Ανείσπρακτες οφειλές ΝΕΡΟΥ 4 εκατ ευρώ στα χωριά της Λέσβου-Λογαριασμοί που προκαλούν σοκ στους καταναλωτές

Εδώ και λίγες μέρες, έχει ξεκινήσει από το Δήμο Λέσβου και τη ΔΕΥΑΛ, η αποστολή λογαριασμών για την πληρωμή του νερού.

Θυμίζουμε ότι στο Πλωμάρι δεν είχαν αποσταλεί λογαριασμοί εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευτεί ένα τεράστιο ανεξόφλητο ποσό. Για όλο το νησί,  το χρέος ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ, εξαιρείται η Μυτιλήνη, όπου εκεί οι κάτοικοι λάμβαναν κανονικά τους λογαριασμούς την τελευταία τετραετία.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή, είχε δηλώσει ότι αδυνατούσε να εκδώσει λογαριασμούς διότι δεν υπήρχε επαρκές προσωπικό για να πραγματοποιήσει τις μετρήσεις.

Αυτά είναι αποτελέσματα της ανικανότητας κάποιων, αλλά και του Καλλικράτη που δήθεν θα νοικοκύρευε τους Δήμους σε όλη τη χώρα.

Πολλοί συνδημότες μας από το Πλωμάρι, ήδη ζήτησαν διακανονισμό διότι το ποσό είναι μεγάλο για κάποιους για να πληρωθεί εφάπαξ και θέλουν να αποφύγουν την διακοπή νερού που προβλέπεται σε περίπτωση μη εξόφλησης του χρέους. Για παράδειγμα σε εμάς ήρθε λογαριασμός ποσού 425,48 ευρώ και αφορά οχτώ τετράμηνα, όπως θα δείτε στο παρακάτω απόκομμα. Σε ερώτηση μας προς τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου κ. Αρμενάκα, για το εάν αυτό το ποσό αυτό είναι βάση μετρήσεων ή κατά προσέγγιση μας απάντησε ότι είναι βάση μετρήσεων.

Πιθανόν σε καταστήματα, στα οποία η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη από ότι σε ένα σπίτι, αναμένεται τα ποσά των λογαριασμών να είναι κατά πολύ μεγαλύτερα.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Ακριώτης, δήλωσε στην εφημερίδα “Τα Νέα της Λέσβου” ότι η ΔΕΥΑΛ θα κάνει ευκολία πληρωμής μέχρι και 6 δόσεων. Πιθανόν το ίδιο θα πράξει και ο Δήμος Λέσβου. Το Πλωμάρι δεν είναι στο κομμάτι που αφορά τη ΔΕΥΑΛ και οι λογαριασμοί έρχονται από το Δήμο.

Πηγή συνεργάτες μας από plomarinews.gr


Διαβάστε και ένα σχετικό άρθρο από την εφημερίδα “Τα Νέα της Λέσβου”

Ξεκίνησε την αποστολή των πρώτων λογαριασμών στα χωριά η ΔΕΥΑΛ – 4 εκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτο νερό σε όλη τη Λέσβο!

Στο αστρονομικό ποσό των 4.200.000 ευρώ φθάνουν οι ανείσπρακτες οφειλές νερού σε όλη τη Λέσβο, πλην της Μυτιλήνης, χρέος το οποίο δημιουργήθηκε επειδή ο Δήμος και η ΔΕΥΑΛ(αφότου επεκτάθηκε) δεν εξέδιδαν λογαριασμούς για να πληρώσουν οι πολίτες.

Αυτό διαπίστωσε η νέα Δημοτική Αρχή αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα της και σκοπεύει να εισπράξει το παραπάνω ποσό, έστω και τώρα, παρά το γεγονός ότι οι δημότες δεν φέρουν ευθύνη, αλλά θα κληθούν να πληρώσουν το νερό που κατανάλωσαν τα προηγούμενα 4 χρόνια.

Από τα 4,2 εκατομμύρια ευρώ, το 1 εκατομμύριο προέρχεται από αβεβαίωτους λογαριασμούς που θα έπρεπε να είχε στείλει η ΔΕΥΑΛ στις Δημοτικές Ενότητες της Θερμής, του Ευεργέτουλα, του Μανταμάδου και του Μολύβου, στις οποίες ανέλαβε την ευθύνη των τομέων ύδρευσης και αποχέτευσης από το καλοκαίρι του 2013.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα συζητήθηκε την Παρασκευή στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ, κατά την οποία ο Πρόεδρος, Δημήτρης Ακριώτης ενημέρωσε τα μέλη ότι ήδη έχουν εκδοθεί οι πρώτοι λογαριασμοί και έχουν αποσταλεί στα χωριά του Ευεργέτουλα και στον Μόλυβο, προκειμένου να ξεκινήσουν σταδιακά οι εισπράξεις των παλιών οφειλών των καταναλωτών.
Όπως είπε ο ίδιος στην εφημερίδα μας, θα παρασχεθεί από την Δημοτική Επιχείριση κάθε διευκόλυνση προς τους πολίτες για να πληρώσουν τους λογαριασμούς που οι ίδιοι ζητούσαν να πληρώσουν από πέρυσι, αλλά δεν είχαν βεβαιωθεί:
“Γνωρίζω πολύ καλά ότι πολλοί συνδημότες μας σε όλο το νησί ζητούσαν επί χρόνια να εκδώσουν ο Δήμος και η ΔΕΥΑΛ τους λογαριασμούς νερού για τα πληρώσουν, αλλά αυτό δεν γινόταν. Έτσι φτάσαμε στην συσσώρευση ενός χρέους άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι καταναλωτές της Μυτιλήνης πληρώνουν κανονικά κι αν καθυστερήσουν, καταβάλλουν και τέλη επανασύνδεσης και τόκους υπερημερίας. Εμείς ξεκινήσαμε να στέλνουμε τους παλιούς λογαριασμούς τους οποίους θα εισπράξουμε σε 6 δόσεις για να μην επιβαρυνθούν σε μεγάλο βαθμό οι δημότες”.

Την ίδια τακτική σκοπεύει να ακολουθήσει και ο Δήμος, αν και βέβαια από την 1/1/2015 η ΔΕΥΑΛ θα επεκταθεί σε όλο το νησί και θα αναλάβει την ευθύνη τόσο για τα χρέη του παρελθόντος, όσο και για τη νέα τιμολογιακή πολιτική. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι αν είχε εισπραχθεί αυτό το ποσό στην ώρα του, ο Δήμος και η ΔΕΥΑΛ θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει σε έργα για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάζονται στα δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης, ενώ παράλληλα δεν θα απαιτούνταν αυξήσεις των τελών, όπως είχε εισηγηθεί κατ’ επανάληψη η προηγούμενη Διοίκηση.

Απλήρωτοι λογαριασμοί από το 2010!

Ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν μπορούσε να εισπράξει ο Δήμος τους λογαριασμούς από τις Δημοτικές Ενότητες, όπως ισχυριζόταν τα προηγούμενα χρόνια, ήταν επειδή δεν διέθετε προσωπικό που θα αναλάμβανε τις μετρήσεις για να τους βεβαιώσει, ώστε στη συνέχεια να εκδοθούν οι λογαριασμοί και να αποσταλούν στους καταναλωτές. Αξίζει να αναφερθεί ότι προβλήματα υπήρχαν και πριν την εφαρμογή του “Καλλικράτη”, αφού για παράδειγμα στην Βρίσα και τα Βατερά του Πολιχνίτου δεν είχαν εκδοθεί λογαριασμοί επί χρόνια, ενώ ανάλογες καταστάσεις διαπιστώθηκαν και σε άλλους πρώην Δήμους. Επιπλέον, αρκετές είναι οι περιπτώσεις καταναλωτών που επειδή είχαν “συνηθίσει” να μην πληρώνουν το νερό για αρκετά χρόνια, αγνοούσαν τους λογαριασμούς που τους αποστέλλονταν για την σταδιακή εξόφληση των χρεών τους. Αυτά τα δεδομένα όμως θα αλλάξουν, αφού η νέα Δημοτική Αρχή σκοπεύει να κλείσει αυτές τις μαύρες “τρύπες” για να αποκατασταθεί η ισονομία μεταξύ των πολιτών και να πληρώνουν όλοι για το νερό που καταναλώνουν.

Πρόσληψη 8 υπαλλήλων

Εξάλλου, στην πρώτη συνεδρίαση της νέα Διοίκησης της ΔΕΥΑΛ συζητήθηκε επίσης η ανάγκη πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου για τις ανάγκες που θα προκύψουν όταν η Επιχείρηση επεκταθεί σε όλο το νησί, από τις αρχές της νέας χρονιάς. Ο Πρόεδρος εισηγήθηκε την πρόσληψη 8 υπαλλήλων με οχτάμηνες συμβάσεις και η πρόταση αυτή έγινε δεκτή, αλλά θα πρέπει να εγκριθεί και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου πριν βγει “στον αέρα” η σχετική προκήρυξη. Πρόκειται για 5 εργάτες, 2 υδραυλικούς και έναν οδηγό που θα απασχοληθούν στην ΔΕΥΑΛ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2015.


Τέλος, ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δ.Σ. για την κατάθεση της αίτησης μεταρρύθμισης στο Ειρηνοδικείο, σχετικά με το ζήτημα της πληρωμής των περικομμένων μισθών των υπαλλήλων. Η νέα Διοίκηση θα ζητήσει να αρθεί η απόφαση εγγυοδοσίας. σύμφωνα με την οποία καταβλήθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 640.000 ευρώ και να πληρωθούν οι υπάλληλοι το μισό ποσό, σε μηνιαίες δόσεις, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.


Κάντε κλικ εδώ-ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ