Έρευνα:Οι αγορές των καταναλωτών τα Χριστούγεννα του 2014

Πρωταγωνιστές των αγορών της φετινής εορταστικής περιόδου στην Ελλάδα αναδεικνύονται τα smartphones.


Αφενός αποτελούν το πιο επιθυμητό δώρο για τους Έλληνες τα Χριστούγεννα, αφετέρου αυξάνονται οι καταναλωτές, που θα κάνουν τις αγορές τους μέσω “έξυπνων” κινητών.

Περίπου έξι στους δέκα Έλληνες (το 59%) δηλώνουν ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το smartphone ή το tablet τους για αγορές προϊόντων, με το 34% να σημειώνει ότι έχουν, ήδη, κάνει αγορές μέσω των συσκευών αυτών.

Η τάση αυτή είναι εμφανέστερη στις χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης, όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω κινητού δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομένο. Η διαφορά μεταξύ παρούσας και μελλοντικής χρήσης στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Πολωνία, την Ουκρανία και τη Ρωσία υπερβαίνουν το 25%.

Σε χώρες, όπως η Αγγλία, η Ελβετία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο, η τάση να χρησιμοποιούνται τα smartphones για αγορές φαίνεται να περιορίζεται στο μέλλον. Αυτές οι χώρες είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο νωρίτερα από τις υπόλοιπες και είναι αρκετά ώριμες, όσον αφορά τις αγορές μέσω smartphones.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα smartphones αναδεικνύονται τα πιο επιθυμητά δώρα των εορτών. Οι άνδρες προσελκύονται περισσότερο από τα smartphones, με το 61% των ερωτηθέντων να τα επιλέγουν ως το πιο επιθυμητό δώρο, καθώς και από τους υπολογιστές, φορητούς και επιτραπέζιους, που με ποσοστό 56% έρχονται στη δεύτερη θέση. Οι φορητοί και οι επιτραπέζιοι υπολογιστές είναι μεν στη δεκάδα των πιο επιθυμητών δώρων των γυναικών, αλλά βρίσκονται στη 10η θέση. Τα smartphones και τα tablets απουσιάζουν από τη δεκάδα των πιο επιθυμητών δώρων των γυναικών.

Οι καταναλωτές “omni-channel”

Στην Ελλάδα οι καταναλωτές, που δηλώνουν ότι κάνουν αγορές από το διαδίκτυο, αυξάνονται, αγγίζοντας - ποσοστιαία - το 39% το 2014 εν συγκρίσει με 33% το 2013.
Στην πρώτη θέση των ευρωπαϊκών χωρών, που αγοράζουν περισσότερο online, βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με 44 %.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές σήμερα γίνονται “omni-channel”, επιλέγοντας να κάνουν ενημερωμένες αγορές, τόσο μέσω των φυσικών καταστημάτων όσο και μέσω του διαδικτύου, συνδυάζοντας, έτσι, τα οφέλη και των δύο εναλλακτικών.

Το διαδίκτυο και ο συνδυασμός διαδικτύου/καταστημάτων χρησιμοποιείται, κυρίως, από τους περισσότερους Ευρωπαίους για να πάρουν ιδέες και συμβουλές για “digital” προϊόντα, όπως είναι video games, μουσική, ταινίες, υψηλή τεχνολογία, οικολογικά τεχνολογικά προϊόντα και βιβλία.

Πέραν των “digital” προϊόντων, όπως είναι τα video games, η υψηλή τεχνολογία, η μουσική και οι ταινίες, τα οποία θα αγοραστούν, κυρίως, μέσω διαδικτύου (τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη), τα υπόλοιπα δώρα θα αγοραστούν, κυρίως, μέσω των καταστημάτων, καθώς η εμπειρία επίσκεψης στα στολισμένα καταστήματα δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση στους καταναλωτές τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων.
Αν συνυπολογίσουμε και τις παραγγελίες μέσω διαδικτύου, που πραγματοποιούνται από τα καταστήματα, γίνεται εμφανές ότι τα καταστήματα θα επωφεληθούν από τη μεγάλη κίνηση των καταναλωτών, που είτε θα αγοράσουν απευθείας τα δώρα της επιλογής τους ή θα τα παραγγείλουν μέσω διαδικτύου επί τόπου στο κατάστημα.
Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρονται στους καταναλωτές τόσο τα οφέλη των φυσικών καταστημάτων (πληροφορίες και συμβουλές από πωλητές, υπηρεσίες μετά τις πωλήσεις, ασφαλείς πληρωμές), καθώς και τα οφέλη διαδικτύου (παράδοση στο σπίτι, επιλογή, τιμή). Περισσότερο από 10% των Ελλήνων, όσο και των Ευρωπαίων καταναλωτών, τείνουν να παραγγέλνουν μέσω διαδικτύου από καταστήματα.
Προϋπολογισμός

Το 2014 οι Ευρωπαίοι καταναλωτές σκοπεύουν να ξοδέψουν, κατά μέσο όρο, €488 στις αγορές τους κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ποσό το οποίο είναι κατά μόλις 3% μειωμένο σε σχέση με τις πραγματικές δαπάνες, που οι ίδιοι δήλωσαν ότι έκαναν την εορταστική περίοδο του 2013.

Στην Ελλάδα, οι καταναλωτές δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να ξοδέψουν €406 μειώνοντας τον προϋπολογισμό τους κατά 12,5% σε σχέση με τις πραγματικές δαπάνες, που οι ίδιοι δήλωσαν ότι έκαναν την εορταστική περίοδο του 2013.

Τον προϋπολογισμό αυτό θα μοιράσουν σε φαγητό (€163), δώρα (€162) και σε κοινωνικές δραστηριότητες (€81). Σχετικά με τον καταμερισμό των δώρων των Ελλήνων, ένα 58% του προϋπολογισμού αναμένεται να διατεθεί σε δώρα εντός της οικογενείας (24% στα παιδιά τους, 17% για τον/την σύντροφό τους και 17% για τον εαυτό τους), ενώ 39% του προϋπολογισμού αναμένεται να διατεθεί σε δώρα προς άλλους ενήλικες (22%) και άλλα παιδιά (17%). Ένα 3% αναμένεται να διατεθεί σε φιλανθρωπικές δωρεές.

Τα δώρα

Τα βιβλία αποτελούν το πιο πιθανό δώρο, για φίλους και συγγενείς, για τα Χριστούγεννα του 2014 στην Ευρώπη. Τα δώρα που οι Έλληνες καταναλωτές δήλωσαν ότι θα προσφέρουν περισσότερο είναι τα ρούχα και τα παπούτσια (45%), τα βιβλία (49%) και τα αρώματα και τα καλλυντικά (33%).

Σχετικά με το χρόνο, που θα κάνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές, ελάχιστοι Έλληνες καταναλωτές κάνουν τις αγορές των Χριστουγεννιάτικων δώρων τους πριν το Δεκέμβριο (5%). Η αγοραστική κίνηση φαίνεται ότι ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου, με το 90% των Ελλήνων καταναλωτών να κάνει τις Χριστουγεννιάτικες αγορές του μέσα στο μήνα.

Η έρευνα

Πρόκειται για τη 17η κατά σειρά έρευνα, που πραγματοποιεί η εταιρία και φέτος καλύπτει 17 ευρωπαϊκές χώρες - μεταξύ των οποίων για πέμπτη φορά φέτος και η Ελλάδα - καθώς και τη Νότια Αφρική.


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την πρώτη έως και την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, οπότε τέθηκαν ερωτήματα σε ένα ευρύ αντιπροσωπευτικό δείγμα καταναλωτών (17.326 άτομα) ηλικίας μεταξύ 18 - 65 ετών, προκειμένου να καταγραφούν οι προγραμματισμένες δαπάνες σε δώρα, φαγητό και ποτό για τα γιορτινά γεύματα, αλλά και για τη διασκέδαση.

Πηγή:eea.gr