Συνέντευξη στο LesvosPost.com του Υποψήφιου Δημοτικού Σύμβουλου (Μυτιλήνη) Ανδρέα Καρασαρίνη

Στο lesvospost.com έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο (Μυτιλήνη) Ανδρέα Καρασαρίνη, ο οποίος δηλώνει Λέσβιος εθελοντής αν και δεν έχει γεννηθεί στην Μυτιλήνη.


Ανδρέα πες μας δύο λόγια για την πορεία σου στην Μυτιλήνη

Στην Μυτιλήνη ήρθα για πρώτη φορά το 2003 ως φοιτητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας και από τότε έμεινα… ως σήμερα.
Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο εν λόγω τμήμα και μετέπειτα συμμετείχα στο Μεταπτυχιακό του τμήματος Κοινωνιολογίας με τίτλο «Ευρωπαϊκές Κοινωνίες και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση».

Απασχολούμαι επαγγελματικά με εκδόσεις και διαφημίσεις ενώ συμμετέχω και σε στατιστικές μελέτες.

Μαζί με μία ομάδα φοιτητών συνίδρισα την εφημερίδα Aegean University Press την διετία 2009-2011, ήμουν μέλος του εμπορικού τμήματος της ΑΕΛΚ στην διετή επιτυχημένη προσπάθεια για την άνοδό της στην Super League (2011-2013) , είμαι συνιδρυτής και εκδότης μαζί με νέους ανθρώπους της εφημερίδας Youth Voice και τέλος συνιδρυτής του πρώτου εμπορικού ψηφιακού ηλεκτρονικού οδηγού της Λέσβου.(www.myg.gr).

Εκτός από τα επαγγελματικά ασχολήθηκα ενεργά με την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης, στην οποία υπήρξα Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης(2005-2007), Τομεάρχης Οργανωτικού της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Αιγαίου(2007-2009), Υπεύθυνος ΤΟΣΥΝ Βορείου Αιγαίου για την ΟΝΝΕΔ(2008) και Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας για την Λήμνο το 2013-2014.

Σήμερα είμαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ για δεύτερη συνεχόμενη φορά και Περιφερειάρχης της ΟΝΝΕΔ για το Βόρειο Αιγαίο.


Ασχολείσαι με την πολιτική σε μία περίοδο που πολύς κόσμος έχει απομακρυνθεί και που οι νέοι ειδικά έχουν θέσει κόκκινη γραμμή στα θέματα πολιτικής. Εσύ πώς επέλεξες άλλη οπτική στο θέμα αυτό;

Βασικά ασχολούμαι με την πολιτική από το 2001 ως μαθητής. Δεν ασχολήθηκα μόνο στα εύκολα και στις μεγάλες επιτυχίες της παράταξης , όπου είμαι, αλλά και στα δύσκολα. Ευκαιριακά δεν είδα ποτέ την πολιτική, γιατί θεωρώ ότι ότι η ίδια η πολιτική πρέπει να λειτουργεί ως φιλοσοφία ζωής.

Είναι θέμα νοοτροπίας, να αγωνίζεσαι, να προτείνεις, να προσφέρεις, να έχεις ιδέες και να τις υλοποιείς. Θα μου πεις και άλλοι έχουν ,αλλά δεν το κάνουν ή δεν θέλουν να ασχοληθούν. Θα σου απαντήσω ότι όλος ο κόσμος οφείλει να προτείνει, κανείς δεν είναι άχρηστος πουθενά.

Πρέπει να μπούμε σε ένα εντελώς άλλο μοντέλο πολιτικής. Πρέπει να υπάρξει αξιοκρατία από την βάση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε το κομματικό Κράτος , ούτε οι άνθρωποι σε καίριες θέσεις ,που να μπαίνουν από το «παράθυρο».
Χρειάζεται αξιολόγηση, οργανόγραμμα, στόχοι, αποτελέσματα στα πάντα. Θεωρώ η ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι νέες καινοτομίες μπορεί να ανταποκριθούν σε αυτό που λέω.

Αντιλαμβάνεσαι ότι όταν βλέπω την πολιτική ως μέσον για να μπορείς να προσφέρεις , πώς είναι δυνατόν να απέχω από αυτές τις διαδικασίες.


Συμμετέχεις με τον συνδυασμό του Φωτή Ξύδα; Για ποιο λόγο και γιατί δεν επέλεξες κάποιον άλλο ανεξάρτητο συνδυασμό; Έγινε επειδή η Νέα Δημοκρατία τον στηρίζει και γιατί δεν ακολούθησες άλλα μέλη της Νέας Δημοκρατίας που στηρίζουν άλλους υποψηφίους;

Ξεχάσατε να πείτε ότι συμμετέχω με τον αδέσμευτο συνδυασμό του Φωτή Ξύδα. Είναι πολύ σημαντικός αυτός ο λόγος. Ο Φωτής ο Ξύδας δεν ήταν κομματικό μέλος , δεν ήταν 30 χρόνια στην πολιτική, δεν λέει ότι με ένα ραβδάκι θα τα αλλάξει όλα, δεν υπόσχεται δουλειά και θέσεις στην αυτοδιοίκηση.

Είναι «αδέσμευτος» από αυτά και εκεί είναι η ουσία των φετινών εκλογών. Εκεί είναι η «μαγεία» της νέας αυτοδιοίκησης που θέλουμε. Ποντάρουμε στις γνώσεις και την εμπειρία ενός ανθρώπου , που όπου και αν πήγε έκανε γνωστή την Λέσβο, δεν ποντάρουμε σε ανθρώπους που είναι στην αυτοδιοίκηση πόσα χρόνια και δεν έχουν ένα ένσημο στο βιογραφικό τους ,αλλά είναι «επαγγελματίες» πολιτικοί.
Ο Φωτής ο Ξύδας έχει ένα μεγάλο όραμα για την Λέσβο. Θεωρώ η πειθαρχία που δείχνει στον τρόπο δουλειάς του με τις ιδέες που έχει για το νησί , μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα του νησιού. Δεν αποτελεί μία «μασημένη» τροφή, δεν αποτελεί και μία φωτοβολίδα ευκαιριακή που θα τα σώσει όλα, δεν αποτελεί και το γνωστό μόνο «τίμιος» για να κερδίσει έναν αγώνα.

Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την υποψηφιότητα και είναι και αυτός ένας σημαντικός λόγος. Όμως , επειδή μιλάμε για αυτοδιοίκηση μην αγνοείτε ότι η Νέα Δημοκρατία είχε ζητήσει ανεξάρτητους συνδυασμούς και ανεξάρτητους υποψηφίους Δημάρχους, δηλαδή δύο ψηφοδέλτια ,αλλά όλοι οι άλλοι δεν το ήθελαν. Όσο για ομοϊδεάτες που επέλεξαν άλλους συνδυασμούς θεωρώ όταν είσαι κάπου ,ακόμη και αν διαφωνείς , οφείλεις να απέχεις ,ειδικά αν έχεις «ευεργετηθεί» και όχι να είσαι εναντίων αυτού του χώρου που σε έχει αναδείξει, αλλιώς κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς «ευκαιριακός» πόσο μάλλον όταν στηρίζεις ανθρώπους που πλήγωσαν και θα πληγώσουν και στο μέλλον την παράταξη.

Τέλος, ο όρος «ανεξάρτητος» ή και «αντιμνημονιακός» χρησιμοποιείται θεωρώ «ευκαιριακά» από κάποιους για να μπορέσουν να πάρουν όσους ψήφους περαιτέρω μπορούν.

«Ανεξάρτητος» από κόμματα, αφού οι ίδιοι οι υποψήφιοι αντίπαλοι δήμαρχοι ανήκουν κάπου(εκτός από τον κύριο Κουρτζή θαρρώ), άρα πώς είναι δυνατόν να είναι ανεξάρτητοι.

Το ίδιο και ως «αντιμνημονιακοί»… Δηλαδή αύριο δεν θα πάρεις τα λεφτά που θα σου δώσει το «Μνημονιακό» Κράτος, για τις πληρωμές σου ως Δήμος και για τις υποχρεώσεις και για τους υπαλλήλους σου και εσύ με ένα μαγικό ραβδάκι θα φέρεις χρήματα όπως το τζίνι του Αλαντίν θα αλλάξεις τον κόσμο.


Συμμετέχεις για δεύτερη φορά στην αυτοδιοίκηση; Τι πιστεύεις ότι μπορείς να προσφέρεις στο νησί;

Συμμετέχω σε εκλογική διαδικασία για δεύτερη φορά. Θεωρώ ότι μπορώ να δώσω κάτι διαφορετικό στην καθημερινότητα. Όσοι με γνωρίζουν ,ξέρουν πόσο δουλεύω και πόσο θέλω να συμμετέχω σε εθελοντικές διαδικασίες.
Μου δίνει «ζωή» να προφέρω στον συνάνθρωπο και με «γεμίζει» να προτείνω για το μέλλον και σαφέστατα να υλοποιούνται αυτά που προτείνω.
Σταράτα λόγια, πολλές πράξεις ,καμία «υποσχετική»


Υπάρχουν μερικοί που διαφωνούν με την συμμετοχή σου στις αυτοδιοικητικές εκλογές επειδή δεν έχεις γεννηθεί στην Μυτιλήνη. Έχεις να δηλώσεις κάτι για αυτό;

Κοιτάξτε να δείτε, το γεγονός του ότι δεν γεννήθηκα ή δεν μεγάλωσα στην Μυτιλήνη, δεν σημαίνει τίποτα διαφορετικό για μένα. Είμαι 11 χρόνια εδώ και μάλιστα ανελλιπώς και από την 1η ημέρα που ήρθα προτείνω, προσφέρω, δουλεύω και γενικά φροντίζω να είμαι στα κοινά της Λέσβου.

Όποιος θεωρεί ότι ως «ξένος» δεν δικαιούμαι να έχω την ψήφο του, δεν μπορώ να του αλλάξω γνώμη. Όποιος με γνωρίζει ,ξέρει πόσο έχω αγωνιστεί για την Λέσβο και σε πόσες εκδηλώσεις, πολιτικές, κομματικές, πανεπιστημιακές ,επαγγελματικές έχω παραστεί ως εκπρόσωπος της Λέσβου.

Άρα θεωρώ ότι πλέον είναι λίγο άτοπο αυτό που λέτε, αλλά ναι ακούγεται γενικά από κάποιους που βέβαια θαρρώ δεν θέλουν να «εισβάλλει» άλλος στα χωράφια τους. Αυτό όμως, έχει και μία δόση ύπουλη γιατί για να μην θέλει «κάποιος» , «κάποιον άλλον», μάλλον κάτι θα φοβάται.


Μερικές προτάσεις σου για το νησί…

Το νησί θέλει να κινηθεί σε ρυθμούς διαφορετικούς από ότι λειτουργεί τώρα. Οφείλει η ατμομηχανή της Λέσβου, ο τουρισμός και τα γηγενή παραδοσιακά προϊόντα να τοποθετηθούν πρώτα στην λίστα για να έρθει κέρδος στο νησί.

Χρειάζεται άμεση συνεργασία με τις νέες τεχνολογίες για την καθημερινότητα του πολίτη και θα πρέπει επιτέλους η Δημοτική Αρχή να λειτουργεί ανταποδοτικά προς όφελος του πολίτη.

Η λέξη «πολίτης» λείπει γενικά, οπότε αυτό που θέλω είναι να δω και τον Δήμο να είναι κοντά στους πολίτες, αλλά και οι πολίτες να είναι δίπλα στα κοινά του Δήμου και να προσφέρουν. Θα πρέπει να υπάρξει ένα «συμβόλαιο» μεταξύ Δήμου και πολίτη για να υπάρξει ουσιαστική σωστή λειτουργία της Δημοτικής Αρχής.

Παράλληλα, πρέπει το κομμάτι του εθελοντισμού να ενισχυθεί σε μεγάλο επίπεδο. Η ανακύκλωση, η αναδάσωση, η αιμοδοσία, η προστασία του περιβάλλοντος, ο καθαρισμός ακτών,η εθελοντική δασοπυρόσβεση, οι ράμπες που δεν έχουν τοποθετηθεί για τα ΑΜΕΑ, η λύση που δεν έχει βρεθεί για τα αδέσποτα, η μετανάστευση ,οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αλλά και σαφέστατα οι οικονομικά ασθενέστεροι θα πρέπει να βοηθιούνται καθημερινά ,αλλά με την βοήθεια όλων.
Δεν θα πρέπει να είναι «ίδρυμα» ο Δήμος ,αλλά να έχει κοινωνική πολιτική μαζί με όλους τους πολίτες και όλοι μαζί να κάνουμε μικρές μικρές κινήσεις σε ημερήσια βάση για να μπορέσουμε να έχουμε έναν «Κοινωνικό Δήμο»

Τέλος, έχεις ένα μεγάλο πλεονέκτημα και αυτό είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου , το οποίο θα πρέπει να το έχεις ως «βασικό συνεργάτη» σε ότι κάνεις και μαζί με την τεχνογνωσία που θα σου παρέχει να γίνεις πυλώνας γνώσης ανάμεσα σε τρεις άπειρους.

Γενικά η Λέσβος θέλει οργανόγραμμα, στόχους ,αποτελέσματα και αξιολόγηση, που μόνο ένας υποψήφιος που ΔΕΝ έχει συμμετάσχει ξανά μπορεί να τα φέρει εις πέρας… Όλοι όσοι έχουν συμμετέχει και δεν το έχουν πραγματοποιήσει, δεν θα το κάνουν τώρα.


Τελικές σκέψεις…

Θα ήθελα να θυμίσω στους Λέσβιους συμπολίτες μου ότι συμμετέχω όχι μόνο ως «νέος»..

Συμμετέχω ως «ενεργός» νέος…

Δεν χρειάστηκε να φτιάξω έναν σύνδεσμο στο Fb , ή να βγάλω μία ¨Σοβαρή¨ φωτογραφία για να γίνω γνωστός ως «νέος» ή ξαφνικά μετά από 4 χρόνια να γίνω «Εθελοντής» κάπου.

Σας είπα, η πολιτική είναι θέμα νοοτροπίας, δεν θα κάνω όλα αυτά που κοροϊδεύω, δεν θα χτυπάω κουδούνια να αλλάζω ψηφοδέλτια Σάββατο βράδυ, δεν θα κλαίω για σταυρούς..

Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να στηρίξει έναν άνθρωπο σαν εμένα ας με επιλέξει.
Άλλωστε ο συνδυασμός έχει «μεγαθήρια» και εγώ πατάω στα πόδια μου και στις δικές μου δυνάμεις όποιες και αν είναι αυτές…

Γιατί θεωρώ ότι και ένα σταυρό να πάρω , ας βγει ο συνδυασμός και γιατί θέλω μία νέα πολιτική για την αυτοδιοίκηση, τους νέους και την Λέσβο…

Δεν θα με ξαναδείτε σε 5 χρόνια στις επόμενες αυτοδιοίκητικές εκλογές, όπως και δεν με «ψάχνατε» 4 χρόνια…

Κάθε μέρα είναι ημέρα προσφοράς , εθελοντισμού, δουλειάς και οργάνωσης..
Μην ξεχνάτε, νίκη είναι η συμμετοχή με προτάσεις στα κοινά..

Τέλος, κάνω έκκληση και από εδώ να μην στείλει ο κόσμος ψηφοδέλτια σταυρωμένα πουθενά, αλλά όλα αυτά τα χρήματα να τα δώσει σε εθελοντικές ομάδες.

Εγώ θα τα δώσω σε μορφή τροφίμων στην ομάδα ανθρώπων «ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» που βοηθά καθημερινά 33 οικογένειες που το έχουν ανάγκη.

Τηλ Επικ:6937817053
Mail :karasarinisandreas@hotmail.com
Twitter : https://twitter.com/karasarinisandr



Σημείωση: Η συνέντευξη είναι στα πλαίσια της πολίτικης διαφήμισης του υποψηφίου



Σημείωση: *Η προβολή κομμάτων και υποψηφίων δεν σχετίζεται με την ειδησεογραφική κάλυψη της πολιτικής και μη επικαιρότητας από το lesvosPost.com και την LesvosPost.com WEB TV  για την οποία τηρούνται αυστηρά όλοι οι κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.