Τοποθέτηση της ΛΑΣ Β. Αιγαίου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δευτέρας 19 Γενάρη 2015 η «Λαϊκή Συσπείρωση» έκανε τις παρακάτω τοποθετήσεις: 


Σχετικά με τη Δακοκτονία
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισε υπέρ της έναρξης της διαδικασίας για τη δακοκτονία του 2015, υπό τον όρο ότι αυτή θα γίνει από την Περιφέρεια και όχι από εργολάβο. Κατήγγειλε τη μή εξόφληση αυτών που εργάσθηκαν στη δακοκτονία του 2014 επειδή δεν πληρώθηκε από την Περιφέρεια η εταιρία που είχε αναλάβει το έργο και ζήτησε να υιοθετήσει το Συμβούλιο ψήφισμα προς την κυβέρνηση που θα καταγγέλλει το γεγονός και θα ζητά την άμεση καταβολή του υπολοίπου οφειλόμενου ποσού.
Η πρόταση αυτή δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία από τον πρόεδρο παρά τις διαμαρτυρίες του Στρατή Κόρακα.
Έθεσε επίσης το θέμα της δραστικής μείωσης τα τελευταία 5 χρόνια των κονδυλίων και του προσωπικού για τη δακοκτονία με αποτέλεσμα αυτή να γίνεται πλημμελώς με λίγα συνεργεία και ελλιπώς στελεχωμένα. Τόνισε ότι θα πρέπει να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος στην εκτέλεση και να έχουμε έκθεση των ελεγκτών της Περιφέρειας.

Για την προβολή των προϊόντων της περιφέρειας

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν ψήφισε την εισήγηση γιατί δεν περιείχε απολογισμό για το τι πετύχαμε μέχρι σήμερα με τα τεράστια ποσά που ξόδεψε η Περιφέρεια κατά τα προηγούμενα χρόνια.
Πρότεινε το κόστος συμμετοχής να καλύπτεται αποκλειστικά από τους συμμετέχοντες παραγωγούς, να δίνεται προτεραιότητα στα προϊόντα των συνεταιρισμών και η Περιφέρεια να προσφέρει την αιγίδα της.
Κατήγγειλε επίσης την ολέθρια επίδραση που έχει η ΚΑΠ στην αγροτική παραγωγή και στην Περιφέρειά μας.
Ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση ώστε να έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο πληρέστερη εισήγηση με απολογισμό για τα προηγούμενα χρόνια και εκτίμηση για το κόστος συμμετοχής σε κάθε έκθεση.

Για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που πλήγηκαν από τον
καταρροϊκό πυρετό.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλε τη μή αποζημίωση των ψόφιων προβάτων από την ασθένεια αυτή (που ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες σε όλο το νησί) και κάλεσε το Συμβούλιο να πάρει θέση υπέρ της αποζημίωσης, δεδομένου μάλιστα ότι πολλοί κτηνοτρόφοι καταστράφηκαν.
Το προεδρείο καλυπτόμενο πίσω από το σαθρό επιχείρημα ότι συζητήθηκε ήδη στο Συμβούλιο (στην εμφάνιση της ασθένειας) το πρόβλημα, δε δέχτηκε να γίνει καν συζήτηση.
Ο Στρατής Κόρακας ζήτησε να περιληφθεί ως θέμα στην επόμενη συνεδρίαση.

Για την χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης στη Χίο και τα άλλα νησιά.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλε ότι η Περιφέρεια οφείλει να καταβάλλει περίπου 50.000 ευρώ το χρόνο σε κάθε κέντρο και ότι μέχρι σήμερα καταβλήθηκε μόνο ένα μέρος για το 2014 (10.000 ευρώ).
Ζήτησε να καταβληθούν τα υπόλοιπα για το 2014 και για το 2015, ώστε να μπορέσουν αυτά τα κέντρα να εκπληρώσουν την εξαιρετικά σημαντική αποστολή τους.

Και αυτή η πρόταση παρακάμφθηκε από τον πρόεδρο.