ΠΡΟΣΟΧΗ: Έρχονται έκτακτα καιρικά φαινόμενα στην Λέσβο (ΦΩΤΟ)

Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων


Από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου ανακοινώνεται ότι, την Τρίτη και την Τετάρτη 2-3/12/2014 θα επικρατήσουν στην περιοχή των νήσων Ανατολικού Αιγαίου, έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες .

Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου έχει τεθεί ήδη σε κατάσταση ετοιμότητας.

Για τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από τα καιρικά φαινόμενα οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στους κατά τόπους γεωγραφικούς Αντιδημάρχους και στους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.

Πέραν των παραπάνω οι συμπολίτες μας, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα:

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ή την έντονη βροχόπτωση ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ


ΣΠΥΡΙΔΩΝ  ΓΑΛΗΝΟΣ


Ισχυρά καιρικά φαινόμενα από αύριο στην Ελλάδα –Προοπτική

Φθινοπωρινές καιρικές συνθήκες αναμένονται το επόμενο τριήμερο στις περισσότερες περιοχές της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες τους νοτιάδες στα πελάγη,πλην του βορείου Αιγαίου, και την σκόνη από την Αφρική . Οι όποιες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μόνο στα πολύ ορεινά τμήματα της βόρειας ΕλλάδαςΠιο αναλυτικά

Σύμφωνα,λοιπόν, με την πρόγνωση του meteo-news.gr για την Τρίτη αναμένονται νεφώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι οποίες ,αρχικά στην Ήπειρο και στα νησιά του βόρειο Ιονίου, θα δίνουν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Να τονίσουμε ότι στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίο η ημέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια. Από τις μεσημεριανές ώρες και μετά οι βροχές και οι καταιγίδες θα επεκταθούν και στην Μακεδονία την Δυτική Στερεά,στο νότιο Ιόνιο και στην Βορειοδυτική Πελοπόννησο ενώ ηπιότερες βροχές θα σημειωθούν και στην Θεσσαλία την Ανατολική Στερεά και στο Αιγαίο.  Τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες. ενώ για ακόμα μία ημέρα ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν και  την μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις και θα φτάσουν τα 6 Beaufort. Στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις και θα φτάσουν τα 5 Beaufort, στο Κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις και θα φτάσουν τα 5 Beaufort και στο νότιο Αιγαίο, το Κρητικό Πέλαγος και το Καρπάθιο θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις και  θα φτάσουν τα 5 ίσως και τα 6 Beaufort.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή , θα φτάσει στα βόρεια τους 14 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά τους 18 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 19 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 23-24 βαθμούς Κελσίου.

Για την Τετάρτη αναμένουμε κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τα φαινόμενα κατά τόπους να έχουν έντονο χαρακτήρα. Οι άνεμοι, με εξαίρεση τα βορειοανατολικά, θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις και θα φτάσουν στα πελάγη και τα 7 Beaufort ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.