Επίσκεψη στα νησιά Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο πραγματοποίησε η Περιφερειακή Διευθύντρια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου

Επίσκεψη στα νησιά Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο πραγματοποίησε η Περιφερειακή Διευθύντρια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Μαρία Παπαδανιήλ, από 9 έως 14 Σεπτεμβρίου 2014, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, για θέματα παιδείας.


Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με το Σχολικό Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Μουτζούρη, καθώς και με Διευθυντές σχολικών μονάδων και μάχιμους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πραγματικά τη συγκίνησαν με τη φιλοξενία, την ευγένεια, την αγάπη που δείχνουν για τον τόπο και, κυρίως, τις προσπάθειές τους να δώσουν στη νεολαία ευκαιρίες μάθησης και Παιδείας, έχοντας συχνά να αντιπαλέψουν δυσκολίες, περιορισμούς και, σε κάποιες περιπτώσεις, τον αποχωρισμό από τις δικές τους οικογένειες προκειμένου αν υπηρετήσουν την εκπαίδευση. Οι ίδιοι της εξέθεσαν εκτενώς τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα προβλήματα των σχολείων της περιοχής, κάνοντας ταυτόχρονα χρήσιμες παρατηρήσεις, επισημάνσεις και προτάσεις σε κλίμα καλής συνεργασίας. 

Η Περ/κή Διευθύντρια είχε την τιμή να συναντήσει το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ.κ. Ιερόθεο και τον Ταξίαρχο κ. Λάμπρο Τζούμη. Επίσης, συναντήθηκε με τον Έπαρχο Λήμνου κ. Ευάγγελο Γιαρμαδούρο και τον Πρόεδρο των ΚΤΕΛ Λήμνου κ. Ηλία Μανιάτη χάρη στη συμβολή και την κατανόηση των οποίων βρέθηκε λύση στο θέμα της μετακίνησης των μαθητών. Συναντήσεις είχε και με τους αιρετούς εκπροσώπους των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λήμνου για ενημέρωση πάνω σε φλέγοντα εκπαιδευτικά θέματα. Λόγω απουσίας του Δημάρχου Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη εξαιτίας ανειλημμένων υπηρεσιακών υποχρεώσεών του, δε δόθηκε σε αυτήν τη φάση η δυνατότητα συνάντησης μαζί του, ωστόσο, υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία για ζητήματα κοινής αρμοδιότητας.

Κατά την  έναρξη του νέου διδακτικού έτους, την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014, η Περιφερειακή Διευθύντρια παραβρέθηκε στην τελετή αγιασμού που πραγματοποιήθηκε στις σχολικές μονάδες Αγίου Ευστρατίου, όπου απηύθυνε χαιρετισμό προς το διδακτικό προσωπικό, τους μαθητές και τους γονείς και συνεχάρη, για άλλη μια φορά, τους εκπαιδευτικούς που στελεχώνουν τις εν λόγω σχολικές μονάδες, διατηρώντας ακμαίο το ηθικό των κατοίκων που επέλεξαν το ακριτικό αυτό νησί ως μέρος μόνιμης διαμονής. Σημαντική ήταν η παρουσία του κ. Βύρωνα Μανικάκη (στον Άι Στράτη), ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του νησιού. Κατά την παραμονή της στον Άγιο Ευστράτιο η Διευθύντρια είχε τη χαρά της γνωριμίας με τη νέα Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου κα Μαρία Κακαλή, στο πρόσωπο της οποίας αναγνώρισε έναν άξιο και δημιουργικό άνθρωπο που πραγματικά θέλει να προσφέρει στους συμπολίτες της.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια είχε ενδιαφέρουσες συζητήσεις και με αρκετούς γονείς-κηδεμόνες, προς την κατεύθυνση της επίλυσης προβλημάτων προς όφελος των παιδιών. Τέλος, πολύ ευχάριστες υπήρξαν οι συναντήσεις με τους ίδιους τους μαθητές των δύο νησιών που έκλεψαν την παράσταση με τον αυθορμητισμό, την εξυπνάδα και τις ικανότητές τους.

            Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΤΡΙΑ
            Π. & Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


            ΜΑΡΙΑ Χ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ