Επιστολή του Δημάρχου Λέσβου για την Υπαγωγή Κέντρων Υγείας Λέσβου στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά & Νήσων

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στον Υπουργό Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη, την παρακάτω επιστολή, με θέμα: «Υπαγωγή Κέντρων Υγείας Λέσβου στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά & Νήσων».


κ. Υπουργέ,

Με αυτή την επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για το πολύ σημαντικό ζήτημα της υπαγωγής, έπειτα από σχετική νομοθετική ρύθμιση, των Κέντρων Υγείας Λέσβου και των Περιφερειακών Ιατρείων στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά και Νήσων.
 Πρέπει να σας τονίσω ότι η μετάβαση αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς να υπάρξει προγραμματισμός για την διάδοχη κατάσταση. Ήδη από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήματα, τα οποία όχι μόνο δεν προβλέφθηκαν αλλά δεν διαφαίνεται και κάποια λύση για αυτά στο κοντινό μέλλον. Αναλυτικότερα σας αναφέρω ότι :
Δεν έχει προβλεφθεί διαγωνισμός για τα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης των ασθενοφόρων και των Κέντρων Υγείας. Όπως γνωρίζετε, τα Κέντρα Υγείας δεν διαθέτουν δικό τους προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να ακινητοποιηθούν τα ασθενοφόρα και να μην υπάρχει θέρμανση στην πιο ψυχρή Περίοδο του χρόνου.
Τα Κέντρα Υγείας αδυνατούν να εισπράξουν ακόμα και μικροποσά διότι τα μπλοκ αποδείξεων έχουν εκδοθεί με το Α.Φ.Μ του ΓΝΜ “Βοστάνειο”, με αποτέλεσμα να μην είναι έγκυρα για χρήση.
Δεν έχει γίνει επίσης καμία πρόβλεψη τόσο για την προμήθεια αναλώσιμων, όσο για την καθαριότητα των Κέντρων.  
Τα παραπάνω αποτελούν σημαντικές ελλείψεις και προβλήματα, τα επακόλουθα των οποίων θα υποστούν οι κάτοικοι της Λέσβου. Τα υψηλά κόστη των παραπάνω αναγκών και ιδιαίτερα τα καύσιμα των ασθενοφόρων αναγκάζεται να καλύψει πλέον ο Δήμος Λέσβου, ο οποίος λειτουργεί ήδη με μειωμένο προϋπολογισμό. Η Δημοτική Αρχή θα αναζητήσει με κάθε τρόπο λύση για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των ασθενοφόρων. Είναι ανεπίτρεπτο να μένουν οι κάτοικοι ενός ακριτικού νησιού χωρίς υγειονομική κάλυψη και προστασία. Πρέπει επίσης να σας τονίσω ότι τέτοιου είδους ενέργειες πάνω στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, είναι απαράδεκτο να γίνονται χωρίς σχεδιασμό και προγραμματισμό για την επόμενη μέρα.
Σας παρακαλώ να μεριμνήσετε άμεσα για τα προαναφερόμενα ζητήματα, ώστε τα Κέντρα και τα περιφερειακά ιατρεία να παραμείνουν λειτουργικά.

Με εκτίμηση,
Δήμαρχος Λέσβου

Σπύρος Γαληνός