Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η 6η Γιορτή Ρακιού στην Λήμνο (ΦΩΤΟ)

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η 6η Γιορτή Ρακιού, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, στο χώρο του ΕΠΑΛ Μούδρου, με διοργανωτές τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μούδρου «Παύλος Κουντουριώτης» και τον Οργανισμό Εκπαίδευσης Δια Βίου Μάθησης Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λήμνου.


Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου κ. Δημήτριος Γρατσώνης, ενώ παρόντες σε αυτήν ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης, ο δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Παναγιώτης Μαυροθαλασσίτης, ο αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Σαρρής, ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μοσχάκης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Λήμνος Διεκδικεί» κ. Δημήτρης Μπουλώτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου κ. Στέλιος Μάντζαρης και οι  Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Μούδρου, κ. Ιωάννης Κατωμερίτης, Ρουσσοπουλίου κ. Γ. Στενός, Καμινίων κ. Αναστασία Καλαθά και Σκανδάλης κ. Φωτεινή Κουκούλα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χόρεψαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν άφθονο ρακί και μεζέδες, ενώ διεξήχθη διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου ρακιού της Λήμνου.

Με βάση την αξιολόγηση της επιτροπής των επιστημόνων,  την πρώτη θέση μοιράστηκαν με την ίδια βαθμολογία ο κ. Μανώλης Σταματέρης και ο κ. Παράσχος Λυριστής από το Κοντοπούλι. Τη δεύτερη θέση έλαβε ο κ. Αθανάσιος Γραμμάτος από τη Σκανδάλη, ενώ τρίτος ήρθε ο κ. Ευστράτιος Μαστορόπουλος από την Καλλιόπη.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Πολιτικής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κλείσαμε ήδη έξι χρόνια από τότε που ο σύλλογος αποφάσισε να στήσει αυτή την εκδήλωση που έχει να κάνει με το ρακί, με τις δοκιμές, με τα στάδια της παραγωγής και με όλα αυτά που έχουν διαχρονικά καθιερώσει το ρακί και την παραγωγή του σαν ένα προϊόν μοναδικό για όλη την Ελλάδα, γιατί όπως ξέρετε διπλή απόσταξη δεν έχουμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας». Ο κ. Αδαμίδης πρόσθεσε ότι  «τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να ξαναζούμε τα ρακοκάζανα», ενώ αναφερόμενος στην εκδήλωση τόνισε ότι «το γεγονός ότι ασχοληθήκαμε, ότι βάλαμε στο χάρτη λίγο πιο επίσημα, λίγο πιο θεσμοθετημένα αυτή την εκδήλωση είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα».


Ο δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης αναφερόμενος στον παραδοσικό τρόπο απόσταξης ανέφερε ότι «είναι μια κουλτούρα η οποία έχει το χρόνο της και θα πρέπει να τη διατηρήσουμε». «Επιβάλλεται να διατηρήσουμε και τον παραδοσιακό τρόπο της απόσταξης», πρόσθεσε ενώ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη βελτίωσης του νομικού πλαισίου, προκειμένου να μπορεί ο καταναλωτής με ασφαλή τρόπο να απολαμβάνει παραδοσιακά προϊόντα. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι το καλύτερο ρακί είναι αυτό το οποίο παράγεται από καλή πρώτη ύλη.