Προτάσεις προς συζήτηση καταθέτουν στην Συνύπαρξη με θέμα τους μετανάστες της Λέσβου

Τα μέλη της Συνύπαρξης, που από το 1998 δραστηριοποιούνται στην υποστήριξη των μεταναστών, θέλουμε να συμβάλουμε σ' αυτή την κρίσιμη, όπως αναγνωρίζουν όλοι, καμπή στη δράση του δικτύου μας.


Το «Χωριό», δεν είναι αυτό που είχε ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2012, αρκετοί άνθρωποι και φορείς έχουν απενεργοποιηθεί, με αποτέλεσμα λίγοι εθελοντές να προσφέρουν, και ουσιαστικά μόνο στο ΠΙΚΠΑ.


Καταθέτουμε λοιπόν κάποιες προτάσεις που συζητήσαμε και σας καλούμε να κουβεντιάσουμε πάνω σ' αυτές, καθώς και σε άλλες που θα υποβληθούν, την Παρασκευή 7/11 στις 7 το βράδυ στα γραφεία μας, Ικτίνου 2, 4ος όροφος.

- Κάλεσμα σε όλους τους φορείς και άτομα που δραστηριοποιήθηκαν στην αρχή.
- Επαναφορά στους αρχικούς στόχους που συνοψίζονταν στο σύνθημα «κανένας μόνος στην κρίση» και αφορούσε σε δράσεις τόσο για Έλληνες όσο και μετανάστες.

Όσον αφορά στους μετανάστες:


- Πίεση για ίδρυση ξενώνα για τους παραμένοντες στη Λέσβο μετανάστες, που αιτούνται άσυλο (όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος,) ώστε να υπάρξει συνέχεια στην περίπτωση που το ΠΙΚΠΑ ξαναλειτουργήσει ως κατασκήνωση. Εκεί θα μπορούν οι εθελοντές του χωριού να ασκούν τις υποστηρικτικές προς τους μετανάστες δράσεις τους.

- Παράλληλα, στροφή των δράσεών μας προς το κέντρο μεταναστών της Μόριας, με προσπάθεια να ακυρωθεί η απόφαση για Προαναχωρησιακό Κέντρο, πράγμα στο οποίο συμφωνούν όλοι σχεδόν οι τοπικοί φορείς και μετατροπή της όλης εγκατάστασης σε ανοικτό κέντρο υποδοχής.

- Απαίτηση για πρόσβαση στη Μόρια των φορέων που δραστηριοποιούνται γύρω από το θέμα.

- Να πιέσουμε επίσης για την ίδρυση και λειτουργία στη Λέσβο κέντρου υποδοχής και παραμονής ανηλίκων ασυνόδευτων μεταναστών, όπως αυτό που υπήρχε πριν χρόνια στο «Θεομήτωρ» της Αγιάσου.