Η 28χρονη Μυτιληνιά σχεδιάστρια που διαπρέπει στο εξωτερικό

ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ


- Λίνα Πάτσιου: «Αν έχεις μεγάλες φιλοδοξίες είναι πιο πιθανό να πετύχεις στο εξωτερικό»

Η 28χρονη Μυτιληνιά, Λίνα Πάτσιου, με καταγωγή από τα Λουτρά, είναι μια νέα δημιουργός, σχεδιάστρια αντικειμένων διακόσμησης και επίπλων που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. 

Έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να ξεχωρίσει με τη δουλειά της στο χώρο και να κάνει τους interior designers να συζητούν για τις δημιουργίες της, οι οποίες πάντα βρίσκουν περίοπτη θέση στις σελίδες μεγάλων περιοδικών, ανά τον κόσμο.

Το 2013 ήταν υποψήφια για το βραβείο «νέα σχεδιάστρια της χρονιάς» από το περιοδικό «Elle Decoration». Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Σπούδασε μηχανικός σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σύρο, ενώ η διπλωματική της εργασία με τίτλο «Σχεδίαση Αναδιπλούμενου συστήματος καθισμάτων» βαθμολογήθηκε με 10\10 και έλαβε βραβείο ευρεσιτεχνίας από τον ΟΒΙ. Τις μεταπτυχιακές σπουδές της τις συνέχισε με υποτροφία στο «Royal College of Art» του Λονδίνου. Μετά το τέλος των σπουδών της ξεκίνησε να δουλεύει στο Λονδίνο όπου διατηρεί το εργαστήριό της και η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει.

«Μου αρέσει αυτό που κάνω και δουλεύω πολύ σκληρά γι’ αυτό. Σίγουρα με βοήθησε πολύ το μεταπτυχιακό που έκανα στο «Royal College of Art», όχι μόνο γιατί έμαθα πολλά πράγματα, αλλά και γιατί το συγκεκριμένο τμήμα δίνει πολλές ευκαιρίες για γνωριμίες και προβολή. Αισθάνομαι πολύ τυχερή γιατί έχω καταφέρει να μπω σε ένα δημιουργικό κύκλο αρκετά στενό, αλλά σίγουρα υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά ακόμα», λέει η ίδια μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου».

Τέχνη με φυσικά υλικά

Αυτό που κάνει τη δουλειά της να ξεχωρίζει είναι ότι χρησιμοποιεί φυσικά υλικά, ενώ μέσα από τα αντικείμενα που φτιάχνει υπάρχει πάντα το στοιχείο της πρωτοτυπίας. «Τα φυσικά υλικά υπερέχουν σε ποιότητα, ενώ αντέχουν καλύτερα στο χρόνο. Ωστόσο μου αρέσουν και οι αντιθέσεις, οπότε συχνά μπορεί να χρησιμοποιήσω ένα φυσικό υλικό και να το συνδυάσω με ένα πολύ έντονο χρώμα, σε μια λεπτομέρεια ή και σε όλο το φινίρισμα», επισημαίνει.

Το δερμάτινο ρολόι και οι χνουδωτές λάμπες που φέρουν την υπογραφή της Λίνας Πάτσιου είναι οι τελευταίες δημιουργίες της, που έχουν κάνει γνωστό το όνομά της στον κόσμο, καθώς έχουν προβληθεί από περιοδικά σπιτιού και διακόσμησης. Το ρόλοι φτιάχτηκε με φυσικό υλικό τονίζοντας τις αντιθέσεις φωτός και σκιάς.

«Το ρολόι αντικατοπτρίζει το περιβάλλον που μεγάλωσα, το ελληνικό μου στοιχείο, αν θέλεις. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα περπατάμε στο δρόμο στην πλευρά του πεζοδρομίου που έχει σκιά, ενώ στην Αγγλία ο κόσμος κυνηγάει τον ήλιο. Αυτό επηρεάζει τα πάντα, από την αρχιτεκτονική μέχρι τον τρόπο που κινούμαστε στο φυσικό περιβάλλον. Τα ρολόγια αυτά έχουν δερμάτινη επιφάνεια με διακοσμητικές γραμμές, που είναι αποτέλεσμα της έκθεσης μέρους της επιφάνειας αυτής σε ακτίνες UV, δηλαδή από ένα κρεβάτι solarium. Χρησιμοποιώ, δηλαδή, ένα μηχάνημα αισθητικής για ανθρώπους για την διακόσμηση ενός αντικειμένου».

Μια άλλη πρωτότυπη δημιουργία της είναι και οι χνουδωτές λάμπες τις οποίες μπορεί να κρατήσει κανείς, αφού σε αντίθεση με τις κοινές λάμπες η επιφάνειά τους δεν «καίει». «Οι λάμπες μου έχουν σκοπό να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με ένα κλασικό αντικείμενο, ένα φωτιστικό. Ο λαμπτήρας είναι καλυμμένος με ειδικές ίνες, που τον κάνουν χνουδωτό, ενώ ταυτόχρονα κρατούν την θερμοκρασία της λάμπας σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι μπορεί κανείς κυριολεκτικά να κρατήσει την λάμπα στην αγκαλιά του, ή να την αφήσει πάνω στον καναπέ ή το κρεβάτι του».

Η Λίνα Πάτσιου είναι άλλη μια περίπτωση νέου ανθρώπου που ζει και διαπρέπει στο εξωτερικό. Τη ρωτήσαμε για το αν θα «χωρούσε» στην Ελλάδα η δουλειά της και μας είπε: «Η δουλειά αυτή είναι δύσκολη σε όλες τις χώρες, αλλά στην Ελλάδα ιδιαίτερα, αφού βασίζεται στην παραγωγή, κάτι που δυστυχώς δεν υφίσταται στη χώρα μας αυτή τη στιγμή, παρά σε πολύ μικρή κλίμακα. Το σίγουρο είναι πως δυστυχώς, όπως και στους περισσότερους τομείς, αν έχεις μεγάλες φιλοδοξίες είναι πιο πιθανό να τις πετύχεις εκτός Ελλάδας».

Ξεκίνησε μια εταιρεία φωτιστικών, που ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή και προώθηση των φωτιστικών muscar και θέλει να ασχοληθεί και επιχειρηματικά με το αντικείμενο αυτό. Θα ήθελε μάλιστα αν της δινόταν η ευκαιρία να παρουσιάσει τη δουλειά της στη Μυτιλήνη.

Η μητέρα της, φιλόλογος, Τούλα Κινικλή – Πάτσιου, μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» δεν κρύβει την υπερηφάνεια για τα επιτεύγματα της κόρης της, αν και ζει και εργάζεται μακριά της. «“Η μάνα είναι αντιηρωικό πρόσωπο”, όπως έχει πει ο Βάρναλης. Χαίρομαι πολύ για όσα έχει πετύχει, αν και θα ήθελα να μπορούσα να την έχω κοντά μου. Από μικρή ήταν δημιουργική φύση, ήξερα ότι θα ξεχώριζε σε ό,τι έκανε. Σήμερα την καμαρώνω».


Γράφει η Πελυ Γιακουμη για ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ