ΤΕΛΟΣ στα πλαστικά στις καφετέριες της προκυμαίας Μυτιλήνης-Μελέτη από τους καταστηματάρχες

Επί τάπητος τίθεται ξανά το πολυσυζητημένο θέμα της λειτουργίας των καφέ – μπαρ της Προκυμαίας εν όψει του χειμώνα και με δεδομένη την δικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί πέρυσι για την απελευθέρωση των κοινόχρηστων χώρων.


 Οι επιχειρηματίες είχαν αναγκαστεί από τις αρχές της χρονιάς να συμμορφωθούν ως προς την απόφαση του Ειρηνοδικείου επί των ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο πρώην Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Κορδώνης, απελευθερώνοντας την εξωτερική πλευρά των πεζοδρομίων, ενώ παράλληλα διατηρήθηκε ο εσωτερικός διάδρομος για την διέλευση των πεζών. Η δικαστική απόφαση όμως όριζε και το ξήλωμα των παράνομων κατασκευών, μεταξύ των οποίων τα πλαστικά νάυλον που “περιτυλίγουν” τις καφετέριες και τα οποία θα αντικατασταθούν (επιτέλους) από καλαίσθητες αναδιπλούμενες τζαμαρίες.

Η μελέτη

Το ζήτημα αυτό έρχεται και πάλι στο προσκήνιο μετά από αίτημα που υπέβαλλαν οι καταστηματάρχες στην Λιμενική Επιτροπή για την έγκριση των προσωρινών κατασκευών που υπάρχουν στους εξωτερικούς χώρους των καφέ – μπαρ, το οποίο θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Παράλληλα, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες ανέθεσαν πέρυσι στον αρχιτέκτονα, Πάνο Τσουπή την εκπόνηση μελέτης για την οριοθέτηση των πεζοδρομίων και την δημιουργία μιας ενιαίας κατασκευής που θα προστατεύει τους πελάτες και τον εξοπλισμό τους από τις καιρικές συνθήκες. Έχοντας και οι ίδιοι συμφωνήσει ότι οι πλαστικές κατασκευές που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια πρέπει να ξηλωθούν, πήραν στα χέρια τους την μελέτη, η οποία προβλέπει την τοποθέτηση αναδιπλούμενων και συρόμενων τζαμαριών (υαλοπετάσματα), τα οποία θα χρησιμοποιούνται στους εξωτερικούς χώρους τον χειμώνα και θα κλείνουν το καλοκαίρι.

Στο Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων

Η μελέτη αυτή, μαζί με τα αρχιτεκτονικά σχέδια, έχουν παραδοθεί στην Λιμενική Επιτροπή, που καλείται να λάβει γνωμοδοτική απόφαση για το αν την αποδέχεται ή όχι. Η οριστική απόφαση και έγκριση επί της μελέτης θα ληφθεί από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων, εφόσον το Λιμενικό Ταμείο πει το ναι για να βελτιωθεί η σημερινή εικόνα και η λειτουργία της Προκυμαίας. Η μελέτη θα πληρωθεί από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να αναλάβουν και το κόστος για τις τζαμαρίες προκειμένου να σταματήσει η διαμάχη που υπάρχει τα τελευταία χρόνια για την λειτουργία των καταστημάτων τους. Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο επιχειρηματίας, Δημήτρης Σουρλάγκας, «εμείς είμαστε καθ’ όλα νόμιμοι και με αφορμή την περσινή δικαστική απόφαση βγάλαμε από τα συρτάρια όλες τις άδειες και τις εγκρίσεις που είχαμε για τις εξωτερικές κατασκευές και τις καταθέσαμε στο Λιμενικό Ταμείο. Παράλληλα, σε συνεννόηση με τους άλλους συναδέλφους αναθέσαμε την μελέτη για τις τζαμαρίες, την οποία θα εφαρμόσουμε εφόσον εγκριθεί».

Οικονομικά εν τάξει

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέσα στο καλοκαίρι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τόσο στην Μυτιλήνη όσο και σε άλλες περιοχές, κάλυψαν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στο Λιμενικό Ταμείο για την παραχώρηση των πεζοδρομίων και ανανέωσαν τις άδειές τους για έναν ακόμη χρόνο. Όσοι δεν ήταν συνεπείς στην τήρηση των συμβάσεων, οι οφειλές τους βεβαιώνονται από την Εφορία και δεν μπορούν  να ανανεώσουν τις άδειές τους μέχρι να εξοφληθούν.

«Ανοιχτό μυαλό»

Τέλος στον “πόλεμο” που είχε ξεσπάσει πέρυσι στην Προκυμαία, θέλει να βάλει και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Σωτήρης Ζαμτράκης, υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις. «Δεν θέλει νομίζω κανείς μας να κλείσουν τα μαγαζιά στην Προκυμαία και να μείνει έρημη. Έχουμε ανοιχτό μυαλό, ξέρουμε ποια είναι τα προβλήματα και επιδιώκουμε σιγά -  σιγά να τα αντιμετωπίσουμε. Πρέπει  να σταματήσει το αλαλούμ και η τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί με μια ολοκληρωμένη, συνολική μελέτη που ακόμη δεν έχουμε στα χέρια μας. Μέχρι τότε μπορούν να γίνουν βήματα για την βελτίωση της εικόνας και της λειτουργίας της βιτρίνας της πόλης κι αυτά θέλουμε να προχωρήσουμε».

Πηγή : Τα Νέα της Λέσβου 
Ρεπορτάζ : Ντινα Βερβέρη 

Αναδημοσίευση lesvosreport.gr