Παρέμβαση του Π. Βογιατζης για την λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρέμβαση κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής με θέμα τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Επείγουσες Ρυθμίσεις Αρμοδιότητας ΥΠ.ΕΣ.», έκανε ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής.


Ο Βουλευτής αναφέρθηκε αναλυτικά τόσο στις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου που αφορούν στη λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης, όσο και στις διατάξεις εκείνες που προβλέπουν αυτοδίκαιες αποσπάσεις του προσωπικού που υπηρετεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ασχολείται με τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ και της πειθαρχικής ευθύνης των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όσον αφορά στις Δ.Ε.Υ.Α. ο Βουλευτής, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για επιχειρήσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, και οι οποίες μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη χρεώθηκαν επιπλέον αρμοδιότητες, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές όπου εφαρμόστηκε η αρχή «ένα νησί ένας Δήμος», ζήτησε με την ευκαιρία του παρόντος Νομοσχεδίου να εξαιρεθούν από την απαγόρευση των προσλήψεων, αλλά και να διατηρηθούν οι κενές οργανικές θέσεις των Οργανισμών τους, όπως αυτές ίσχυαν το 2011. Με αυτόν τον τρόπο, αναφερόμενος στο παράδειγμα της ΔΕΥΑ Λέσβου που λειτουργεί με 45 άτομα προσωπικό και εξυπηρετεί 92.000 κατοίκους, ο Βουλευτής τόνισε ότι θα διευκολυνθεί σημαντικά το διογκωμένο έργο των ΔΕΥΑ στις αυξημένες πλέον περιοχές αρμοδιοτήτων τους, δίνοντας τη δυνατότητα να γίνουν πολύ περισσότερο αποτελεσματικές ως προς τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους κατοίκους. 

Επίσης, όσον αφορά στις ΔΕΥΑ, ο Βουλευτής ζήτησε αφενός μία επιπλέον παράταση για εκείνες που τελούν υπό εκκαθάριση, λυθούν ή τεθούν υπό εκκαθάριση, ορίζοντας ως ημερομηνία τη 30-06-2015, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις νέες δημοτικές αρχές που θα προκύψουν μετά τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να ενημερωθούν και να έχουν το χρονικό περιθώριο να κρίνουν για τη λειτουργία των ΔΕΥΑ των περιοχών ευθύνης τους, και αφετέρου την τροποποίηση του άρθρου 4 του Ν.4147/2013, ώστε να μην είναι πλέον υποχρεωτική η επέκταση των αρμοδιοτήτων της εκάστοτε ΔΕΥΑ, αλλά δυνητική, να καθορίζεται δηλαδή με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχετικά με τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου που προβλέπουν αυτοδίκαιες αποσπάσεις του προσωπικού που υπηρετεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ασχολείται με τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ και της πειθαρχικής ευθύνης των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Βουλευτής, αφού επισήμανε την αναγκαιότητα άσκησης ελέγχου στις πράξεις των ΟΤΑ, η οποία σαφώς διευκολύνεται όταν διατηρείται στα γεωγραφικά όρια του εκάστοτε Νομού, αλλά και τη θεσμοθετημένη ρήτρα της νησιωτικότητας, σύμφωνα με την οποία γενικές διατάξεις που αφορούν σε ζητήματα προσωπικού, πόρων, αλλά και χωροταξικής και διοικητικής οργάνωσης, θα πρέπει να εξειδικεύονται με βασικό κριτήριο τις ιδιαίτερες ανάγκες που χαρακτηρίζουν τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, ζήτησε την αναδιατύπωση του άρθρου 22. 

Σε διαφορετική περίπτωση, τόνισε ο Βουλευτής, μένει ανοικτό το ενδεχόμενο απομάκρυνσης κι άλλων υπαλλήλων από την ήδη υποστελεχωμένη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, όσο και της αναγκαστικής μετακίνησής τους από τον τόπο διαμονής τους στον Πειραιά, όπου βρίσκεται η έδρα της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. με ό,τι αυτή η μεταβολή συνεπάγεται για την προσωπική και οικογενειακή ζωή των υπαλλήλων, αλλά και για το νησιωτικό χώρο γενικότερα. 

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο Βουλευτής ανέφερε πως στο πλαίσιο του παρόντος Σχεδίου Νόμου θα μπορούσαν επιπλέον, να τροποποιηθούν οι διατάξεις του άρθρου 215 του Ν.3852/2010, ώστε ο Υπουργός Εσωτερικών να δύναται με απόφασή του να συστήνει Τμήματα στις Περιφέρειες ως αποκεντρωμένες μονάδες της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. με αρμοδιότητα στους κατά τόπους Νομούς. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα διευκολυνόταν, επισήμανε ο Βουλευτής, το έργο της κεντρικής Υπηρεσίας και οι υπάλληλοι που σήμερα απασχολούνται στις υπηρεσίες αυτές ασκώντας παράλληλες αρμοδιότητες θα μπορούσαν να ασχολούνται αποκλειστικά με τον έλεγχο νομιμότητας, αλλά συγχρόνως δε θα υπήρχε λόγος αναγκαστικής μετακίνησης των υπαλλήλων αυτών και των οικογενειών τους από τον τόπο διαμονής τους, γεγονός εξαιρετικά επιβαρυντικό για τους εργαζόμενους και κατοίκους των νησιωτικών περιοχών της χώρας.


Τέλος, ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στο θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη προτείνοντας τη δυνατότητα εκλογής του παράλληλα με την εκλογή των Δημάρχων και των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, προκειμένου ο θεσμός να ισχυροποιηθεί και να καταστεί ακόμη πιο δημοκρατικός.

Ολόκληρη την παρέμβασή του, ο Βουλευτής παρέδωσε εγγράφως στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μιχελάκη, ο οποίος ήταν παρών στη Συνεδρίαση, και ο οποίος φάνηκε να συμφωνεί με όλα τα ζητήματα που έθεσε ο Βουλευτής. Αναμένονται οι σχετικές τροποποιήσεις εκ μέρους του Υπουργείου.