Πού θα ταξιδέψουν φέτος τα Χριστούγεννα οι Έλληνες

Κορυφαίος προορισμός για φέτος τα Χριστούγεννα είναι το Λονδίνο, με την Κωνσταντινούπολη, το Παρίσι και τη Ρώμη να ακολουθούν

Η ρευστή πολιτική κατάσταση στη χώρα μαζί με την οικονομική «στενότητα» είναι οι κυριότεροι λόγοι που οι περισσότεροι Έλληνες θα προτιμήσουν να περάσουν τις γιορτές στα σπίτια τους ή στα εξοχικά φίλων. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για ένα ταξίδι στο εξωτερικό απολαμβάνοντας την αίσθηση που νιώθει κάποιος όταν μπαίνει στο αεροπλάνο και φεύγει από την Αθήνα. 

Η Travelplanet24 συγκέντρωσε τις προτιμήσεις των Ελλήνων για το 2014 με κορυφαίο προορισμό για φέτος τα Χριστούγεννα να είναι το Λονδίνο. Η  Κωνσταντινούπολη, το Παρίσι και η Ρώμη βρίσκονται φέτος πρώτες στις προτιμήσεις των Ελλήνων. Από τις συνολικές κρατήσεις διαπιστώνεται ότι το αεροδρόμιο της Λάρνακας είναι το 2ο αεροδρόμιο σε αφίξεις την περίοδο  των Χριστουγέννων δεδομένου ότι πολλοί επιστρέφουν στην πατρίδα τους για οικογενειακές διακοπές.

Ακόμη, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το 40,8% των επιβατών επέλεξαν να ταξιδέψουν με την Aegean Airlines για τις γιορτινές τους αποδράσεις ενώ μεγάλη αύξηση παρατηρείται στην χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Ryanair, καθώς έρχεται δεύτερη στις προτιμήσεις και καταλαμβάνει σχεδόν το 10% της αγοράς τη συγκεκριμένη περίοδο. Ο Φίλιππος Μπρίνκμαν, CEO της Travelplanet24 δήλωσε «Παρατηρήσαμε μεγάλη άνοδο στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, δεδομένου ότι το 15% των επιβατών τις επέλεξαν για να κλείσουν τα εισιτήρια τους για τις διακοπές των Χριστουγέννων ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 κυμαινόταν μόλις στο 2.7%».

Οι τιμές την περίοδο των Χριστουγέννων σε σύγκριση με το 2013 εμφανίζουν μείωση περίπου 16% στις πτήσεις εξωτερικού και -3,5% στις πτήσεις εσωτερικού. Συγκεκριμένα, οι τιμές για τις πτήσεις εξωτερικού κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 371€ και για τις πτήσεις εσωτερικού στα 142 ευρώ.

Επιπλέον, φαίνεται ότι οι Έλληνες σχεδιάζουν αρκετό καιρό πριν το ταξίδι τους και πραγματοποιούν τις αεροπορικές κρατήσεις τους από 7 έως 10 εβδομάδες πριν την αναχώρηση τους. Οι περισσότερες κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων πραγματοποιήθηκαν για αναχώρηση την παραμονή των Χριστουγέννων, στις 24 Δεκεμβρίου, με διάρκεια παραμονής 5 ημερών, ενώ οι νέοι 25 έως 30 χρονών φαίνεται ότι είναι η πιο δυναμική ταξιδιωτική κατηγορία. Τέλος, οι γυναίκες και φέτος ταξιδεύουν λίγο περισσότερο από τους άνδρες με ένα ποσοστό 52% των ταξιδιωτών να είναι γυναίκες και 48% άνδρες.


Πηγη protothema.gr