Μεγάλη φωτιά στην Χίο- Πυροσβεστικά και από την Μυτιλήνη έφυγαν για τα μέτωπα (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)

Συμπληρώθηκε μία ημέρα από την ώρα που ξέσπασε φωτιά στην Βόρεια Χίο, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και σήμερα κατέφτασε ενίσχυση με πεζοπόρα τμήματα από την Αθήνα και την Λέσβο.


«Σύμμαχος» της φωτιάς είναι ο δυνατός αέρας, καθώς και το γεγονός ότι δεν έβρεξε στο συγκεκριμένο σημείο παρότι υπήρχε καταιγίδα στο Βροντάδο.


Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Μελανιός με πιθανή αιτία την ανεμογεννήτρια της περιοχής, ενώ υπάρχουν τρία μέτωπα μεταξύ των περιοχών Αγίου Γαλά και Νενητούρια.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, δίνουν μάχη με τη φωτιά, 40 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 26 άτομα πεζοπόρο από τη Χίο, τη Μυτιλήνη και από την Αθήνα, 8 οχήματα ΟΤΑ, 35 εθελοντές και 6 βυτιοφόρα!

Με βάση τα πρώτα στοιχεία, η φωτιά εκδηλώθηκε μετά από έκρηξη ελαττωματικής ανεμογεννήτριας και εξαπλώθηκε με ταχύτητα προκαλώντας ακόμη και την προληπτική εκκένωση, για μερικές ώρες του Στρατιωτικού Φυλάκιου της περιοχής.
Για την πυρκαγιά το politischios, αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του τα εξής: 
Μάχη με πύρινο μέτωπο, που κάποιες στιγμές της ημέρας έφθασε και το ένα χιλιόμετρο σε μήκος, δίνει από το απόγευμα της Τετάρτης το σύνολο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, προκειμένου να κατασβέσει πλήρως την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τη 1:00 το μεσημέρι στην περιοχή του Μελανειούς.

Η αιτία

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αιτία για το πύρινο μέτωπο αποτέλεσε ελαττωματική ανεμογεννήτρια που εξεράγη με αποτέλεσμα να προκληθεί φλόγα σε θαμνώδη έκταση.

Παρότι η αρχική εστία ήταν μικρή, εξαιτίας των ισχυρών νότιων ανέμων, η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα με αποτέλεσμα λίγα λεπτά αργότερα να πλησιάσει το Στρατιωτικό Φυλάκιο του Μελανειούς, το οποίο με εντολή του Ταξίαρχου της 96 ΑΔΤΕ εκκενώθηκε προληπτικά για μερικές ώρες.

Τα μέτωπα

Παρά την άμεση κινητοποίηση του συνόλου της πυροσβεστικής αλλά και των εθελοντικών ομάδων του νησιού η πυρκαγιά εξαπλώθηκε πολύ σύντομα με αποτέλεσμα λίγο μετά τις 16:00 να έχει φθάσει 1 χιλιόμετρο ανατολικότερα του ιστορικού οικισμού του Αγίου Γάλακτος κατακαίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της.
Για σημαντική καταστροφή έκαναν λόγο μιλώντας στον «π» οι κάτοικοι της περιοχής που είδαν μέσα σε λίγες ώρες να καταστρέφονται τα ελαιόδεντρά τους.

«Τέτοια πυρκαγιά δεν έχουμε δει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Το μεσημέρι μαζεύαμε με τη γυναίκα μου τις ελιές όταν ξαφνικά είδαμε τη φωτιά να μας πλησιάζει. Μέσα σε λίγα λεπτά τα χωράφια είχαν γίνει στάχτη», είπε ένας από τους κατοίκους στον «π», σημειώνοντας ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατο με αυτές τις καιρικές συνθήκες η οποιαδήποτε επέμβαση.

Δώρο άδωρο αποδείχτηκε και η παρουσία των δύο Canadair CL-415 της Πολεμικής Αεροπορίας αφού οι ισχυροί νοτιάδες που έπνεαν στην περιοχή κατέστησαν αδύνατη την προσθαλάσσωσή τους.

Την επιχείρηση των επίγειων μέσων παρακολούθησε από το Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής ο αρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος Β. Παπαγεωργίου ο οποίος μιλώντας με τον διοικητή της Π.Υ. Χίου Ι. Αρχοντάκη απέδωσε τα εύσημα για τον τρόπο δράσης της υπηρεσίας.

Σωτήρια παρουσία

Σημαντική για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε η παρουσία του συνόλου των Εθελοντικών Ομάδων Πυροπροστασίας του νησιού καθώς και των δημοτικών υπαλλήλων που επιχείρησαν στα δεκάδες μέτωπα και στις αναζωπυρώσεις.

Σε εξέλιξη

Η μάχη για πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια της νύχτας καθώς το πύρινο μέτωπο μετά το Άγιο Γάλας κατευθύνθηκε βορειότερα και συγκεκριμένα προς Νενητούρια χωρίς ωστόσο να απειλήσει τα χωριά.

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας δυνάμεις της Π.Υ. Χίου περιφρούρησαν το Άγιο Γάλας δημιουργώντας προληπτικά εγκαταστάσεις σε περίπτωση αναζωπυρώσεων ενώ η επιχείρηση θα συνεχιστεί σε πλήρη ανάπτυξη από τις πρώτες πρωινές ώρες.
Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι αντιδήμαρχοι Μ. Φαφαλιός, Στρ. Γδύσης και Β. Ποταμούση καθώς και οι αντιπεριφερειάρχες Στ. Κάρμαντζης και Κ. Παπαδόπουλος.