Έρχονται νέες τιμές στο νερό της Λέσβου- Οικονομική ελάφρυνση για τους καταναλωτές της Μυτιλήνης

- Εξορθολογισμό των τιμολογίων σε όλο το νησί προβλέπει η τελική εισήγηση του Δ. Ακριώτη που θα συζητηθεί την Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από τις διορθώσεις που έγιναν στο πάγιο και στις χρεώσεις
- Οικονομική ελάφρυνση για τους καταναλωτές της Μυτιλήνης με μείωση του πάγιου και της χρέωσης των κυβικών


Ήρθε η ώρα για να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο τις νέες τιμές που θα ισχύσουν στο νερό το 2015, μετά από καθυστέρηση 2 περίπου μηνών από την κατάθεση της σχετικής εισήγησης από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ κι αφού μεσολάβησε, κατά μία έννοια, διαβούλευση με τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες για να εξασφαλιστεί η συναίνεσή τους.

Τα νέα τιμολόγια ύδρευσης – αποχέτευσης παρουσιάστηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ, που έγινε παρουσία του Σπύρου Γαληνού κι, όπως τονίστηκε, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την απόσυρση του θέματος από το Δημοτικό Συμβούλιο, έγιναν ορισμένες αλλαγές, βάσει των αιτημάτων των Τοπικών Συμβουλίων, που αφορούν κατά κύριο λόγο τις τιμές στο πάγιο που θα πληρώνουν οι δημότες σε κάθε χωριό. Κατά τα λοιπά, η μείωση των χρεώσεων που προβλεπόταν για τους καταναλωτές της Μυτιλήνης παρέμενε η ίδια, δεδομένου ότι, όπως έχει ειπωθεί κατ’ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του νησιού πληρώνουν ακριβά το νερό τα τελευταία χρόνια.

Ο εξορθολογισμός των τιμολογίων ύδρευσης – αποχέτευσης θα συζητηθεί την Δευτέρα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά προηγουμένως έπρεπε να περάσει από την Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ, αφού τον τελευταίο μήνα έγιναν τροποποιήσεις επί της αρχικής εισήγησης, κατόπιν διαβούλευσης του Δημάρχου και του Δημήτρη Ακριώτη με τους Προέδρους και τα μέλη των Συμβουλίων των Κοινοτήτων. Ο λόγος που είχε αποσυρθεί το θέμα αυτό στις αρχές Δεκέμβρη, από το Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν επειδή δεν είχε υπάρξει ενημέρωση στα χωριά για την αναπροσαρμογή των τιμών και προκλήθηκαν αντιδράσεις για τις αυξήσεις που προβλέπονται, τόσο στο πάγιο όσο και στην χρέωση των κυβικών νερού.

Βελτιώσεις στα χωριά

Οι αντιδράσεις αυτές άρθηκαν, ή τουλάχιστον μετριάστηκαν, μετά από την απόφαση του Δ.Σ. να καλύπτεται από το πάγιο των 8 ευρώ η κατανάλωση μέχρι και 20 κυβικών νερού, κι όχι 10 κυβικών, όπως αρχικά είχε προταθεί. Το πάγιο θα είναι ενιαίο σε όλους τους πρώην Δήμους, ενώ σήμερα, χωρίς να ισχύουν κάποια κριτήρια ή άλλες προϋποθέσεις, άλλα χωριά πληρώνουν 5 ή 6 ευρώ κι άλλα 12 και 13 ευρώ.

Παράλληλα, περιορίστηκαν οι αυξήσεις που προγραμματίζονταν για ορισμένα χωριά, ενώ και στις 12 Δημοτικές Ενότητες (πλην της Μυτιλήνης) προβλέπεται η θέσπιση τριών διαφορετικών τιμολογίων με βάση τον πληθυσμό κάθε χωριού. Πιο συγκεκριμένα, οικισμοί με πληθυσμό μέχρι 500 κατοίκους θα έχουν την χαμηλότερη χρέωση, 0,40 ευρώ/κυβικό, χωριά με 500 – 1.000 κατοίκους θα χρεώνονται με 0,45 ευρώ/κυβικό και στα μεγαλύτερα χωριά, με πληθυσμό από 1.000 κατοίκους και πάνω, η χρέωση θα είναι 0,50 ευρώ/κυβικό.

Φθηνότερο νερό στην Μυτιλήνη

Η οικονομική ελάφρυνση για τους Μυτιληνιούς καταναλωτές νερού, που αποτελούν και το 50% των “πελατών” της ΔΕΥΑΛ είναι σημαντική, τόσο σε ό,τι αφορά την μείωση του παγίου όσο και των χρεώσεων. Σήμερα το πάγιο στους λογαριασμούς των Μυτιληνιών είναι 14,50 ευρώ και η πρόταση του Δημήτρη Ακριώτη προβλέπει να μειωθεί στα 13 ευρώ, δηλαδή 1,50 ευρώ φθηνότερο. Μικρή μείωση προβλέπεται παράλληλα και στην χρέωση των κυβικών, δεδομένου ότι ως μέση κατανάλωση οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του νησιού πληρώνουν μέχρι σήμερα 0,88 ευρώ το κυβικό και η τιμή αυτή θα διαμορφωθεί στα 0,80 ευρώ. Ανάλογη είναι η μείωση σε όλες τις κλίμακες της κατανάλωσης.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η επέκταση του ίδιου τιμολογίου και στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Μυτιλήνης, που σήμερα παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις στις χρεώσεις. Ωστόσο, το πάγιο θα παραμείνει χαμηλό και θα διαμορφωθεί στα 9 ευρώ σε όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας.

Το κοινωνικό τιμολόγιο

Η εισήγηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΛ περιλαμβάνει ακόμη την επέκταση των κοινωνικών κριτηρίων για τις ομάδες του πληθυσμού που δικαιούνται έκπτωση 50% στα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης. Η προηγούμενη Διοίκηση είχε εφαρμόσει πριν 2 χρόνια το κοινωνικό τιμολόγιο, συμπεριλαμβάνοντας οικογένειες ή μεμονωμένους δικαιούχους με χαμηλά εισοδήματα. Το νέο Δ.Σ. θα κληθεί να εγκρίνει την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο και μακροχρόνια ανέργων, καθώς και ορισμένων ομάδων ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Η πολυσυζητημένη επέκταση

Εξάλλου, στην χθεσινή συνεδρίαση της Διοίκησης της ΔΕΥΑΛ συζητήθηκε και το θέμα της επέκτασης των αρμοδιοτήτων της Επιχείρησης σε όλο το νησί, αφού βούληση της Δημοτικής Αρχής είναι να ισχύσει άμεσα κι όχι σταδιακά, μέχρι το τέλος του 2015. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων που πιστεύουν ότι η Δημοτική Επιχείρηση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο αν αναλάβει την ευθύνη των τομέων ύδρευσης – αποχέτευσης σε όλη τη Λέσβο, χωρίς προσωπικό και πόρους.
Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από το αν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου θα εγκρίνει την άμεση επέκταση και ταυτόχρονα την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ. Αν κριθεί ότι η Επιχείρηση δεν μπορεί να συνάψει συμβάσεις με οικονομικό αντικείμενο εφόσον αναλάβει αρμοδιότητες σε όλο το νησί, τότε η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να αναθεωρήσει τις απόψεις της και να αποδεχτεί την πρόταση για σταδιακή επέκταση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ- ΝΤΙΝΑ ΒΕΡΒΕΡΗ