Προετοιμάζεται η Χριστουγεννιάτικη Μυτιλήνη…

Όντας πια στα τέλη του Νοεμβρίου, κορυφώνονται οι… διαβουλεύσεις μεταξύ των εθελοντικών επιτροπών που έχουν σχηματιστεί από το Δήμο και έχουν επιφορτιστεί με την οργάνωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, οι οποίες όπως φαίνεται, θα ξεκινήσουν επισήμως στις 12 του Δεκεμβρίου.


Στις έως τώρα εκκρεμότητες είναι και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα «Χριστουγεννιάτικο Χωριό», που θα λειτουργεί για μικρούς και μεγάλους στην Πλατεία Σαπφούς. Όπως πάντως όλα δείχνουν, η περίοδος των γιορτών επιφυλάσσει από τους διοργανωτές των εκδηλώσεων πολλά ενδιαφέροντα δρώμενα, αναβιώσεις παραδοσιακών εθίμων και αξιοσημείωτες καινοτομίες.

Με το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης να έχει «τοποθετηθεί» στην αρχή της Ερμού, στο «τρίγωνο» που βρίσκεται έξω από τα Κεντρικά Λύκεια, απομένει πλέον ένα τελευταίο ξεσκαρτάρισμα στο τελικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το οποίο σύντομα θα ανακοινωθεί στους πολίτες.


Έναρξη στις 12 Δεκεμβρίου

Σημειώνεται ότι το «άναμμα» του χριστουγεννιάτικου δέντρου εκεί, με κάλαντα από πολιτιστικούς συλλόγους, χορωδίες, το Ωδείο «Ν. Σκαλκώτας» και τη Φιλαρμονική του Δήμου στις 12 του Δεκεμβρίου, θα σημάνει και επισήμως την έναρξη του προγράμματος των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων μέχρι και την Πρωτοχρονιά.

Στο μεταξύ, ο Δήμος έχει ξεκινήσει από χθες τις διαδικασίες στολισμού της πόλης, με την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και άλλα κεντρικά σημεία της Μυτιλήνης να στολίζονται πρώτα.

Οι στολισμοί ξεκίνησαν και στο Δημοτικό Θέατρο, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς την περίοδο των εορτών φιλοξενώντας πολλές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, και στο Δημοτικό Κήπο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Κώστα Αστυρακάκη, οι στολισμοί θα επεκταθούν τις επόμενες ημέρες και στα χωριά της ευρύτερης περιοχής της Μυτιλήνης.
Παράλληλα, ο Δήμος έχει προμηθευτεί καινούργια στολίδια για τη φετινή περίοδο των εκδηλώσεων και η συντονιστική επιτροπή έχει έρθει σε επαφή με πολίτες τα σπίτια των οποίων βρίσκονται σε κομβικά σημεία της πόλης, ώστε να συμμετάσχουν και αυτοί εθελοντικά σε μία κοινή προσπάθεια ομοιόμορφου φωτισμού και στολισμού.


Στην Πλατεία Σαπφούς

Στις σκέψεις, τώρα, των επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, Νίκου Χατζηγιαννάκη και Νίκης Ζουμπούλη, είναι να γίνει μία προσπάθεια διασύνδεσης των εκδηλώσεων που γίνονται από τη μεριά του Δήμου, με τις Γιορτές της Αγοράς του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Το οποίο Επιμελητήριο, φέρεται να προτείνει στη συντονιστική επιτροπή την τοποθέτηση μίας μεγάλης «χιονόμπαλας» στην Πλατεία Σαπφούς, στην οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες για να φωτογραφίζονται, και ενός ελκήθρου.

Χωρίς βέβαια να υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση για αυτό, ο Δήμος από τη μεριά του, θέλοντας να υποστηρίξει την προοπτική αυτή, κάνει τις τελικές επαφές για τη δημιουργία ενός «Χριστουγεννιάτικου Χωριού» στην Πλατεία Σαπφούς, στο οποίο θα πωλούνται τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Αυτές οι τελικές επαφές έχουν να κάνουν με όσους (επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, σύλλογοι) θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στη λειτουργία του «Χωριού».


Το τραινάκι και τα δρώμενα

Άλλο ένα σημείο αναφοράς στις εκδηλώσεις αναμένεται να αποτελέσει το τραινάκι ιδιώτη που θα επιστρατευτεί από το Μόλυβο όπου λειτουργεί σήμερα και το οποίο θα πραγματοποιεί βόλτες για τον κόσμο μέσα στην πόλη στη διάρκεια των εορτών, ενώ θα μεταφέρει και τις χορωδίες που θα ψάλουν τα κάλαντα την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, διασυνδέοντας ουσιαστικά τα χαρακτηριστικότερα σημεία της πόλης τις γιορτινές μέρες.

Από εκεί και έπειτα, η συντονιστική επιτροπή των εκδηλώσεων που έχει έρθει κατά το προηγούμενο διάστημα σε επαφή τόσο με το δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, όσο και με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τη συνδρομή τους στη διοργάνωση των εκδηλώσεων, υπόσχεται ένα γεμάτο πρόγραμμα, με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο και τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων.

Γλυκά, κάλαντα και παραμύθια στο Δημοτικό Θέατρο θα είναι στην καθημερινότητα των εκδηλώσεων, ενώ στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσής τους είναι όλα τα δρώμενα που θα πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις και σύντομα θα ανακοινωθούν επισήμως.

«Είναι αξιοσημείωτος ο αριθμός των εθελοντών που έσπευσαν να προτείνουν, να βοηθήσουν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες στη διοργάνωση των εκδηλώσεων. Οι προτάσεις ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες, άλλες εφικτές, άλλες πιο δύσκολες, και πλέον θεωρώ ότι είμαστε στο τελικό στάδιο για να ενημερώσουμε για το τι θα παρουσιαστεί στον κόσμο…», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Πάνος Πίτσιος.

Πηγη emprosnet.gr