4 μυστικά για να ξεχάσεις το παρελθόν και να προχωρήσεις στη ζωή σου!

Όλοι μας έχουμε πληγωθεί έστω μια φορά στη ζωή μας. Ένας σύντροφος, κάποιος φίλος, ένα συγγενικό μας πρόσωπο κατάφερε και μας έκανε την καρδιά χίλια κομμάτια και μας μαράζωσε συναισθηματικά.


Έτσι όμως είναι η ζωή. Μερικοί από εμάς το ξεπερνάμε εύκολα. Κάποιοι άλλοι βέβαια επιμένουμε να κολλάμε στο παρελθόν και σε ό,τι μας πλήγωσε. Είναι τελικά τόσο δύσκολο να γυρίσουμε την πλάτη μας στο παρελθόν και να χαμογελάσουμε με αισιοδοξία κοιτώντας μπροστά;

Βασική αρχή για να καταφέρεις να προχωρήσεις στη ζωή σου είναι η ακόλουθη: Αναποδιές πάντα θα υπάρχουν. Στο δρόμο σου θα συναντήσεις ανθρώπους που δε σε νοιάζονται όσο νόμιζες (ή θα ήθελες) και άλλους πάλι που ίσως να θέλουν να σε βλάψουν. Μέσα από κάθε δυσκολία όμως, εσύ θα πρέπει να μαθαίνεις και να βγαίνεις πιο δυνατός. Κάθε πάθημα είναι μάθημα… Μάθημα για να μάθεις να διακρίνεις το καλό από το κακό, το συμφέρον και χρήσιμο, από το άχρηστο και το ανούσιο, και να μάθεις να διαλέγεις τα σωστά άτομα που θα έχεις στο πλευρό σου.

Διάβασε λοιπόν εν συνεχεία τέσσερις συμβουλές, που θα σε βοηθήσουν να αφήσεις πίσω το παρελθόν μια για πάντα και να ζήσεις μια πιο ευτυχισμένη ζωή!

1. Σταμάτα να «παίζεις» το θύμα!

Οκ, σε πρόδωσαν, αλλά μέχρι πότε θα παριστάνεις το θύμα; Μέχρι πότε θα κλαίγεσαι σε φίλους και οικογένεια. Και στο κάτω κάτω τι θα πετύχεις με αυτή σου την στάση; Δυστυχώς τα κλάματα και η γκρίνια δε σώζουν την κατάσταση. Το να παριστάνεις το θύμα και να δέχεσαι συμπόνια δε θα σε βοηθήσει να πας μπροστά. Το μόνο που πετυχαίνεις με τη συμπεριφορά σου αυτή είναι να πέσεις περισσότερο στα μάτια των άλλων, και να δώσεις και ευχαρίστηση σε όσους σε μισούν και σε ζηλεύουν! Και ξέρεις γιατί; Γιατί φαίνεται σαν να παραιτήθηκες! Μίλα στον εαυτό σου και ωρίμασε. Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν και αντιμετώπισε με έξυπνο τρόπο τη στενοχώρια σου. Μάθε από εδώ και στο εξής να προφυλάσσεις τον εαυτό σου και να θέτεις όρια.

2. Μην περιμένεις την απολογία!

Πολλές φορές θέτουμε τον εαυτό μας σε κατάσταση… αναμονής. Σε χώρισε ο καλός σου και αντί να το πάρεις απόφαση, εσύ περιμένεις με ανυπομονησία την επιστροφή-μετάνοιά του; Εδώ είναι και το λάθος σου. Μην περιμένεις τίποτα. Πολλές φορές κάνουμε σενάρια, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μην αναλώνεσαι επομένως σε σκέψεις που δεν έχουν εφαρμογή στο «τώρα». Αντιμετώπισε την κατάσταση όσο πιο αντικειμενικά και πεζά μπορείς. Αν είναι να γυρίσει, θα γυρίσει. Μην βάζεις τον εαυτό σου σε κατάσταση αναμονής… Είναι άδικο!

3. Μη «θρέφεις» τους δαίμονές σου!

Τι εννοούμε με αυτό; Πολλές φορές όλοι μας πνιγόμαστε στις εμμονές μας. Παρόλο που γνωρίζουμε ότι θα στενοχωρηθούμε αν κοιτάξουμε παλιά άλμπουμ φωτογραφιών, το κάνουμε. Βάζουμε π.χ εσκεμμένα το τραγούδι που μας θύμιζε τον/την πρώην, ή τον παλιό μας φίλο και μπαίνουμε σε καταθλιπτικό mood. Αν θες να ξεπεράσεις τη δύσκολη αυτή φάση και να βγεις νικητής, απόφυγε τον… μαζοχισμό. Μην βάζεις τον εαυτό σου σε διαδικασία αναδρομής στο παρελθόν. Πάρε τηλέφωνο τον κολλητό σου και βγες βόλτα. Κάνε πράγματα που σου αρέσουν. Σταμάτα λοιπόν να θρέφεις τους δαίμονές σου και να καλλιεργείς την ματαιοδοξία, και θα δεις σύντομα το χαμόγελο να επιστρέφει στα χείλη σου!

4. Να δείχνεις πείσμα!

Πολλές φορές ξεχνάμε τι πάει να πει αξιοπρέπεια, αυτοσεβασμός, εγωισμός. Μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να μας ρίχνουν τόσο χαμηλά, που ξεχνάμε τις εποχές που νιώθαμε και ήμασταν δυνατοί! Αν θες να νικήσεις αυτό το συναίσθημα τότε δεν έχεις παρά να πεισμώσεις. Θέσε ψηλά τον πήχη. Αγάπησε τον εαυτό σου και μην επιτρέπεις σε κανένα να σε μειώνει. Μόνο όταν νιώσεις σίγουρος για τον εαυτό σου θα καταφέρεις να το μεταδώσεις και σε τρίτους. Και τότε θα νιώσεις ξανά χαρούμενος και ασφαλής.

Μη χάνεις χρόνο! Η ζωή είναι μικρή για να χαλάμε τη ζαχαρένια μας για τον πρώτο τυχόντα! Χαμογέλα, κοίτα μπροστά, βάλε νέους στόχους, κάνε μεγαλύτερα όνειρα, και να θυμάσαι: Ο ήλιος πάντα λάμπει. Απλώς, κάποιες φορές χρειάζεται να κοιτάξουμε πίσω από τα σύννεφα για να τον δούμε. Μην τα παρατάς…