Στο έλεος των νοτιάδων η Λέσβος-Σπασμένα δένδρα-Κάδοι"ιπτάμενοι"και πολλά αλλά- Προβλήματα και στη Σάμο (ΦΩΤΟ, Βίντεο)

Οι θυελλώδης άνεμοι που έπνεαν από χθες το απόγευμα στο νησί μας αποτέλεσαν αιτία για να δημιουργηθούν αρκετές ζημιές στη Λέσβο!


Μεγάλη ταλαιπωρία παρατηρείται και με τα δρομολόγια των πλοίων και των αεροπλάνων, αφήνοντας πολύ κόσμο... "αμανάτι" στο αεροδρόμιο της Αθήνας και στα λιμάνια!

«Έρμαιο», κυριολεκτικά το νησί μας από τους ισχυρούς νοτιάδες, αποτέλεσαν αιτία για να υποστούν ζημιές καλλιέργειες, να πέσουν κεραίες τηλεοράσεων, να ξεριζωθούν δέντρα, να φύγουν από τη θέση τους σκεπές αποθηκών, και γενικά να παρατηρηθούν αρκετά προβλήματα για τα οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η βοήθεια των αρμοδίων υπηρεσιών.

Το ευχάριστο, πάντως, είναι ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

 Βέβαια, πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο λίγο-πολύ το περιμέναμε, από τις χθεσινές και προχθεσινές προβλέψεις των μετεωρολόγων, ωστόσο καλό θα είναι ο κόσμος να προσέξει ακόμη περισσότερο όλο αυτό το χρονικό διάστημα, καθώς από τη μία οι ισχυροί νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι που φτάνουν ακόμη και τα 9 μποφόρ, αλλά και οι βροχές και οι καταιγίδες που αναμένεται να πλήξουν το νησί μας, είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα.

Σε μια περιοδεία του LesvosPost.com στην Λέσβο καταγράψαμε τις παρακάτω αποκλειστικές εικόνες














Δείτε και το βίντεο από το kalloninews.gr στην Καλλονή


Προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει τη Σάμο

Προβλήματα έχει προκαλέσει, κυρίως στο οδικό δίκτυο, η κακοκαιρία που πλήττει τη Σάμο. Οι θυελλώδεις άνεμοι, σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις από την προηγούμενη Κυριακή, έχουν ως αποτέλεσμα την κατάπτωση βράχων σε κεντρικά σημεία του περιμετρικού Σάμου.

Χθες το βράδυ όπου ένας πελώριος βράχος έφυγε από τη θέση του και έπεσε στον δρόμο στο σημείο μεταξύ των δύο κόμβων που οδηγούν στην Βλαμαρή και στην πόλη, στο ύψος του Νεκροταφείου, αντίστοιχα. 

Επίσης καταπτώσεις υπήρξαν στο εθνικό δίκτυο Σάμου - Καρλοβάσου στα Αυλάκια, στον δρόμο προς Παγώνδα, Πύργο και Μυτιληνιούς. Επί ποδός ήταν τα συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας προκειμένου να παρέμβουν στα σημεία που υπήρξε κατολίσθηση των βράχων. Με ανακοίνωσή τους εφιστούν την προσοχή των οδηγών.
Εξάλλου, κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο δεν εκτελέστηκε, από την περασμένη Πέμπτη που αναχώρησαν, από το Βαθύ της Σάμου, τα πλοία ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ και Μυτιλήνη. Τα επόμενα δρομολόγια θα γίνουν από τον Πειραιά την Τρίτη το απόγευμα. Ματαιώσεις υπάρχουν και σε δρομολόγια της Aegean Airlines.

Τι προβλέπει η ΕΜΥ

Σύμφωνα Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) η κακοκαιρία αναμένεται να διαρκέσει έως και τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (01-02-2015), με κύρια χαρακτηριστικά: τους  Ανέμους γενικά νοτίων διευθύνσεων που η ένταση τους κατά περιόδους θα φθάνει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ  του Σαββάτου.

Στις υπόλοιπες περιοχές οι άνεμοι θα φτάνουν τα 8 με 9 και τοπικά τα 10 μποφόρ κυρίως στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο.

Επίσης οι βροχές και καταιγίδες θα είναι  κατά τόπους ισχυρές και ιδιαίτερα στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο.
Καταιγίδες και ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται κατά διαστήματα να πλήξουν την Μακεδονία, τη Θράκη, το Βόρειο και το Ανατολικό Αιγαίο.

Επίσης χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο 700 μέτρα).

Οδηγίες αυτοπροστασίας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση καταιγίδων, έντονων βροχοπτώσεων και θυελλωδών ανέμων οι πολίτες πρέπει:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να ντύνονται κατάλληλα.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
-Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
-Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :


-Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
-Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)