Μαθητές ΓΕΛ Μανταμάδου «Η δουλειά σας ΑΠΑΙΤΕΙ την διευθέτηση όλων των αιτημάτων των μαθητών»

Μία εβδομάδα, τώρα, στο ΓΕΛ Μανταμάδου ( συμμετείχε και το Γυμνάσιο σχεδόν όλες τις μέρες) οι μαθητές δεν έχουν μπει στις τάξεις να συνεχίσουν κανονικά το πρόγραμμα των μαθημάτων τους, αυτό λόγω κάποιων δυσλειτουργιών που έχουν προκύψει.


Επιστολή των μαθητών του ΓΕΛ Μανταμαδου:

Ξεκινήσαμε με καταλήψεις του σχολικού κτιρίου τις τρεις πρώτες μέρες και συνεχίσαμε με αποχή ακάθεκτοι, εφόσον το ένα από τα αιτήματα μας που μπορεί να διευθετηθεί άμεσα δεν έχει τακτοποιηθεί ακόμα. Τα αιτήματα μας αφορούν το νέο σύστημα του Λυκείου, αλλά και τη κάλυψη της έλλειψης καθηγητών που υπάρχει στο σχολείο μας.

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν θέσει σε λειτουργία ένα  νέο εκπαιδευτικό σύστημα στου οποίου τις απαιτήσεις δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Επιπλέον, η έλλειψη καθηγητών που υπάρχει στο σχολείο μας, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ανταπόκριση μας σε αυτές τις απαιτήσεις. Γι’αυτό και συνεχίζουμε μέρες τώρα τις προσπάθειες μας για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Την 7 Νοεμβρίου, συνεχίστηκε η αποχή από τα μαθήματα, καθώς πραγματοποιήθηκε και μία πορεία εντός του χωριού. Στην πορεία μας, κλείσαμε τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο και ενημερώναμε τους περαστικούς για τα προβλήματα που υπάρχουν στο σχολείο μας αλλά και στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας γενικά. Είχαμε την υποστήριξη των καθηγητών μας, των γονιών μας, των κατοίκων του χωριού αλλά και πολλών περαστικών, που μας συγχαρήκαν για την προσπάθεια μας, αν και μικρό σχολείο. Η μόνη υποστήριξη που δεν έχουμε είναι αυτή της κυβέρνησης, παρ’όλο που είναι και η κυριότερη. Χρειαζόμαστε να ακουστούμε και να μην μας αγνοούν. Πρέπει να διευθετηθούν τα προβλήματα σε όλα τα σχολεία, αλλά και να λάβουν υπ’όψην οι υπεύθυνοι τις γνώμες των μαθητών για τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στο σύστημα.

Παρακάτω, σας δίνεται η επιστολή μας που γράψαμε προς τον προϊστάμενο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τις πρώτες μέρες των καταλήψεων, όπως και φωτογραφίες από την σημερινή πορεία.


Κύριε προϊστάμενε,

Σήμερα, Τρίτη 4  Νοεμβρίου 2014 (όπως και χτες 5/11), πήραμε την απόφαση να πραγματοποιήσουμε  κατάληψη εξαιτίας του ανοργάνωτου, νέου εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο καθιερώνει ένα τύπο πανελλήνιων εξετάσεων από την πρώτη Λυκείου. Το σύστημα αυτό, δεν προσφέρει ευκαιρίες στους πιο αδύναμους μαθητές (και όχι μόνο σ’αυτούς)  και τους αποκλείει σταδιακά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σοβαρή απόδειξη αυτού είναι τα αποτελέσματα των περσινών εξετάσεων της Ά Λυκείου, οι οποίες ανέδειξαν, μόνο στο σχολείο μας, τα 16 από τα 32 άτομα μεταξεταστέα. Το ίδιο συνέβη και στα υπόλοιπα σχολεία της Ελλάδας. Επιπλέον, η δυσαρέσκεια μας εντείνεται με το πρόβλημα της έλλειψης καθηγητών που υπάρχει στο σχολείο μας, πράγμα που κάνει δυσκολότερη την προσπάθεια των μαθητών να ανταποκριθούν στις επιταγές του ήδη δύσκολου συστήματος. Η δουλειά σας ΑΠΑΙΤΕΙ την διευθέτηση όλων των αιτημάτων των μαθητών. Αντί αυτού, εσείς τα αγνοείται, αναφερόμενοι στην προηγούμενη επιστολή που σας είχαμε στείλει με θέμα την έλλειψη καθηγητών.
Ο συνδυασμός αυτών των δυσλειτουργιών οδηγεί τους μαθητές στην παραπαιδεία, την οποία αν και εσείς υποστηρίζεται ότι καταδικάζεται, είστε οι ίδιοι που την ευνοείτε. Συνεχώς κάνετε λόγο για ανάπτυξη της χώρας, αλλά πως αυτή θα πραγματοποιηθεί όταν υπονομεύετε καθημερινώς την αξία της δωρεάν εκπαίδευσης;
Πότε θα πάψει η κυβέρνηση να πειραματίζεται με το μέλλον μας; Βοηθήστε στην πραγματοποίηση των ονείρων μας και μη μας στερείται το δικαίωμα της σωστής εκπαίδευσης ( ή της εκπαίδευσης γενικότερα).

                                                                                    ΓΕΛ Μανταμάδου
                                                Ή καλύτερα η γενιά των απογοητευμένων.