Φορολογικές ελαφρύνσεις από το 2015. Τι αλλάζει στη φορολογία

Τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε πολίτες και επιχειρήσεις στο 15%, την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης , την σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων αλλά και την μείωση από το 2015 στη φορολογία αυτοκινήτων προαναγγέλει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.


Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών μελετά σχέδιο νέας ρύθμισης αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών μετά τη διαπίστωση ότι το πρώτο τρίμηνο τυ έτους τα χρέη των πολιτών αυξήθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μαυραγάνης περιγράφει τα επτά βήματα που πρόκειται να ακολουθήσει το υπουργείο για τη μείωση της φορολογίας. Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης, ώστε η αύξηση των εσόδων να προκύψει από το θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ.

Όπως λέει με βάση τα δεδομένα του καλοκαιριού θα εξεταστεί το φθινόπωρο η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. "Αμέσως μόλις αποκατασταθούν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας θα αρχίσει η συστηματική και σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Αυτό σημαίνει ότι επιτυγχάνοντας τους δημοσιονομικούς στόχους μπορούμε να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Η συστηματική και σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και θα ενισχύσει την ανάπτυξη.

Πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει η μείωση του φόρου εισοδήματος σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με απώτατο στόχο το 15%, καθώς και η ελάφρυνση μισθωτών και συνταξιούχων με παρεμβάσεις στους συντελεστές με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό και αφού αξιολογήσουμε τα δεδομένα που θα έχουμε το καλοκαίρι, θα εξετάσουμε και τη δυνατότητα κατάργησης από τον Σεπτέμβριο της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης" αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.