Εισαγγελική παρέμβαση και μαθήματα το Πάσχα για σχολεία που τελούν υπό κατάληψη

Εντολή προς τους εισαγγελείς της χώρας να παρεμβαίνουν όπου υπάρχουν καταλήψεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων ζητεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.


Η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου παραπέμπει σε εγκύκλιο του προκατόχου της Ιωάννη Τέντε ο οποίος το 2011  επεσήμαινε οτι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές  σε σχολεία οι εξωσχολικοί ενήλικοι δράστες θα πρέπει να παραπέμπονται στο Αυτόφωρο. Παραλληλα σε περιπτώσεις " εξεζητημένης εγκληματικής" συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές  ο κ. Τέντες ζητούσε να ερευνάται αν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους , έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.

Αξίζει να σημειωθεί , ωστόσο ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν καταστροφές στα σχολεία για να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση θα πρέπει ο διευθυντής να ενημερώσει τις αρχές οτι στους χώρους του σχολείου έχουν εισέλθει εξωσχολικά άτομα. 

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι  επέστρεψαν στις αίθουσες οι μαθητές σε Ναύπλιο, Κρανίδι και Μεγαλόπολη, συνεχίζουν την αποχή οι μαθητές του Άργους. 
Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ανέφερε: «Καταλήψεις παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται λίγο πριν την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου. Δεν είναι τυχαίο αυτό», είπε ο υφυπουργός και προειδοποίησε ότι εάν οι καταλήψεις ξεπεράσουν τις τρεις μέρες θα ενεργοποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει να διεξαχθούν μαθήματα μέσα στο διάστημα των διακοπών του Πάσχα και πρόσθεσε: «Μέχρι τρεις μέρες κατάληψη, δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αλλά αν ενταθεί το φαινόμενο, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε πρόβλημα με τη διδακτέα ύλη και εκεί έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε είτε το Προεδρικό Διάταγμα είτε, αν δούμε ότι εντείνεται, να το τροποποιήσουμε και να εντάξουμε πέραν των ημερών του Πάσχα κάποια Σάββατα, ημέρες εορτών ή σχολικών εκδρομών. Θα το δούμε, ανάλογα με την εξέλιξη».

Ο κ. Δερμεντζόπουλος ανέφερε, επίσης, στο Βήμα FM πως «το υπουργείο Παιδείας δεν λαμβάνει, ούτε πρόκειται να λάβει μέτρα καταστολής, διότι ακούμε τα αιτήματα των μαθητών».

Συλλήψεις μαθητών και γονέων στη Λαμία

Συλλήψεις μαθητών και γονέων με αφορμή τις καταλήψεις στα σχολεία της Φθιώτιδας πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στη Λαμία.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα έγινε επέμβαση από την αστυνομία παρουσία Εισαγγελέα στο 1ο Γενικό Λύκειο Λαμίας, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη.

Στον χώρο του σχολείου, όπως αναφέρει το «lamiareport»,  βρέθηκαν εννέα ανήλικοι μαθητές οι οποίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο. Λίγο αργότερα συνελήφθησαν με εντολή Εισαγγελέα και οι οκτώ από τους κηδεμόνες τους.

Τελικά στις τέσσερις τα ξημερώματα μαθητές και γονείς αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία και θα παραπεμφθούν σε δίκη.
Οι μαθητές με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης και οι γονείς για παραμέληση εποπτείας ανήλικου.

Μειώθηκαν τα υπό κατάληψη σχολεία σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Μειώθηκε σήμερα ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, τα υπό κατάληψη γυμνάσια και λύκεια φθάνουν τα 48, ενώ χθες τα κατειλημμένα από μαθητές σχολεία, ξεπερνούσαν τα 100. Ειδικότερα υπό κατάληψη βρίσκονται 15 σχολεία στην Αχαΐα, 20 στην Ηλεία και 13 στην Αιτωλοακαρνανία.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Γιώργος Παναγιωτόπουλος «η μείωση του αριθμού των υπό κατάληψη σχολείων δείχνει ότι πρυτανεύουν η λογική και η ψυχραιμία».


Πηγη kathimerini.gr