ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΣΤΥΡΑΚΑΚΗΣ : «Πηγή έμπνευσης η Λέσβος»

Στη Λέσβο δεν υμνήθηκε ποτέ ο πόλεμος παρά μόνο ο έρωτας, το φως, η φύση από ποιητές και φιλοσόφους που χάραξαν τη μορφή τους πάνω στον χρόνο·


Σαπφώ, Αλκαίος, Πιττακός, Αρίων, Τέρπανδρος, Θεόφραστος και οι νεότεροι Μυριβήλης, Βενέζης, Εφταλιώτης, Οδυσσέας Ελύτης, ο ζωγράφος Θεόφιλος και τόσοι άλλοι.

Η Λέσβος, πρωτεύουσα της αιολικής γης, λάτρεψε τον θεό του φωτός Απόλλωνα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Αιολίδας από τη Σμύρνη έως την Τροία.

Ο Κωνσταντίνος Αστυρακάκης, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, υπογραμμίζει την έντονη πολιτιστική δραστηριότητα του νησιού εξαίροντας το ανήσυχο πνεύμα, την καλαισθησία, το φιλότεχνο των Μυτιληνιών. Και σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες πολιτιστικά σωματεία που στεγάζουν την παράδοση, το θέατρο, τη μουσική, τον χορό, τη φωτογραφία, τη ζωγραφική. Το νησί άλλωστε αποτελεί σταθερή πηγή έμπνευσης χάρη στο φως, στα ακρογιάλια του, στη γεμάτη χρώματα και μυρωδιές φύση.

Φρόντισαν όμως και οι άνθρωποι να προσθέσουν τη δική τους πινελιά στην προστασία του περιβάλλοντος, στην υψηλή αισθητική αλλά και στη δημιουργία μοναδικών γεύσεων που αντανακλούν την περίφημη «Λεσβιακή κουζίνα». Το μυτιληνιό τραπέζι το εμπλούτισαν ακόμα περισσότερο οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του '22. Φημισμένα το μυτιληνιό ούζο και το λάδι, το κρασί, τα τυριά, οι χορτόπιτες, τα θαλασσινά και τόσα άλλα. Οι Συνεταιρισμοί Γυναικών και οι χώροι εστίασης διατηρούν ως κόρη οφθαλμού την παραδοσιακή κουζίνα και τις συνταγές της και γλυκαίνουν ντόπιους και επισκέπτες με τα χειροποίητα γλυκά τους.

Η Λέσβος με την πλουσιότερη γεωθερμία αναλογικά στον κόσμο και τις πολλές ιαματικές πηγές και χαμάμ έχει ανάγκη μεγαλύτερης προβολής και αξιοποίησης αυτού του μοναδικού θησαυρού της.

Ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί πηγή πλούτου για τη Λέσβο καθώς εξαιρετικά κειμήλια της Ορθοδοξίας είναι διάσπαρτα στο νησί (Ταξιάρχης Μανταμάδου, Παναγιά Αγιάσου, Αγιος Ραφαήλ, Μονή Λειμώνος, Μονή Υψηλού, Μονή Πιθαρίου Μονή Περιβολής και τόσα άλλα) και προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες.

Πηγη ethnos.gr


**ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΣΤΥΡΑΚΑΚΗΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ