Ερώτηση του Παύλου Βογιατζή για τη διασφάλιση των χώρων της ΜΑΕΔΥ και της Αερολέσχης Μυτιλήνης

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτης Λέσβου Π. Βογιατζής σχετικά με τη διασφάλιση των χώρων της ΜΑΕΔΥ και της Αερολέσχης Μυτιλήνης στο Αεροδρόμιο.


ΠΡΟΣ:

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, κ. ΓΚΙΚΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ, κ. ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, κ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΔΕΝΔΙΑ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη διατήρησης των χώρων ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ και ΜΑΕΔΥ στο Αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί στη Λέσβο για το καθεστώς της ΜΑΕΔΥ και της Αερολέσχης μετά την πώληση του Αεροδρομίου «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ» της Μυτιλήνης.

Μέχρι σήμερα στο αεροδρόμιο είχε παραχωρηθεί δωρεάν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας χώρος τόσο για τις ανάγκες της ΜΑΕΔΥ όσο και για τις ανάγκες της Αερολέσχης. Όσον αφορά στο έργο της Αερολέσχης Μυτιλήνης αυτό θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, καθώς με το αεροσκάφος που διαθέτει συνεισφέρει όχι μόνο στην πυρασφάλεια του νησιού συμβάλλοντας στο έργο της ΜΑΕΔΥ, αλλά και στη διάσωση, στον εντοπισμό παράνομων μεταναστών, στη μεταφορά επίσημων εκπροσώπων όλων των φορέων του νησιού, την ίδια στιγμή που αποτελεί το μοναδικό πτητικό μέσο της Λέσβου που βρίσκεται συνεχώς στη διάθεση της Πολιτείας. Όσον αφορά στα κλιμάκια της 359 Μονάδας Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών (ΜΑΕΔΥ) της Πολεμικής Αεροπορίας επανδρωμένα με αεροσκάφη πετσετέλ (pezetel) το έργο τους είναι γνωστό και η συμβολή τους στην πρόληψη και στην αεροπυρόσβεση είναι καταλυτική για ολόκληρο το νησί καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και όχι μόνο.

Η επιβολή κάθε είδους οικονομικού ανταλλάγματος στις δύο αυτές υπηρεσίες μετά την πώληση του αεροδρομίου Μυτιλήνης, θα είναι καταστροφική, καθώς δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος ενοικίασης του χώρου που τους έχει παραχωρηθεί, με αποτέλεσμα το έργο τους να σταματήσει και το νησί της Λέσβου να υποστεί τεράστια ζημία, την ίδια στιγμή που ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα πυρασφάλειας να βρίσκεται σε συνεχή απειλή.

Επίσης, ενόψει της πώλησης του αεροδρομίου Μυτιλήνης, θα πρέπει να προβλεφθούν τόσο δεξαμενές καυσίμων μικρών αεροσκαφών, όσο και χώρος στάθμευσης για τα μικρά αεροσκάφη.

Με δεδομένη λοιπόν την ανάγκη να συνεχίσουν να προσφέρουν το πολύτιμο έργο τους τόσο η Αερολέσχη Μυτιλήνης, όσο και η ΜΑΕΔΥ, αλλά και να καλυφθούν οι ανάγκες καυσίμων και στάθμευσης των μικρών αεροσκαφών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να διασφαλίσουν τη συνέχεια της δωρεάν παραχώρησης των χώρων που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες της ΜΑΕΔΥ και της Αερολέσχης, και μετά την πώληση του αεροδρομίου Μυτιλήνης;
Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προβλέψουν ειδικό χώρο για τις δεξαμενές καυσίμων και τη στάθμευση των μικρών αεροσκαφών;

Ημερομηνία                                                                      

01/12/2014                                                                       ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ