Ένας χαλβάς-οικογενειακή υπόθεση 5ης γενιάς.. που ξεκίνησε από την Μυτιλήνη το 1860 (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ροζίνα Σταθοπούλου και ο Βασίλης Αργουδέλης συνεχίζουν στον Πειραιά μια παράδοση 150 ετών στον χαλβά και δείχνουν τον δρόμο για την ανάπτυξη, χωρίς συμβιβασμούς.


Καθαρά Δευτέρα σημαίνει νηστεία και για την οικογένεια Αργουδέλη σημαίνει πολλή και σκληρή δουλειά, για όλη την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής για να πάει σε όλους τους λίγους και καλούς πελάτες της, απ' όλη την Ελλάδα, ο χειροποίητος χαλβάς και το ταχίνι που έχει κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο το όνομα Αργουδέλης, μετά από 150 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά το 1860, στη Μυτιλήνη, με τον "πατριάρχη"Δημήτρη Αργουδέλη, να ξεκινά μαθαίνοντας την επεξεργασία του σουσαμιού. Η οικογένεια συνέχισε στα νησιά των Κυκλάδων οικοδομώντας μια παράδοση στην τέχνη του ταχινιού και του χαλβά που είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή του εργοστασίου στον Πειραιά, το 1919. Το εργοστάσιο μεταφέρεται στο σημείο που βρίσκεται μέχρι σήμερα, το 1925. Από τότε, αντιμετωπίζοντας όλες τις δυσκολίες που προέκυπταν στις ταραχώδεις περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας του 20ού αιώνα, η οικογένεια Αργουδέλη κατορθώνει να κρατήσει ψηλά τη σημαία και, σήμερα, 150 χρόνια μετά, η 5η γενιά συνεχίζει την παράδοση, χωρίς να κάνει συμβιβασμούς στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αποτελούν και την εγγύηση ότι αυτή η επιχείρηση θα έχει μέλλον.

Συναντήσαμε δύο από τα ξαδέρφια που συνεχίζουν τη λειτουργία της χαλβαδοποιίας Αργουδέλη, μία από τις πιο δύσκολες ημέρες της δουλειάς. Η Ροζίνα Σταθοπούλου και οΒασίλης Αργουδέλης, 5η γενιά στην επεξεργασία του ταχινιού και την παραγωγή χαλβά, μιλούν στην κάμερα του TheTOC για τον χειροποίητο χαλβά και τα μυστικά του, τις προκλήσεις της εποχής, την προσπάθεια προσαρμογής στις νέες συνθήκες χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα και την επιλογή να κρατήσουν ένα χαμηλό προφίλ και να μην επεκτείνουν την επιχείρηση σε βιομηχανικό επίπεδο, για να μην θυσιάσουν τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων τους.


Πηγη thetoc.gr