Οι ΔΟΥ "μπλοκάρουν" την ενημερότητα εξαιτίας μελλοντικών δόσεων ΕΝΦΙΑ

Οι ΔΟΥ δεν χορηγούν φορολογική ενημερότητα με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν πληρωθεί όλες οι δόσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.


Σύμφωνα με το banking news, η εντολή για μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας αν δεν καταβληθεί όλος ο ΕΝΦΙΑ από τους υπόχρεους, δόθηκε προφορικά από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για να ενισχυθούν οι εισπράξεις και να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος των εσόδων.


Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη εντολή είχε δοθεί και για το «πάγωμα» των επιστροφών φόρου, με πρόσχημα τους συμψηφισμούς με χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Θεωρητικά οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ηλεκτρονική φορολογική ενημερότητα μηνιαίας ισχύος ακόμα κι αν έχουν βεβαιωμένες ή ρυθμισμένες οφειλές, όμως αυτό δεν ισχύει.

Μπορεί σ' αυτές τις περιπτώσεις το «σύστημα» να τους στέλνει στην εφορία, ωστόσο οι  έφοροι δεν χορηγούν φορολογική ενημερότητα σε όσους οφείλουν ακόμη τις δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ, απαιτώντας να τις πληρώσουν παρά το γεγονός ότι λήγουν στο τέλος Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η φορολογική ενημερότητα διαρκεί δύο μήνες για όσους δεν χρωστούν στο Δημόσιο, ενώ 1 μήνα ισχύει σε περίπτωση ύπαρξης μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, οφειλών που τελούν σε αναστολή ή έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής.

Για  την έκδοση φορολογικής ενημερότητας πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

*Ο φορολογούμενος να μην έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 30 ευρώ ή αν έχει να είναι ρυθμισμένες κατά νόμιμο τρόπο.
*Ο φορολογούμενος να έχει υποβάλλει όλες τις δηλώσεις που υποχρεούται την τελευταία πενταετία συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων ΦΠΑ, Εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΜΥ και ΦΑΠ.

Μια φορολογική ενημερότητα ισχύει για 2 μήνες εφόσον δεν υφίστανται οφειλές. Αν υπάρχουν ρυθμισμένες οφειλές τότε η ισχύς της ενημερότητας περιορίζεται στον ένα μόνο μήνα.


 Πηγή enikonomia.gr