Επίθεση από ΜΑΤ σε δημοσιογράφους της Λέσβου

Ανακοίνωση από την ΕΣΗΕΠΗΝ


Το Δ.Σ. της  ΕΣΗΕΠΗΝ  καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση και την παρεμπόδιση δημοσιογράφων μελών της την ώρα που κάλυπταν την προσαγωγή διαδηλωτών το βράδυ της Τρίτη στο κέντρο της Μυτιλήνης.

Συγκεκριμένα διμοιρία των ΜΑΤ παρατάχθηκε μπροστά από πολίτες και δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα μπροστά από την είσοδο των Κεντρικών Λυκείων της Μυτιλήνης παρότι κανείς δεν εμπόδιζε την προσαγωγή. Λίγα λεπτά αργότερα κι ενώ οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ», Νίκος Μανάβης και Ηλίας Μαραβάς παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τα γεγονότα, παρότι είναι γνωστοί τόσο στους παριστάμενους αξιωματικούς όσο και στην συντριπτική πλειοψηφία των χαμηλόβαθμων, δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση με προφανή στόχο να παρεμποδιστεί η καταγραφή των γεγονότων. Ένας εκ των αστυνομικών χτύπησε με γκλοπ στο χέρι τον Ηλία Μαραβά προκειμένου να του αποσπάσει τη φωτογραφική μηχανή  και στη συνέχεια βρίζοντας τον, τον  απώθησε χρησιμοποιώντας την ασπίδα του.  Οι δύο συνάδελφοι ζήτησαν αμέσως την παρέμβαση των αξιωματικών και επέδειξαν τον αστυνομικό που είχε βιαιοπραγήσει. Ζήτησαν τα στοιχεία του και υπογράμμισαν στους παριστάμενους αξιωματικούς την υποχρέωση τους να διευκολύνουν το έργο των δημοσιογράφων και τόνισαν ότι οφείλουν να ελέγξουν πειθαρχικά τον συγκεκριμένο αστυνομικό. Παρά τις επισημάνσεις των συναδέλφων οι παριστάμενοι αξιωματικοί αρνήθηκαν να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία αστυνομικού. Να σημειωθεί πως συγκεκριμένος αστυνομικός είχε καλυμμένο το πρόσωπό του και φορούσε στολή των ΜΑΤ ενώ δεν έφερε κανένα διακριτικό με τον υπηρεσιακό του  αριθμό του.

Η κίνηση της συγκεκριμένης ομάδας των αστυνομικών είχε αποκλειστικό στόχο να εμποδίσει το έργο των δύο δημοσιογράφων μιας και στο συγκεκριμένο σημείου βρίσκονταν μόνο αυτοί και πολίτες που παρακολουθούσαν και δεν υπήρχε καμία ένταση ούτε άλλος λόγος της παρουσίας των αστυνομικών.  

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ απαιτεί την άμεση διερεύνηση του περιστατικού  και τον  καταλογισμό ευθυνών όπου υπάρχουν. Είναι οι δεύτερη φορά που ο συνάδελφος Ηλίας Μαραβάς γίνεται θύμα αστυνομικής απρόκλητης αστυνομικής βίας εν ώρα εργασίας. Να σημειωθεί πως τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στην υπόλοιπη χώρα καταγράφονται ανησυχητικά αυξανόμενα περιστατικά επιθέσεων κατά δημοσιογράφων από αστυνομικούς.  Καλούμε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης να λάβει τα δέοντα μέτρα για να αποτραπούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ δηλώνει πως αντιτάσσεται σε κάθε μορφή επιχειρούμενης επιβολής κλίματος αστυνομοκρατίας στην κοινωνία. Παράλληλα η διευκρινίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι τέτοιες τακτικές που στόχο έχουν τον εκφοβισμό και τη φίμωση του δημοσιογραφικού κόσμου δεν θα γίνουν ανεκτές από όπου και αν προέρχονται.


Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ)