Στοιβάζουν και μεταφέρουν μέσα σε 9 μποφόρ μετανάστες στην Λέσβο- 120 μετανάστες μέσα 3 ημέρες

Μία επιχείρησης διάσωσης και 120 αφίξεις μεταναστών είναι ο απολογισμός του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης από την Παρασκευή και την Κυριακή 04/01/15.


Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες με το κρύο και τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, συνεχίζεται η μεταναστευτική ροή από τα απέναντι παράλια. Λιμενικές πηγές αναφέρουν πως οι δουλέμποροι θεωρούν ότι λόγω κακοκαιρίας δε θα υπάρχουν περιπολίες και δε διστάζουν να βάλουν σε κίνδυνο δεκάδες ανθρώπινες ζωές, στοιβάζοντας ακόμα και γυναίκες με παιδιά σε αμφιβόλου πλευστότητας βάρκες, την ώρα που πνέουν θυελλώδεις άνεμοι στη θάλασσα.

Συναγερμός σήμανε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης όταν ψαράς το πρωί της Κυριακής ενημέρωσε πως στην περιοχή Ξαμπέλια βρίσκεται ακυβέρνητη βάρκα με μεγάλο αριθμό μεταναστών. Σκάφος του Λιμενικού έσπευσε στην περιοχή και εντόπισε τη βάρκα, περισυλλέγοντας 25 μετανάστες.

Όλοι είναι καλά στην υγεία τους και δεν ανέφεραν πως υπάρχουν αγνοούμενοι. Την ίδια μέρα, άλλοι 36 μετανάστες εντοπίστηκαν σε ακτή στην περιοχή της Χαραμίδας και συνελήφθησαν από άντρες του Λιμενικού.

Χθες Δευτέρα, στην περιοχή της Κάπης, εντοπίστηκαν συνολικά 60 μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι μέχρι και το μεσημέρι μεταφέρονταν κατά ομάδες στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στις τοπικές λιμενικές αρχές το γεγονός ότι οι αφίξεις συνεχίζονται παρά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών που έχει πλήξει τις τελευταίες ημέρες τη Λέσβο.

Η ανησυχία αφορά στο ενδεχόμενο κάποιου νέου ναυαγίου, αφού τις περισσότερες από τις ημέρες των γιορτών οι καιρικές συνθήκες ήταν απαγορευτικές για να επιχειρήσουν τα σκάφη του Λιμενικού και τις επόμενες ημέρες περιμένουμε νέα επιδείνωση του καιρού.

Ακόμα, ο αριθμός των αφίξεων των πρώτων ημερών του χρόνου και μάλιστα υπό αυτές τις συνθήκες, κάνει έμπειρους υπηρεσιακούς παράγοντες να συνηγορούν στο ότι το 2015 δεν αναμένεται να έχουμε διαφορετική εικόνα της μεταναστευτικής ροής σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας οι παράνομες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων ξεπέρασαν τις 11.000.


Πηγη ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ