Στεγνώνουν τα νοσοκομεία από ρευστό και υλικά! Τι θα κάνει το υπ.Υγείας

Χωρίς μετρητά μένουν τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας καθώς οι κουρεμένοι προυπολογισμοί δε φθάνουν


Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Προσωπικό λιγοστό. Υλικά ούτε για δείγμα. Χρήματα με το κιάλι… Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ τα οποία πλέον δεν μπορούν να παράσχουν πλήρως ούτε τις βασικές υπηρεσίες στους ασθενείς. 
Οι αγορές άλλωστε που γίνονται από τις διοικήσεις είναι περιορισμένες δεδομένου ότι …λεφτά δεν υπάρχουν. 

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Ογκολογικού Νοσοκομείου  “Άγιοι Ανάργυροι” που αγοράζει ορθοπεδικά υλικά με το σταγονόμετρο με συνέπεια να μην μπορούν να μεταφερθούν στο ορθοπεδικό τμήμα ούτε επείγοντα περιστατικά. 

Γι αυτό και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο προκειμένου να εξετασθούν όλα τα ζητήματα που κάνουν το νοσοκομείο να υπολειτουργεί. 

Από την άλλη, και τα υπόλοιπα νοσοκομεία δεν έχουν ρευστό για αγορές υγειονομικού υλικού με αποτέλεσμα να αναστενάζουν εργαζόμενοι και ασθενείς. 
Και όλα αυτά την ώρα που το 2015 οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων θα κουρευτούν περαιτέρω κατά 160 εκατ. ευρώ. 

Η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) συχνά πυκνά διαμαρτύρεται για τις ελλείψεις υλικών και φαρμάκων ενώ προειδοποιεί πως το επιπλέον κούρεμα των χρημάτων θα οδηγήσει στην κατάρρευση το ΕΣΥ.

Γι αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει να χρηματοδοτήσει πρόσθετα κάποια νοσοκομεία ώστε να πορευτούν έως το τέλος του έτους. 


Πηγη iatropedia.gr