Στην Πλατεία Σαπφούς η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Χιου

Στην Πλατεία Σαπφούς στην Μυτιλήνη εγκαταστάθηκε από σήμερα παράρτημα της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Χίου.


Οι ένοικοι της ΣΥΔ μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια και μπαλόνια στην κεντρική πλατεία και τα γύρω στενά. Κατά την παραμονή της Στέγης στην Μυτιλήνη θα διοργανωθούν διάφορες ενημερωτικές εκδηλώσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν.

ΦΩΤΟ Γιώργος Παπαδόπουλος

Τι είναι η Στέγη

Στο πλαίσιο λειτουργίας της Στέγης υλοποιούνται σημαντικά προγράμματα, όπως πρόγραμμα προσαρμογής, ατομικών δεξιοτήτων και αυτοφροντίδας, πρόγραμμα κοινωνικών δεξιοτήτων, πρόγραμμα κοινωνικοποίησης και πρόγραμμα αποκατάστασης επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Η κάθε Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) είναι μια σύγχρονη κατοικία όπου με τη βοήθεια κατάλληλου υποστηρικτικού προσωπικού, τα άτομα με νοητική υστέρηση μπορούν να σχεδιάζουν και να διαχειριστούν μόνοι τους την καθημερινότητά τους.
Έχοντας στο πλευρό τους εξειδικευμένο προσωπικό, τα άτομα μπορούν να χτίσουν μόνοι τους το μέλλον τους και να έχουν μια ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση, ακόμα και όταν οι γονείς τους ή η οικογένειά τους δεν θα μπορούν να είναι κοντά τους για να τους φροντίζουν.

Οι Ένοικοι των ΣΥΔ απολαμβάνουν δύο σύγχρονα εξοπλισμένα και φιλόξενα σπίτια τα οποία διαθέτουν άνετους, ζεστούς και λειτουργικούς χώρους καθώς και προσωπικά δωμάτια και λουτρά σύμφωνα με το προσωπικό γούστο των Ενοίκων, παρέχοντάς τους πλήρη αυτονομία στους τομείς προσωπικής φροντίδας και υγιεινής.

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) αποτελούν χώρους μόνιμης κατοικίας ατόμων, κυρίως με νοητική υστέρηση, με δευτερεύουσες κινητικές, αισθητηριακές ή ψυχικές παθήσεις, που αδυνατούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη από το υφιστάμενο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον ή σε περίπτωση απουσίας αυτού.

Στόχος της λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης είναι:

- η υγιεινή, άνετη και ασφαλή διαμονή των ατόμων με αναπηρία,
- η μέριμνα για παροχή εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας,
- η ψυχαγωγία και συμμετοχή τους σε κοινωνικές εκδηλώσεις.