«Το λάπτοπ μου αργοπεθαίνει!» | 6 tips για να κρατάει περισσότερο η μπαταρία του!

Για όλους όσους είναι θύματα των ίδιων τους των συσκευών. Δοκίμασε τα παρακάτω και δε θα σε ξανακρεμάσει το αγαπημένο σου λάπτοπ! Τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσεις την εργασία σου…



1. Μην το αφήσεις να υπερθερμανθεί.

Βάλε το χέρι σου στην κάτω επιφάνεια του φορητού σου υπολογιστή και νιώσε το πόσο ζεστό είναι. Συνήθως, όταν ακουμπάει σε επιφάνειες τύπου καναπέ, κρεβάτι, κλπ, τείνει να αρπάζει αμέσως η θερμοκρασία και να μπουκώνει με αρκετή σκόνη. Προμηθεύσου μια απλή βάση με ανεμιστήρα για λάπτοπ και κάνε τη ζωή σου πιο εύκολη!


2. Μην αφαιρείς (ή τοποθετείς) την μπαταρία του όσο βρίσκεται σε λειτουργία.

Αρκετά προφανές μιας και υπάρχει ο αντάπτορας που τροφοδοτεί το λάπτοπ με ρεύμα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μη μπαινοβγαίνει η μπαταρία όταν δουλεύει ακόμη ο υπολογιστής, διότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

3. Χρησιμοποίησε τη μέθοδο 80/20.

Είναι μια από τις πιο γνωστές μεθόδους παράτασης ζωής της μπαταρίας σου. Σε περίπτωση που το ακούς για πρώτη φορά, η βασική αρχή είναι ότι η μπαταρία ενός λάπτοπ δεν πρέπει να φτάνει κάτω από το 20% ή να αυξηθεί πάνω από το 80%. Προφανώς και είναι αδύνατο να το ακολουθείς κατά γράμμα σε καθημερινή βάση, όμως αν καταφέρεις να διατηρείς αυτά τα ποσοστά, η μπαταρία σου θα διαρκέσει λίγο περισσότερο από ότι συνήθως.


4. Μην αφήνεις τον υπολογιστή σου πλήρως φορτισμένο.

Ακόμη και αν δεν τηρείς τη μέθοδο 80/20 που είπαμε πριν, καλό θα ήταν να μην αφήνεις τον υπολογιστή σου στο 100% της μπαταρίας του όταν τελειώσεις τη δουλειά σου. Το ιδανικό θα ήταν να τον αφήνεις μεταξύ 40% και 60%, ή τουλάχιστον να κυμαίνεσαι πάνω-κάτω σε αυτά τα ποσοστά.  Μια συνήθεια που έχουμε όλοι είναι να αφήνουμε το λάπτοπ στην πρίζα όλη τη νύχτα, προκειμένου το πρωί να το βρούμε έτοιμο. Δεν είναι απαραίτητες οι τόσες ώρες φόρτισης, αντιθέτως επιβαρύνουν τη μπαταρία του.


5. Μην αφήνεις την μπαταρία του να πέσει στο 0%.

Όπως είναι καλό να μην είναι πάντα στο 100%, έτσι και το ποσοστό του 0% μπορεί να προκαλέσει βλάβη τόσο στην μπαταρία, όσο και στον ίδιο τον υπολογιστή που λογικά θα σβήσει αυτόματα εάν δεν είναι συνδεδεμένος με αντάπτορα. Αν αυτό το «τσουφ» του σβησίματος γίνεται συστηματικά, όλο και κάτι θα κάψεις!


6. Μη χρησιμοποιείς το Google Chrome.

Όσο και αν το αγαπάω, στο θέμα της ενέργειας που σου τρώει μας τα χαλάει λίγο, ειδικά αν δουλεύεις σε Windows. Δοκίμασε έναν πιο ελαφρύ browser τύπου Mozilla, αν η δουλειά σου απαιτεί τη χρήση διαδικτύου.


Πηγή neopolis.gr