Η ΑΕΛ Καλλονής του Αιγαίου με την ΑΟ Κέρκυρα του Ιονίου- Crash test των δύο νησιωτών – μονομάχων

Η εφημερίδα «Goal News» φιλοξένησε ένα... ιδιότυπο crash test των δύο νησιωτών – μονομάχων των... δυο Πελάγων, με την υπογραφή του Γιώργου Κουτσούμπα.*


Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα, με την υπογραφή του καλού συναδέλφου, Γιώργου Κουτσούμπα, φιλοξένησε η εφημερίδα «GoalNews», επ’ αφορμή της αυριανής (Κυριακή, 19/10) «μάχης» των... νησιωτών, στη Μυτιλήνη. Λέσβος vs Κέρκυρα, Καλλονή vs ΑΟΚ, Αιγαίο vs Ιόνιος, όποια εκδοχή προτιμάτε, πάρτε, σε μια «σύγκρουση» με ιδιαιτερες προεκτάσεις, που φθάνουν απ’ τον (κάποτε) «Μυτιληνιό», Μιχάλη Γρηγορίου, ίσαμε την... παστιτσάδα και το... ούζο! Ιδού...

Κέρκυρα και Λέσβος δεν είναι μόνο δύο απίθανοι τουριστικοί προορισμοί, με καταπληκτικές φυσικές ομορφιές και παραλίες, εκπληκτική πολιτιστική κληρονομιά και μεγάλη ιστορία. Δεν θέλουν να απασχολούν τη χώρα μόνο για τις... διακοπές, αλλά για τα ποδοσφαιρικά τους κατορθώματα, μέσω των συλλόγων που τις εκπροσωπούν στην πρώτη τη τάξει κατηγορία.

Μετά την Κρήτη (ΟΦΗ, Εργοτέλης, Πλατανιάς), τη Ρόδο (Διαγόρας, Ρόδος) και την Εύβοια (Ολυμπιακός Χαλκίδας, Αο Χαλκίς), στα σαλόνια της Super League -πριν από δέκα χρόνια- έκανε την εμφάνισή του ένα νησί ακόμα, η Κέρκυρα, με πρέσβη τον ομώνυμο ΑΟΚ (συνολικά 6 παρουσίες), ενώ από πέρυσι, ένα πέμπτο, η Λέσβος, έχει τη δική του απεσταλμένη, στη μεγάλη κατηγορία, την Καλλονή.

Η καλλονή του Βορειανατολικού Αιγαίου υποδέχεται την κόμισσα του Ιονίου στο πρώτο τους ραντεβού στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μεγαλεία και ομορφιές, αφού αμφότερες αρέσουν στο ξεκίνημα. Δίχως αμφιβολία έχουν κάνει εντυπωσιακή εκκίνηση, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας, έχοντας συγκεντρώσει από 10 πόντους.

Η ξενιτεμένη και πολυταξιδεμένη πέρσι ΑΕΛΚ κέρδισε απλόχερα το χειροκρότημα του κοινού για τον άθλο της παραμονής. Βεβαίως, τη συμπάθεια των ποδοσφαιρόφιλων έχει και η Κέρκυρα, η οποία υποβιβάστηκε και όχι μόνο δεν καταστράφηκε (εξαιτίας των χρεών), αλλά έκανε ομάδα από το μηδέν και ένα ποδοσφαιρικό θαύμα την έστειλε ξανά πίσω. Σαφώς και η... εξαφάνιση του ΑΟ Κέρκυρας και η εμφάνιση του ως ΠΑΕ Κασσιόπης-Κέρκυρας επέφερε αντιδράσεις, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία...

Το νησί των Φαιάκων

Η Κέρκυρα συνδυάζει αρμονικά το ρομαντικό στοιχείο με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και είναι προικισμένη από τη φύση με ειδυλλιακά τοπία. Είναι γεμάτη από αρχαιολογικούς χώρους, κάστρα, μοναστήρια, εκκλησίες (ξακουστή αυτή του Αγίου Σπυρίδωνα), μουσεία, ενώ δεσπόζει το ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, το Λιστόν, το νέο και το παλαιό φρούριο, το κανόνι, το Μον Ρεπό, το ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και δεν συμμαζεύεται. Μην ξεχνάμε φυσικά και την κερκυραϊκή ύπαιθρο και το Ποντικονήσι.

Κουμ κουάτ και πατσιτσάδα

Οσο για τις γαστρονομικές απολαύσεις, ξεχωρίζουν η πατσιτσάδα, το σοφρίτο και το μπουρδέτο, χωρίς να παραλείπουμε άλλα δυνατά πιάτα (σαβόρο, μπιάνκο, μπακαλιάρο με αγιάδα). Φυσικά, σήμα κατατεθέν το κουμ κουάτ, ενώ από ποτά, συνιστάται το ντόπιο κρασί και η τσιτσιμπίρα. Μην ξεχάσουμε και τις ονομαστές μάντολες.

Γρηγορίου: O... Αιολικός!

Ο κατά 24 χρόνια νεότερος του Γιάννη Ματζουράκη, ο προπονητής της Κέρκυρας Μιχάλης Γρηγορίου επιστρέφει στην Λέσβο έπειτα από επτά χρόνια. Ο 41χρονος κόουτς έχει θητεύσει στον άσπονδο συντοπίτη της ΑΕΛΚ, τον Αιολικό, τον οποίο καθοδήγησε τη σεζόν 2007-08 στην Γ' Εθνική. Η δημοφιλής ομάδας της Μυτιλήνης ήταν ο τρίτος σταθμός (μετά τον Αγιο Δημήτριο και τον Φωστήρα) της 10ετής προπονητικής του καριέρας. Οπως και να έχει ο Γρηγορίου είναι ο τεχνικός με τις λιγότερες συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία (πάει για την 6η), αφού για πρώτη φορά είναι στο τιμόνι ομάδας Super League.

Μπάτζετ 1,1 εκ. ευρώ, για παραμονή

Η Κέρκυρα επέστρεψε... καθαρή από τις αμαρτίες του παρελθόντος και ο Γιώργος Λιμπάντσης έκανε ένα άνοιγμα στο οποίο να μπορεί να αντεπεξέλθει. Το μπάτζετ είναι 1,1 εκατομμύριο ευρώ. Ανανεώθηκε η συνεργασία με αρκετούς παίκτες που οδήγησαν την ομάδα στην άνοδο, ήρθαν στο νησί, ποδοσφαιριστές, με θητεία στη Super League, όπως οι Χαβίτο, Καρντόσο, Μαρκόφσκι, Ντιόγο, Σαμπάτ, αλλά και άγνωστα «εργαλεία», όπως οι Καϊκούτ, Ρόχας, Σέτκους και Σάντσεθ.

Το νησί των Αιόλων

Η Λέσβος είναι ένα ψηφιδωτό αξιοθέατων, με απίστευτες φυσικές ομορφιές. Στο νησί της Σαπφούς, του Αλκαίου και του Ελύτη θα βρει κανείς μοναδικούς υγροβιότοπους, ιαματικές πηγές, γραφικές και κοσμικές παραλίες (και δροσερά νερά, όπως αυτά του κόλπου της Καλλονής), τα πασίγνωστα μοναστήρια, προσκυνήματα, κάστρα, μνημεία, το απολιθωμένο δάσος και κάθε είδους και εποχής μουσεία με αρχαιολογικούς θησαυρούς και έργα τέχνης

... με ουζάκι και σαρδελίτσα

Οσον αφορά τα παραδοσιακά προϊόντα, το ούζο, που έχει ταυτιστεί με το νησί, αλλά και οι πασίγνωστες σαρδέλες Καλλονής έχουν τον πρώτο λόγο. Δεν αγνοούμε όμως το ασύγκριτο ελαιόλαδο, τα γλυκά κουταλιού, τον Αγιασώτικο χαλβά, το λαδοτύρι, τους γκιουζλεμέδες και τα κολοκυθολούλουδα.

Ο... 30χρονος Ματζουράκης

Η Καλλονή διαθέτει τον πιο έμπειρο Ελληνα προπονητή της Super League. Την πρωτιά μέχρι να χωρίσει με τον Ατρόμητο είχε ο Γιώργος Παράσχος (444 στα σαλόνια). Ο Γιάννης Ματζουράκης όμως είναι τα περισσότερα χρόνια από κάθε άλλον τεχνικό στους πάγκους και συγκεκριμένα έχει συμπληρώσει 30 με το κοντέρ να έχει καταγράψει 368 συμμετοχές στην Α' Εθνική (515 συνολικά), τη στιγμή που δεύτερος (στη λίστα των κόουτς που καθοδηγούν τη δεδομένη χρονική στιγμή) είναι ο Αγγελος Αναστασιάδης του ΠΑΟΚ (324 στην πρώτη κατηγορία και 442 συνολικά).

Με 1,5 εκ. ευρώ για πιο ψηλά


Το μπάτζετ που αφορά το ρόστερ κυμαίνεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, με προφανή στόχο του μεγαλομέτοχου Νίκου Μιχαλάκη να πετύχει η ΑΕΛΚ κάτι περισσότερο από την παραμονή. Ορισμένοι ανέφεραν πως τα όνειρα φτάνουν μέχρι και την πεντάδα, αλλά οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις περί τούτου απαγορεύονται. Φέτος, οι Λέσβιοι ενισχύθηκαν με τέσσερα πρώην παιδιά του Αστέρα Τρίπολης (Ναβάρο, Χουάνμα, Πιπίνη, Τσαμπούρη), τον αγέραστο Ανρί Καμαρά, αλλά και παίκτες-εργαλεία από το εξωτερικό όπως οι Αντέτζο, Μπαρέρα. Παράλληλα διατηρήθηκαν στο ρόστερ οι περσινοί ηγέτες Λεοζίνιο, Μανούσο.