Συνέντευξη του υποψήφιου Δημοτικού Σύμβουλου Λέσβου κ. Ηλία Κουνιαρέλλη (ΒΙΝΤΕΟ)

ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗΣ, αντιδήμαρχος Λέσβου και υποψήφιος με τον «Αδέσμευτο Συνδυασμό για τη Λέσβο» του Φωτή Ξύδα


Ένας εργατικός άνθρωπος που τρέχει από το πρωί έως το βράδυ, είναι ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Φωτισμού, Ηλίας Κουνιαρέλλης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα Εμπρός και στην TVM, εξηγεί τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα στον τομέα ευθύνης του.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην απόφαση να είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την κίνηση «Αδέσμευτος Συνδυασμός για τη Λέσβο» του Φωτή Ξύδα σε αυτές τις εκλογές;

«Με αίσθημα ευθύνης αποφάσισα να κατέβω ως υποψήφιος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Έτσι αποδέχτηκα την πρόταση του Φωτή Ξύδα να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο της κίνησης “Αδέσμευτος Συνδυασμός για τη Λέσβο”. Ήταν μια τιμητική πρόταση για μένα».

Στη δημοτική αρχή του Δημήτρη Βουνάτσου, αναλάβατε το δύσκολο πόστο του αντιδημάρχου Καθαριότητας. Είστε ικανοποιημένος από τη δουλειά που γίνεται; Τι θα αλλάξετε και τι θα επιδιώξετε να κάνετε διαφορετικά αν ο συνδυασμός σας είναι η νέα δημοτική αρχή;

«Ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ανέθεσε σε μένα το μεγάλο στοίχημα να οργανώσω την καθαριότητα μιας τεράστιας γεωγραφικής έκτασης, σε ένα δήμο-“τέρας”. Τον ευχαριστώ που με εμπιστεύθηκε και με στήριξε όλο αυτό το διάστημα. Χωρίς τη δική του βοήθεια, ελάχιστα από αυτά που κάναμε, θα είχαμε καταφέρει».

«Μόνιμο προσωπικό»

Με την εμπειρία που έχετε αποκτήσει, είστε υπέρ ή κατά της ανάθεσης της αποκομιδής των απορριμμάτων σε εργολάβους;

«Στην Καθαριότητα πρέπει να εργάζεται μόνιμο προσωπικό, που να είναι επαρκές για την κάλυψη των αναγκών. Στην περίπτωση του Δήμου μας το πρόβλημα ήταν μεγάλο, γιατί πέρα από την έλλειψη προσωπικού, είχαμε και πολλές συνταξιοδοτήσεις.
Αναγκαστήκαμε να προσλάβουμε συμβασιούχους μέσω ΑΣΕΠ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έγιναν προσλήψεις δίμηνης διάρκειας για να καλυφτούν οι ανάγκες ορισμένων χωριών.
Ήταν μια αναγκαστική λύση, διότι διαφορετικά θα είχαμε εργαζομένους που θα υποχρεώνονταν να δουλέψουν πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Έστω και έτσι, καλύψαμε τις ανάγκες και δώσαμε δουλειά σε πάνω από 1.500 συνδημότες μας, πολλοί από τους οποίους, χάρη σε αυτά τα μεροκάματα, απέκτησαν ασφάλιση κι άλλοι συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότησή τους».

Στον τομέα του φωτισμού τι έχετε κάνει; 

«Κοιτάξτε, το 2012 πληρώσαμε για δημοτικό φωτισμό 1,6 εκατ. ευρώ. Το 2013 η δαπάνη ανέβηκε στα 2,2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό, που θέλουμε να το μειώσουμε.
Αυτήν τη στιγμή ετοιμάζουμε μελέτη ώστε να τοποθετήσουμε φωτοκύτταρα και φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία θα μειώσουν τη δαπάνη κατά 50% σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία.
Το έργο αυτό θα το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ. Είναι απαραίτητο για να μην αναγκαστούμε να κάνουμε αύξηση των δημοτικών τελών».

Αισιόδοξος

Τι είναι αυτό που σας κάνει αισιόδοξο;

«Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε την προηγούμενη τετραετία, προέκυψαν από την ένωση των 13 δήμων σε έναν, τις μνημονιακές περικοπές σε δαπάνες και προσωπικό, καθώς και τη δυσκολία οργάνωσης του αχανούς δικτύου αποκομιδής σκουπιδιών με ελλιπή μέσα.
Στα χρόνια που πέρασαν, κλείσαμε όλες τις χωματερές και πλέον όλα τα απορρίμματα μεταφέρονται στον κεντρικό ΧΥΤΑ. Η δημιουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης διευκολύνει τη διαδικασία της αποκομιδής των απορριμμάτων».

Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα ώστε η Λέσβος να είναι ένα καθαρό νησί;

«Έχουμε δρομολογήσει τη σύνταξη μελέτης για τη λειτουργία συστήματος συλλογής και μεταφοράς στερεών, μη επικίνδυνων αποβλήτων. Επίσης έχει δρομολογηθεί μελέτη για την προμήθεια εξοπλισμού.
Υλοποιείται πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης, με δωρεά από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης 1.100 μπλε κάδων ανακύκλωσης. Μετά τις εκλογές, θα ολοκληρωθεί η τοποθέτησή τους. Νωρίτερα, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης θα δώσει στους κατοίκους σακούλες ανακύκλωσης και ενημερωτικό υλικό. Επίσης έχουμε παραλάβει ένα απορριμματοφόρο 16 κυβικών και τις επόμενες ημέρες θα παραλάβουμε το δεύτερο».

Ποιες πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες του Δήμου Λέσβου για την επόμενη πενταετία;

«Αν εκλεγώ, πέρα από την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων, θα θέσουμε ως προτεραιότητα ο Δήμος σε συνεργασία με τη ΔΕΔΑΠΑΛ και την Περιφέρεια, να συμβάλει στην ολοκλήρωση των υποδομών που απαιτούνται για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Επίσης πρέπει να αναπτυχθεί η ανακύκλωση ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων.
Για να πετύχει η ανακύκλωση, απαιτείται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα καθαριότητας και ανακύκλωσης.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει κατανοητό πως η καθαριότητα του νησιού είναι μια συλλογική προσπάθεια των υπηρεσιών και των εργαζομένων του Δήμου Λέσβου».

Στην TVM και στην παρουσιάστρια του Δελτίου Ειδήσεων κ Αναστασία Βογιατζη μίλησε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Φώτη Ξυδα «Αδέσμευτος Συνδυασμός για τη Λέσβο» κος Ηλίας Κουνιαρέλλης

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ



Ποιος είναι:

Ο κος Ηλίας Κουνιαρέλλης  γεννήθηκε το 1956 στη Μυτιλήνη,  και είναι παντρεμένος με την Ταξιαρχούλα Κουνιαρέλλη- Στεργίου.

Μαζί έχουν αποκτήσει  τρεις υπέροχες  κόρες την Έλενα συντηρήτρια έργων τέχνης , την Ειρήνη καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας Και την Ευστρατία , Διατροφολόγο- Διαιτολόγο.

Από το 1973 εως το 1988 εργάστηκε στην Ναυτιλιακή εταιρία Λέσβου.

Από το 1988 εως το 2010 εργάστηκε ως ψυκτικός στην Πολιτική Αεροπορία στον Κρατικό Αερολιμένα Μυτιλήνης  Οδυσσέας Ελύτης .

Εκλέχθηκε πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας των Ταξιαρχών του Δήμου Μυτιλήνης.

Από το 2002-2010. Είναι πρόεδρος του Εξωραιστικού Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Ταξιαρχών και επίσης διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Αεροδρομίου Μυτιλήνης.

Εκλέχθηκε Δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Λέσβου και ορίστηκε Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης – Φωτισμού από 01-01-2011 εως σήμερα.

Σημείωση: Η συνέντευξη δημοσιεύεται στα πλαίσια της πολίτικης διαφήμισης του υποψηφίου

Σημείωση: *Η προβολή κομμάτων και υποψηφίων δεν σχετίζεται με την ειδησεογραφική κάλυψη της πολιτικής και μη επικαιρότητας από το lesvosPost.com και την LesvosPost.com WEB TV  για την οποία τηρούνται αυστηρά όλοι οι κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.