Μυτιληνιός ο νέος γραμματέας των Γάλλων Σοσιαλιστών

Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας, εξελέγη την Μεγάλη Τρίτη ο ελληνικής καταγωγής Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς που έχει καταγωγή από την Μυτιλήνη.

Ο ίδιος μετά την εκλογή του έστειλε tweets που ανέφεραν: «Η λιτότητα των Βρυξελλών είναι ένα λάθος, ας επιβάλουμε με την ψήφο μας μια νέα ανάπτυξη».

Ο «Καμπά» - με καταγωγή από το νησί της Μυτιλήνης - υπόσχεται ένα «κόμμα μάχης», κατά τα πρότυπα της «κυβέρνησης μάχης» του Μανουέλ Βαλς.

Η ιστορία του Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς περιλαμβάνει αρκετές πτώσεις - κατά έναν περίεργο τρόπο, όμως, ο ίδιος πάντα κατάφερνε τελικά να προσγειωθεί όρθιος, «λίγο σαν γάτα, λίγο σαν ακροβάτης της μοίρας του», όπως σχολιάζει η «Λιμπερασιόν».

Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς

Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς είναι Γάλλος πολιτικός ελληνικής καταγωγής, ο οποίος είναι γεννημένος στις 14 Αυγούστου 1951 στο Νεϊγί-συρ-Σεν (Ω-ντε-Σεν). Διετέλεσε πρόεδρος της Union Nationale des Etudiants de France-Indépendante et Démocratique (UNEF-ID) στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του 1980, ενώ διετέλεσε στη συνέχεια βουλευτής των Σοσιαλιστών στο Παρίσι από το 1988 ως το 1993, και από το 1997 μέχρι και σήμερα.

Η σταδιοδρομία του ως αγωνιστής της άκρας αριστεράς ο οποίος κατάφερε να εισέλθει στις τάξεις του PS το 1986, ενώ στη συνέχεια έγινε δεξί χέρι του Ντομινίκ Στρος-Καν μετά από δύο καταδικαστικές αποφάσεις της Γαλλικής Δικαιοσύνης και τον λυσσαλέο αγώνα του κατά του Εθνικού Μετώπου, είναι χαρακτηριστική της επιθυμίας του PS να κερδίσει το εκλογικό κοινό της λαϊκής άκρας αριστεράς το οποίο είχε αποξενωθεί του κόμματος, ως αποτέλεσμα των πεπραγμένων επί των θητειών του Φρανσουά Μιτεράν στην προεδρία της Γαλλίας.