ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο 49χρονος «φόβος & τρόμος» για τις επιχειρήσεις της Λέσβου- Δραστικά μετρά ζητά ο εμπορικός σύλλογος Μυτιλήνης

- Σε «μάστιγα» για τους επαγγελματίες της Μυτιλήνης έχουν εξελιχθεί οι συνεχείς κλοπές 49χρονου μπλεγμένου με τα ναρκωτικά, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν πολλά δικαστήρια για τέτοιες πράξεις, αλλά κυκλοφορεί ελεύθερος συνεχίζοντας «ακάθεκτος» το έργο του


- Μετά το «χτύπημα» με την κλοπή 17.000 ευρώ σε βενζινάδικο και στη συνέχεια με νέα κλοπή στα γραφεία της ΔΕΗ, ο επιτήδειος συνέχισε κλέβοντας τις εισπράξεις στα κοτόπουλα Μαθιέλλη


Έχοντας στοίβα τις δικογραφίες για τις εκκρεμείς υποθέσεις στην Ποινική Δικαιοσύνη για κλοπές που έχει διαπράξει στη Μυτιλήνη, συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερος και το χειρότερο, να διαπράττει νέες κλοπές έχοντας πλέον μετατραπεί σε «φόβο και τρόμο» των καταστηματαρχών. Η περίπτωση του 49χρονου Μυτιληνιού ο οποίος είναι μπλεγμένος με τα ναρκωτικά και κάθε μέρα προσπαθεί να βρει και έναν καταστηματάρχη, που να αποτελέσει το νέο του θύμα καταφέρνοντας να ξαφρίσει την ταμειακή μηχανή της επιχείρησης αποτελεί «πληγή» που δεν κλείνει, με την Αστυνομία να τον αναζητά αρκετά συχνά, καθώς οι καταγγελίες των παθόντων διαδέχονται η μία την άλλη.

Ο 49χρονος «χτύπησε» εκ νέου, αυτή τη φορά στην επιχείρηση πουλερικών της οικογένειας Μαθιέλλη στην περιοχή της Επάνω Σκάλας, καταφέρνοντας να ξεγελάσει τον υπάλληλο που ήταν μόνος του μέσα στο κατάστημα, από την ταμειακή μηχανή του οποίου άρπαξε τις εισπράξεις 450 ευρώ και εξαφανίστηκε μέχρι να «χτυπήσει» το επόμενο θύμα του! Η Αστυνομία τον αναζητούσε, χωρίς να καταφέρει να τον εντοπίσει όσο τουλάχιστον υπήρχαν ελπίδες να τον προλάβει πριν διαθέσει το ποσό που έκλεψε. Ο 49χρονος αποσπά την προσοχή των καταστηματαρχών ή εκμεταλλεύεται την ολιγόλεπτη απουσία τους από το χώρο του γραφείου, λειτουργώντας με «χειρουργικές κινήσεις» καθώς αφαιρεί ό,τι χρήματα βρίσκει μπροστά του.

Στην περίπτωση της επιχείρησης Μαθιέλλη εμφανίστηκε την ώρα που είχαν φύγει για διανομή οι υπάλληλοι και ο ιδιοκτήτης κι είχε μείνει μόνο ένας για να εξυπηρετεί τους πελάτες. Όπως εξήγησε ο υπάλληλος στα «Νέα της Λέσβου» «ήταν μεσημέρι όταν μπήκε μέσα και μου ζήτησε να του ετοιμάσω 4 κοτόπουλα σε μια τσάντα. Αναγνώρισα ποιος ήταν και γι’ αυτό μπήκα όσο πιο γρήγορα μπορούσα μέσα στο ψυγείο βγαίνοντας με τα κοτόπουλα, είχε όμως εξαφανιστεί μέσα σε δευτερόλεπτα. Έτρεξα στην ταμειακή μηχανή όπου διαπίστωσα ότι είχε πάρει τα 450 ευρώ από τα 500 που είχαμε στο ταμείο. Ενημερώσαμε αμέσως την Αστυνομία δίνοντας τα στοιχεία του και τα υπόλοιπα νομίζω ότι τα γνωρίζετε», ανέφερε αγανακτισμένος ο εργαζόμενος.

Συνεχίζει ακάθεκτος

Η μεγαλύτερη από τις κλοπές που διέπραξε το 2014 ήταν όταν τον Δεκέμβριο περπατώντας στην οδό Αεροπόρου Γιανναρέλλη, αναζητώντας το επόμενο θύμα του, μπήκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων και εκμεταλλευόμενος την ολιγόλεπτη απουσία του επαγγελματία από το γραφείο της επιχείρησης στο διπλανό χώρο όπου λειτουργεί το βουλκανιζατέρ – λιπαντήριο, κατάφερε να αρπάξει μία τσάντα με 17.000 ευρώ, τα οποία είχε μαζί του ο πρατηριούχος για να καλύψει υποχρεώσεις στους προμηθευτές του. Ευτυχώς για τον ιδιοκτήτη του πρατηρίου είχε εγκαταστήσει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με κάμερες, μέσω του οποίου διαπίστωσε λίγα λεπτά αφότου αντιλήφθηκε την κλοπή του ποσού ποιο ήταν το «αόρατο χέρι» που τον έβαλε σε περιπέτειες.

Η Αστυνομία όταν ενημερώθηκε κινήθηκε γρήγορα καταφέρνοντας να εντοπίσει τον 49χρονο πριν προλάβει να σπαταλήσει ή να κρύψει το χρηματικό ποσό, το οποίο αποδόθηκε σχεδόν στο σύνολό του στον επαγγελματία. Κατόπιν διαβίβασε την δικογραφία στην Εισαγγελία και ο 49χρονος τον οποίο γνωρίζουν η Αστυνομία και τα σωφρονιστικά ιδρύματα «από την καλή και την ανάποδη», συνέχισε να κυκλοφορεί ελεύθερος. Μόλις τις προηγούμενες εβδομάδες το ίδιο άτομο εμφανίστηκε στα γραφεία της ΔΕΗ προσποιούμενος ότι αναζητούσε τους αρμόδιους υπαλλήλους για να τακτοποιήσει οικονομική εκκρεμότητα, στην πραγματικότητα όμως έψαχνε το επόμενο θύμα του. Η προσπάθειά του έγινε σε ώρες που στην επιχείρηση υπήρχε ουρά στα ταμεία, ώστε ο ίδιος να καταφέρει να » γλιστρήσει» στον πρώτο όροφο του κτιρίου όπου βρίσκονται τα γραφεία και βλέποντας κρεμασμένο ένα μπουφάν υπαλλήλου άρπαξε από μέσα (και στη συγκεκριμένη περίπτωση) το ποσό των 450 ευρώ, που είχε ο υπάλληλος του γραφείου για να πληρώσει το φροντιστήριο του παιδιού του. Όταν ο υπάλληλος αντιλήφθηκε την κλοπή ενημερώθηκε η Αστυνομία και δόθηκαν τα στοιχεία του υπόπτου, τον οποίο ευτυχώς εντόπισαν γρήγορα οι άνδρες της ομάδας δίκυκλης αστυνόμευσης, πριν καταφέρει να σπαταλήσει το ποσό που έκλεψε σε ναρκωτικά και άλλες αγορές.

Ο Παναγιώτης Παπαρίσβας

Οι έμποροι δηλώνουν απροστάτευτοι ζητώντας από την Αστυνομία να πυκνώσει τις περιπολίες και να υπάρξει οργανωμένη αστυνόμευση καθημερινά στην αγορά. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας «είναι το πρώτο αίτημα που θέτουμε σε κάθε συνάντηση με αρμόδιο φορέα για την οργανωμένη αστυνόμευση στην αγορά της Μυτιλήνης. Δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο πρόσωπο που μου λέτε για την επιχείρηση Μαθιέλλη, καθώς καθημερινά οι έμποροι αντιμετωπίζουν και άλλες καταστάσεις. Χρειάζεται λοιπόν η παρουσία της Αστυνομίας και για ουσιαστικούς λόγους, που είναι ο έλεγχος του παρεμπορίου αλλά και για τον «φόβο των Ιουδαίων», καθώς ο κάθε επιτήδειος που θα βλέπει αστυνομικούς να κινούνται στην αγορά θα το σκέφτεται, όταν θα μπει σε ένα μαγαζί, να απλώσει το χέρι του στην ταμειακή μηχανή. Θεωρώ ότι σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης για την εμπορική δραστηριότητα, το μόνο που δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε είναι αυτά τα φαινόμενα και αποτελεί, αν θέλετε, την ελάχιστη υποχρέωση του κράτους έναντι των φορολογουμένων και των επαγγελματιών να τους προστατεύει από τέτοιες καταστάσεις».



Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης για ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ