Το κουτσομπολιό τονώνει την αυτοεκτίμηση!

Αν αποφεύγετε από προσωπική σας επιλογή τον κοινωνικό σχολιασμό, το γνωστό σε όλους μας κουτσομπολιό, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε, αφού πρώτα λάβετε υπ” όψιν τις ευεργετικές ιδιότητες που αυτό φέρει…


Επιστήμονες από τη Δανία υποστηρίζουν ότι το κουτσομπολιό μπορεί να συμβάλει θετικά στην αυτοπεποίθησή μας, καθώς μας επιτρέπει να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους! Τα θετικά ή αρνητικά σχόλια που κάνουμε για τους άλλους, βελτιώνουν την αυτοεκτίμηση καθώς ενισχύουν την αυτο-αξιολόγηση και τον αυτο-προβληματισμό.

«Οι γυναίκες που γίνονται μάρτυρες αρνητικών σχολίων, βιώνουν μια ανησυχία αυτοπροστασίας, επειδή πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να βρεθούν στην ίδια θέση με το πρόσωπο που έχει γίνει ο στόχος των σχολίων», δηλώνει χαρακτηριστικά η ερευνήτρια Elena Martinescu από το πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας στο «Personality and Social Psychology Bulletin». «Οι άντρες που βιώνουν την εμπειρία των θετικών σχολίων για κάποιον άλλο, νιώθουν φόβο, ίσως επειδή νιώθουν ανταγωνιστικά προς το συγκεκριμένο πρόσωπο» προσθέτει στην συνέχεια.

Μέσα στην έρευνα διευκρινίζεται επίσης, ότι το κουτσομπολιό παρέχει στα άτομα την «ευκαιρία» άμεσης κοινωνικής σύγκρισης και τη δυνατότητα να αναλογιστούν τη δική τους συμπεριφορά. «Ίσως να έπρεπε, αντί να προσπαθούμε να αποκλείσουμε το κουτσομπολιό από τη ζωή μας, να το αποδεχτούμε ως κάτι φυσικό και να προσπαθήσουμε να σταθούμε κριτικά απέναντί του, σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που μπορεί να έχει στη ζωή μας και στη ζωή των άλλων» καταλήγει.

Αλήθεια, εσείς πόσο κουτσομπολεύετε;