Εντατικότεροι έλεγχοι τροφίμων τα Χριστούγεννα- Λιγότερα τα χοιρινά ως τα Χριστούγεννα

Προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα εξαπάτησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών υπεγράφη εγκύκλιος από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεράσιμο Γιακουμάτο.


Με τη σχετική εγκύκλιο, που αφορά την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων, ζητείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες την περίοδο αυτή να έχουν αυξημένη παρουσία στην αγορά (καταστήματα, λαϊκές αγορές – υπαίθριο εμπόριο, κεντρικές και τοπικές αγορές κ.λ.π) και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι είτε αυτοτελώς είτε με συναρμόδιες Υπηρεσίες (υπ.Α.Α.Τ., ΣΔΟΕ, Υπουργείου Υγείας κτλ). 

Σύμφωνα με τον κ. Γιακουμάτο, «καθήκον όλων μας, είναι να περιφρουρηθεί το γιορτινό «τραπέζι», ο ανταγωνισμός και η αγορά και να αποκλειστούν όλοι εκείνοι που θα προσπαθήσουν να αισχροκερδήσουν» ενώ παράλληλα τόνισε πως και «για τον επιχειρηματικό κόσμο, οι ημέρες αυτές, είναι μια ευκαιρία στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να δείξουν με προσφορές και μειώσεις στις τιμές την έμπρακτη στήριξη της ελληνική οικογένειας».

Λιγότερα τα χοιρινά ως τα Χριστούγεννα

Σηµαντικά λιγότεροι είναι φέτος οι εκτροφείς χοίρων και αγριόχοιρων, οι οποίοι θα επωφεληθούν από την παραδοσιακά αυξηµένη ζήτηση που απολαµβάνουν και τα δύο είδη σφαγίων την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ενδεικτικό είναι ότι στην Ελλάδα υπήρχαν περίπου 120.000 χοιροµητέρες, ενώ φέτος εκτρέφονται οι µισές (60.000-65.000). Όπως είπε στην Agrenda η Κική Σαραβά, ιδιοκτήτρια της οµώνυµης φάρµας, πέρυσι σφάχτηκαν γύρω στις 70.000 χοιροµητέρες χοιροστασίου, καθώς έκλεισαν πάρα πολλές µονάδες. Ταυτόχρονα, στη ∆ράµα, η οποία είχε µεγάλη προσφορά αγριόχοιρου και συντόνιζε την αγορά τα προηγούµενα χρόνια, φέτος έχουν µείνει ελάχιστοι αγριόχοιροι», επισήµανε η κ. Σαραβά, η οποία τόνισε ότι στα Στεφανινά του δήµου Βόλβης, πέρυσι προορίστηκαν για σφαγή γύρω στους 600 αγριόχοιρους, ενώ πριν 2–3 χρόνια ο αντίστοιχος αριθµός έφτανε τους 1.000–1.200 αγριόχοιρους.

Αυτή η µείωση των απασχολουµένων µε την εκτροφή κυρίως χοίρων και αγριόχοιρων οφείλεται κυρίως στο ότι τα συγκεκριµένα είδη παρουσιάζουν ζήτηση µία φορά το χρόνο, ενώ τον υπόλοιπο καιρό δεν έχουν έσοδα, επισηµαίνουν οι χοιροτρόφοι. Παράλληλα, όπως λένε, σταµάτησε η στήριξη των επιδοτήσεων, ενώ, ως γνωστόν, πολλές εκτάσεις που χρησιµοποιούνταν ως βοσκότοποι τα προηγούµενα χρόνια, πλέον χαρακτηρίζονται «µη επλέξιµες», µε αποτέλεσµα αρκετοί να µην µπορούν να καλύψουν τα δικαιώµατά τους.

Παρά την αυξηµένη ζήτηση την περίοδο των Χριστουγέννων, µε τις παραγγελίες να διπλασιάζονται, φέτος προς το παρόν οι τιµές παραγωγού δεν έχουν παρουσιάσει ιδιαίτερη άνοδο σε σχέση µε την προηγούµενη περίοδο. Ενδεικτικό είναι ότι η τιµή βρίσκεται στο 1,35 ευρώ το κιλό ζων βάρος, σύµφωνα µε τον Γιώργο ∆ιδάγγελο, γεωπόνο και χοιροτρόφο από την περιοχή της Καρδίτσας. Ωστόσο, πέρυσι η αντίστοιχη τιµή ήταν στο 1,40–1,45 ευρώ το κιλό. Παράλληλα, στην περιοχή της Λάρισας η τιµή για τον χοιροτρόφο είναι στο 1,25–1,35 το κιλό ζων βάρος, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήταν στο 1,55–1,60. Η χαµηλότερη φετινή τιµή οφείλεται κυρίως στο ρωσικό εµπάργκο από τέλος Οκτωβρίου και στο χοίρειο κρέας, καθώς λόγω αυτού πραγµατοποιήθηκαν εισαγωγές µεγάλων ποσοτήτων κυρίως από Ολλανδία, Γαλλία, Ισπανία, οι οποίες προόριζαν παραδοσιακά το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής τους στη ρωσική αγορά. Επισηµαίνεται ότι η Ε.Ε. πραγµατοποιεί τις περισσότερες εξαγωγές παγκοσµίως χοίρειου κρέατος, µε κυριότερους προορισµούς τη Ρωσία και την Ανατολική Ασία.

Έτσι, η φθηνή τιµή των εισαγόµενων προϊόντων επηρεάζει την τιµή των εγχώριων. Εξαίρεση αποτελεί η τιµή για το κρέας µαύρου χοίρου και αγριόχοιρου, που δεν επηρεάζεται από το εµπάργκο, καθώς οι ελάχιστες ποσότητες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δεν εξάγονται. Έτσι, η τιµή για τον Έλληνα χοιροτρόφο αυτών των φυλών βρίσκεται στα 2,50 ευρώ το κιλό ζων βάρος, στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι.

∆εύτερη η Ευρώπη

Ο χοίρος είναι ζώο παµφάγο και εκτρέφεται κυρίως για το κρέας του σε όλα τα µέρη της γης. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές φυλές υποδεικνύει ότι η εξηµέρωση έγινε ανεξάρτητα σε διάφορες περιοχές και δε ξεκίνησε από το ίδιο είδος αγριόχοιρου. Η Ευρώπη έρχεται δεύτερη σε παραγωγή µετά την Κίνα, µε κυριότερες χώρες παραγωγής τη Γερµανία, την Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ ο µαύρος χοίρος, εκτός από την Ελλάδα, εκτρέφεται σε Ιταλία και Ισπανία και ο αγριόχοιρος στην Αυστρία.

Χάθηκαν µέρες οίστρου από τις βροχοπτώσεις

Μέρες οχείας και οίστρου έχασαν φέτος οι χοίροι λόγω της υπερβολικής υγρασίας, των βροχών και των υψηλών θερµοκρασιών.

Αυτές οι συνθήκες προκάλεσαν νευρικότητα στα ζώα, µε αποτέλεσµα να µην µπορούν να βοσκήσουν. Βέβαια, πέρυσι ο χρόνος βόσκησης ήταν µικρότερος στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της ξηρασίας, που είχε σηµειωθεί. Ευνοϊκή συγκυρία για τους χοιροτρόφους αποτέλεσε φέτος και η χαµηλότερη τιµή του καλαµποκιού και του σιταριού.

Η κάθε χοιροµητέρα χοιροστασίου γεννά 24-25 χοιρίδια το χρόνο, ενώ όσον αφορά τον µαύρο χοίρο, γεννάει 2 φορές το χρόνο 5 ή 6 µικρά τη φορά. Βέβαια, υπάρχουν µόλις 20 χοιροτρόφοι πιστοποιηµένοι αυτής της φυλής µε 600-800 χοιροµητέρες συνολικά. Το κόστος για την εκτροφή αυτής της φυλής είναι µικρότερο σε σχέση µε το χοίρο χοιροστασίου. Ωστόσο, ο τελευταίος σφάζεται νωρίτερα (2-3 µήνες από τη γέννησή του).

Στην εκτροφή µαύρου χοίρου έχουν εισχωρήσει αρκετοί, µε λίγες, ωστόσο, µάνες ο καθένας (10–30). Αξίζει να σηµειωθεί ότι για τον µαύρο χοίρο και τον αγριόχοιρο η τιµή παραγωγού είναι στα 2,50 ευρώ το κιλό ζων βάρος, ενώ στη λιανική τέλος Νοέµβρη ήταν 8-12 ευρώ. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή αγορά χοιρινού, χαρακτηρίζεται από µεγάλες ποσότητες χοίρων προς σφαγή, µε αποτέλεσµα να πιέζονται οι τιµές παραγωγού (1,3 ευρώ στην Ισπανία σε 4,9 στο Βέλγιο, 3,5 στη ∆ανία).


Πηγη agronews.gr