11.030 Τούρκοι τουρίστες τον Ιούλιο στην Λέσβο

Ιδιαίτερα ευεργετικό αποδείχθηκε το Μπαϊράμι για τις αφίξεις τουριστών στη Λέσβο από την Τουρκία.


Το φετινό Ιούλιο έφθασαν στο νησί 11.030 τουρίστες, όταν το περσινό Ιούλιο είχαν φθάσει 6.458, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέχει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου.

Πάνω από 35% των αφίξεων έγιναν από τις 26 Ιουλίου και μετά, οπότε και κορυφώθηκε η εορταστική έξοδος. Οι αφίξεις θα μπορούσαν να ήταν πολύ περισσότερες τις συγκεκριμένες ημέρες, αν υπήρχαν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες.

Οι συνολικές αφίξεις του πρώτου επτάμηνου του 2014 ανήλθαν στα 19.684 άτομα, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 13.260 άτομα. Δηλαδή το πρώτο επτάμηνο του έτους καταγράφεται μια αύξηση των αφίξεων κατά 6.424 τουρίστες ή 48,45%.

Αν διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης των αφίξεων, στο τέλος του 2014 οι αφίξεις Τούρκων θα προσεγγίσουν τις 60.000. Ακόμη όμως κι αν ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων μειωθεί στο 30%, οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τις 50.000.

Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως καταγράφεται μια σταθερά ανοδική τάση καθ’ όλη τη διάρκεια του επταμήνου του 2014, γεγονός που δείχνει ότι το τουριστικό ρεύμα δεν έχει επηρεαστεί από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ.
Ήδη οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες της Λέσβου αναφέρουν πως πλέον στόχος τους δεν είναι να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες από τα απέναντι παράλια αλλά να αυξήσουν τις ημέρες παραμονής τους στο νησί.

Τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου μάς είπε: «Το κρίσιμο ζήτημα είναι να αυξηθούν οι ημέρες παραμονής από μία με δύο που είναι σήμερα σε έξι με επτά, ώστε να μπορούν να δουλέψουν τα ξενοδοχεία καλύτερα και να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους Τούρκους πελάτες μας, όπως θέλουμε».

Αρκετοί τουριστικοί πράκτορες της Λέσβου, όπως ο Άρης Λαζαρής, τονίζουν πως πλέον η Μυτιλήνη χρειάζεται περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες για να καλύψει τη ζήτηση που υπάρχει από την Τουρκία.

Στη Χίο

Οι αφίξεις Τούρκων τουριστών κατά το μήνα Ιούλιο στη γειτονική Χίο ανήλθαν στα 14.300 άτομα, δηλαδή είναι κατά 30% περισσότερες από τις αφίξεις στη Λέσβο. Κι εκεί ο κύριος όγκος των αφίξεων σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και συνεχίζεται με μεγάλη ένταση.

Πηγη emprosnet.gr