Στίχους για νέο τραγούδι ζεϊμπέκικο του Βασίλη Τερλέγκα από τον Μυτιληνιό πάτερ Ευστράτιο Γιουσμα

Εφόσον του το επιτρέπουν τα ιερατικά του καθήκοντα, ο παπα-Στρατής κάθεται στο αρμόνιο, συνθέτει μουσική για τους στίχους που ο ίδιος δημιουργεί και τραγουδά.


Ο 33χρονος παπα-Ευστράτιος Γιουσμάς η παπα-Στρατής είναι εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Πατέρων στον Ανω Χάλικα Λέσβου και γνωστός στο νησί του και για τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες και δραστηριότητες. «Εχεις ταλέντο στη μουσική» του έχει πει ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου Ιάκωβος, ο οποίος χαίρεται να υπάρχει μεταξύ των ιερέων του κληρικός με το ταλέντο του παπα-Ευστράτιου.
Ο παπα-Ευστράτιος, γιος ιερέα, είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Είναι πτυχιούχος Θεολογίας, ενώ έχει κάνει και μουσικές σπουδές. Είναι παράλληλα συνθέτης και στιχουργός. Η σύζυγός του Μαρία, η πρεσβυτέρα, νοσηλεύτρια στο επάγγελμα, στέκεται στο πλευρό του και τον στηρίζει ως ιερέα και ως καλλιτέχνη. Αλλά και τα δύο του αγόρια, 9 και 5 ετών, δεν χάνουν συναυλία στην οποία συμμετέχει ο πατέρας τους ιερέας.

Ο παπα-Ευστράτιος έχει συνθέσει τραγούδι του Γιώργου Λιανού (στίχοι Χάρη Ρώμα), ενώ έχει τραγουδήσει με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Διονύση Τσακνή, Γιάννη Μηλιώκα, Φίλιππο Πλιάτσικα, Νίκο Ζιώγαλα και Γιάννη Κότσιρα.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε τους στίχους για το νέο τραγούδι του Βασίλη Τερλέγκα, το lesvospost.com συνάντησε τον πάτερ Ευστράτιο Γιουσμα και μας μίλησε για το νέο εγχείρημα του.

Να τονίσουμε ότι ο παπάς πέρα από την μουσική ασχολείται και με το μπάσκετ καθώς είναι προπονητής της ομάδας του Αιολικού Μυτιλήνης στο Α τοπικό.

«Αυτές τις μέρες έγραψα τη μουσική σε κάτι στίχους που μου έδωσε ο πολύ καλός φίλος Βασίλης Τερλέγκας. Το κομμάτι ως όριζε στο ύφος του τραγουδιστή το έκανα ένα βαρύ ζεϊμπέκικο που θα κυκλοφορήσει το νέο έτος θέλω να πιστεύω. Είναι κομμάτι που θα κάνει όντως σουξέ γιατί έχει δυνατό στίχο και καλή ενορχήστρωση. Ας ελπίσουμε να ταξιδέψει και αυτό όπως και άλλα που έχω ήδη δώσει σε άλλους φίλους και συνεργάτες όπως Μαχαιρίτσας, Κότσιρας, Πλιάτσικας,Τσακνής. Μάλιστα αυτές τις μέρες δώσαμε ακόμη ένα τραγούδι σε μουσική δική μου και στίχους της Ντέπης Χατζηκαμπάνη στον Μπάμπη Στόκα (πρώην Πυξ Λαξ) για τον επόμενό του δίσκο το 2015-16. Φέτος κλείνω 17 χρόνια διδασκαλίας στη μουσική και προσπαθώ ταπεινά αλλά ουσιαστικά να προσφέρω ό,τι μπορώ σε μικρούς και μεγάλους που μοιράζονται μαζί μου το ίδιο πάθος... την μουσική.» «Μου αρέσει η μουσική και όταν μου το επιτρέπουν οι ιερατικές μου υποχρεώσεις, γράφω τραγούδια, συνθέτω ή παίζω αρμόνιο ή κιθάρα. Στο σπίτι μου έχω δημιουργήσει ένα μικρό, υποτυπώδες στούντιο για να μην ενοχλώ κανέναν και για να μπορώ να κάνω με περισσότερη άνεση τη δουλειά μου» μας δηλώνει με νόημα οι πάτερ.