Αλαλούμ με το πετρέλαιο θέρμανσης

Μια ημέρα προτού ξεκινήσει η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και στην αγορά καυσίμων επικρατεί αναταραχή.


Τουλάχιστον τα μισά πρατήρια, κυρίως στην περιφέρεια, δεν έχουν εγκαταστήσει μέχρι στιγμής τα συστήματα εισροών - εκροών (για τον έλεγχο των ποσοτήτων καυσίμων), ενώ ποσοστό άνω του 75% δεν μεταδίδει τα στοιχεία από τα συγκεκριμένα συστήματα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Αν δεν υπάρξει παράταση των σχετικών προθεσμιών, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή τροφοδοσία των νοικοκυριών, αφού οι εταιρίες δεν θα μπορούν να πωλούν καύσιμα. Εκτός από τη λειτουργία της αγοράς, οι πρατηριούχοι απειλούνται και με μεγάλα πρόστιμα, όταν σε πολλές περιοχές της χώρας το 60%-70% δεν έχει εγκαταστήσει τα συστήματα ή δεν λειτουργούν. Ο σύλλογος των πρατηριούχων της Κέρκυρας, για παράδειγμα, ζητεί παράταση έως το τέλος του χρόνου.

Ο νόμος προβλέπει ότι τα πρατήρια και οι μεταπωλητές θα μπορούν να πάρουν πετρέλαιο θέρμανσης από τις εταιρίες πετρελαιοειδών μόνο αν έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα εισροών - εκροών και μόνο αν σε καθημερινή βάση μεταδίδονται τα δεδομένα με τις κινήσεις στο κεντρικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών. Η ηγεσία του τελευταίου έχει συμφωνήσει μεν για σιωπηρή παράταση, αλλά οι πρατηριούχοι και οι εταιρίες εμπορίας θεωρούν ότι δεν καλύπτονται νομικά και ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών.
Από σήμερα έως την Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με εκπροσώπους των βενζινοπωλών, με στόχο να βρεθεί λύση ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Οι πρατηριούχοι υποστηρίζουν ότι δεν μεταδίδουν τα στοιχεία που συλλέγονται στο σύστημα εισροών - εκροών γιατί το υπουργείο απαιτεί νέα, ηλεκτρονική, ογκομέτρηση των δεξαμενών (με ειδικό σύστημα) και συνεπώς πρέπει να επιβαρυνθούν με επιπλέον έξοδα.

Πάντως, στα θετικά για τα νοικοκυριά περιλαμβάνεται η συνεχής υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που επηρεάζει και τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, μαζί με τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Ετσι, η λιανική τιμή για παραδόσεις άνω του ενός τόνου διαμορφώνεται περίπου σε 1,045-1,060 ανά λίτρο για τις μεγάλες πόλεις. Υψηλότερη είναι η τιμή στην περιφέρεια, όπου και εκεί καταγράφονται διακυμάνσεις με βάση την πολιτική που ακολουθούν οι εταιρίες.

Κοντά στο ένα ευρώ η τιμή

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα αστικά κέντρα, για όσους δεν επιδοτούνται, αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω από το 1 ευρώ, ενώ όσοι λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης θα πληρώσουν περίπου 0,72 ευρώ το λίτρο. Οι καταναλωτές θα αγοράσουν πετρέλαιο σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω ευνοϊκής συγκυρίας, δεδομένου ότι οι διεθνείς τιμές υποχωρούν το τελευταίο διάστημα. Συνεπώς, όσοι θα προμηθευτούν πετρέλαιο αυτές τις ημέρες, αν και κάτι τέτοιο δεν ενδείκνυται λόγω υψηλών θερμοκρασιών, επωφελούνται των χαμηλότερων διεθνών τιμών.

Πηγη dimokratianews.gr