Παραλαβή 3 νέων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στην Άντισσα, στον Πολιχνίτο και στη Γέρα

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014, η διοικητική παραλαβή των 3 νέων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στην Άντισσα, στον Πολιχνίτο και στη Γέρα.


Η παραλαβή των Σ.Μ.Α. έγινε παρουσία του Δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου, από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου και Αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής, Γιάννη Βατό. Στην παραλαβή παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λέσβου, και Γενικός Διευθυντής της Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ., Γιάννης Τσαμπάνης, το μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ., Δημήτρης Κάσσιος, στελέχη της εταιρείας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιχνίτου & Πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Λ. Α.Ε., Αριστείδης Ταξείδης, ο Τοπικός Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Πολιχνίτου, Χαράλαμπος Λεοντής, οι επιβλέποντες του έργου από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς και εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας που κατασκεύασε τα έργα.

Οι 3 νέοι Σταθμοί Μεταφόρτωσης, μαζί με τον ήδη λειτουργούντα Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που βρίσκεται στην Λεμονού της Μυτιλήνης ολοκληρώνουν το δίκτυο των Σ.Μ.Α. και αναμένεται να διευκολύνουν σημαντικά το έργο της μεταφοράς των απορριμμάτων από τα πιο απομακρυσμένα σημεία της Λέσβου στον κεντρικό Χ.Υ.Τ.Α. Υπολείπεται βεβαίως η δημιουργία Σ.Μ.Α. στην περιοχή της Πέτρας και Μήθυμνας, καθώς ιδιοκτησιακό πρόβλημα που εμφανίστηκε μετά την ολοκλήρωση της μελέτης δεν επέτρεψε την υλοποίηση και αυτού του Σταθμού. Ήδη οι υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου, μελετούν την δημιουργία νέου Σταθμού σε κατάλληλη θέση, στην περιοχή των δύο αυτών Δημοτικών Ενοτήτων.

Για την υλοποίηση του έργου των 3 Σ.Μ.Α., είχε ανατεθεί το σύνολο των απαιτούμενων μελετών από την Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. ήδη από το 2009 και εν συνεχεία το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. και υλοποιήθηκε κατόπιν προγραμματικής σύμβασης της Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. με την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου και νυν Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία ανέλαβε και την επίβλεψή του.

Το έργο της δημιουργίας των 3 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, υλοποιήθηκε με 2 υποέργα, ένα για το κατασκευαστικό σκέλος και ένα για τις προμήθειες εξοπλισμού, συνολικού προϋπολογισμού 2,6 εκ. ευρώ.


«Με την λειτουργία των νέων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ολοκληρώνεται ένα σημαντικό στάδιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Λέσβο και αναμένεται να διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό το κύκλωμα της αποκομιδής και μεταφοράς των αστικών αποβλήτων. Με το πολύτιμο, πραγματικά, αυτό έργο, για το οποίο ευχαριστώ θερμά όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίησή του, μειώνεται δραστικά  ο όγκος τους μέσω της συμπίεσης που συντελείται στους Σ.Μ.Α., και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρόνου, καυσίμων και λιγότερες φθορές στα οχήματα του Δήμου μας», δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος.