Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο festival “ΕΛΛΑΔΑ – ΓΙΟΡΤΗ – ΓΕΥΣΕΙΣ: ΑΝΟΙΞΗ 2014”

Στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεχούς παρουσίας των επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων & ποτών των νησιών του Βορείου Αιγαίου στα μεγαλύτερα εμπορικά γεγονότα της Ελλάδας και του εξωτερικού προκειμένου να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ως συντονιστικός φορέας, θα δώσει δυναμικό παρόν στο festival


"ΕΛΛΑΔΑ – ΓΙΟΡΤΗ – ΓΕΥΣΕΙΣ: ΑΝΟΙΞΗ 2014”, που διοργανώνεται από 9 έως 11 Μαϊου 2014, στην “ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ” του Δήμου Αθηναίων (Γκάζι, Κεραμεικός, Αθήνα), από το πολύ γνωστό περιοδικό “ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ” και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Υπουργείου Τουρισμού. Στο ενιαίο stand της Π.Β.Α. θα συμμετάσχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου και από τα 5 μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με δικό τους ανεξάρτητο χώρο.  

Το εν λόγω festival είναι το τρίτο στη σειρά εμπορικό γεγονός που διοργανώνεται από το “ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ”, μετά τα δύο που προηγήθηκαν με το ίδιο σχετικά concept και με εξαιρετικά μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Γενικότερα, το festival «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» είναι μια πολυεπίπεδη εκδήλωση, η οποία έχει σαν κύριο στόχο την ανάδειξη ελληνικών διατροφικών προϊόντων (πρωτογενών ή αποτέλεσμα μεταποίησης), με κοινό χαρακτηριστικό την βεβαιωμένη ποιότητα. Οργανώνεται δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη (Απρίλιο ή Μάιο) και το χειμώνα (το πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου). Έχει το χαρακτήρα μιας ευρύτερης γιορτής, στη διάρκεια της οποίας η ποιοτική Ελληνική γευστική πραγματικότητα συναντάται με τον πνευματικό πολιτισμό μέσα από μια σειρά δρώμενα (μουσική, θεατρικά happenings, εικαστικές παρεμβάσεις, κ.λπ.).

Λόγω του πολύ πιστού αναγνωστικού κοινού που διαθέτει το περιοδικό "ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ", το festival "ΕΛΛΑΔΑ – ΓΙΟΡΤΗ – ΓΕΥΣΕΙΣ” παρουσιάζει κάθε φορά εξαιρετικά υψηλή  επισκεψιμότητα, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων τελικών & συνειδητοποιημένων καταναλωτών, αλλά και εμπορικών αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για τις επιχειρήσεις, ότι η συμμετοχή στο festival συνοδεύεται πάντα από πλούσια δωρεάν διαφημιστική καμπάνια στο έγκυρο περιοδικό, το οποίο διαβάζεται σε εβδομαδιαία βάση από πολλές χιλιάδες Αθηναίους αναγνώστες.  

Στο festival, όπως είναι φυσικό επιτρέπονται οι λιανικές πωλήσεις, ενώ ταυτόχρονα με την έκθεση προϊόντων διοργανώνονται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις γαστρονομικού περιεχομένου από διάσημους Έλληνες και ξένους βραβευμένους chef., οι οποίοι θα έχουν ως θέμα τους την “Ιεροτελεστία της Άνοιξης”. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται ο Έκτωρ Μποτρίνι, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Γκίκας Ξενάκης, ο Κώστας Τσίγκας, ο Χριστόφορος Πέσκιας, ο Αθηναγόρας Κωστάκης, ο Ολιβιέ Καμπανά, κ.α. Η γενικότερη φιλοσοφία που προωθείται από τους διοργανωτές είναι ότι ο συνειδητοποιημένος επισκέπτης, παρακολουθώντας τα μαθήματα μαγειρικής και τα εργαστήρια γεύσης που θα συντονίζονται καθόλη τη διάρκεια του festival από τους παραπάνω chef, θα δελεαστεί να αγοράσει ένα προϊόν σε χαμηλή τιμή, θα το δοκιμάσει και στη συνέχεια αν τον ικανοποιήσει, θα γίνει μόνιμος καταναλωτής του.

Κατόπιν της σχετικής προκαταρκτικής έρευνας αγοράς που διενεργήθηκε από την Π.Β.Α.,  διαπιστώθηκε το ζωηρό ενδιαφέρον πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, καθώς και καταστημάτων λιανικής του λεκανοπεδίου που ειδικεύονται στην πώληση και εμπορία προϊόντων αποκλειστικά από το Βόρειο Αιγαίο, για τη συμμετοχή στο εν λόγω κλαδικό festival, προκειμένου να παρουσιαστεί η παραγωγική φυσιογνωμία της περιοχής, να κλειστούν επί μέρους συμφωνίες για προώθηση των προϊόντων σε αγορές εκτός Π.Β.Α. (Αττικής, Ελλάδας και εξωτερικού), αλλά και να πραγματοποιηθούν λιανικές πωλήσεις τοις μετρητοίς.   

Η Π.Β.Α. προσκαλεί τους νησιώτες από το Βόρειο Αιγαίο που κατοικούν στην Αθήνα, να επισκεφθούν το festival, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα πολύ ενδιαφέροντα πολιτιστικά δρώμενα και τις γαστρονομικές εκδηλώσεις, αλλά και να προμηθευτούν παραδοσιακά προϊόντα από την ιδιαίτερη πατρίδα τους σε πολύ συμφέρουσες τιμές, ενισχύοντας παράλληλα τις τοπικές επιχειρήσεις των νησιών. 


Οι επιχειρήσεις τροφίμων & ποτών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν (υποχρεωτικά με εκπρόσωπό τους) και δεν έχουν ακόμη δηλώσει συμμετοχή, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με τον υπεύθυνο marketing της Π.Β.Α. κ. Πάνο Πίτσιο (τηλ. 22513 52125, 22513 52130 & 6973 004872, emails: p.pitsios@pvaigaiou.gov.gr & pitsiosp@otenet.gr).