Μήπως τρώτε τα νύχια σας; Δείτε τι υποδηλώνει αυτή η συμπεριφορά σας!

Η ονυχοφαγία, το να τρώει δηλαδή κάποιος τα νύχια του, δεν είναι απλά μία κακή συνήθεια, αλλά και μία νευρική συμπεριφορά που βοηθά ορισμένους ανθρώπους να καταπολεμήσουν το άγχος τους, το οποίο φαίνεται σχετίζεται με βιώματα της παιδικής ηλικίας.


Οι ειδικοί θεωρούν ότι η ονυχοφαγία είναι η πιο ήπια μορφή ακρωτηριασμού του εαυτού μας, και αποτελεί σύμπτωμα μιας υποβόσκουσας αγχώδους συναισθηματικής διαταραχής! Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία, η ονυχοφαγία σχετίζεται με παλινδρόμηση στο στοματικό στάδιο ανάπτυξης, κατά το οποίο η ευχαρίστηση προσφέρεται μέσω του στόματος, και το φάγωμα των νυχιών παραλληλίζεται με τη φάση του θηλασμού. Είναι μία διέξοδος στο στρες, όπως, χρησιμεύει η πιπίλα σε ένα μωρό.

Η ονυχοφαγία στα παιδιά εμφανίζεται σε συνθήκες πίεσης και ψυχαναγκασμού από το οικογενειακό περιβάλλον και οι γονείς δε θα πρέπει να μαλώνουν τα παιδιά γι” αυτό το λόγο, αλλά να παρατηρούν διακριτικά πότε το παιδί τρώει τα νύχια του και τότε να του ζητούν να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Η συζήτηση σε στιγμές που το παιδί δεν τρώει τα νύχια του, είναι πολύ ανακουφιστική για το παιδί.

Για τους ενήλικες υπάρχουν ορισμένοι πρακτικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος ( όπως η επάλειψη των νυχιών με πικρό υγρό, το βάψιμο των νυχιών κ.λπ.), που μπορεί να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκάλεσαν το σύμπτωμα. Δηλαδή το άγχος και η πίεση.


Πηγή neolaia.gr