Η συγγραφέας Ηλιάνα Βολονάκη μιλάει στο LesvosPost.com

Η Ηλιάνα Βολονάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει στέλεχος Τραπεζικών Υπηρεσιών και έκανε τις πρώτες της συγγραφικές της απόπειρες στις κόλλες των οικονομικών της βιβλίων!



1: Κυρία Βολονάκη, μιλήστε μας για το νέο σας βιβλίο, ΟΤΑΝ ΠΟΝΑΕΙ ΜΙΑ ΨΥΧΗ, από τις εκδόσεις bookstars.

Όταν πονάει μια ψυχή, λοιπόν. Το νέο μυθιστόρημα, πού μάγεψε τις γυναικείες ψυχές από τη πρώτη κιόλας μέρα κυκλοφορίας, αλλά και το ανδρικό κοινό. Πόσες και πόσες φορές δεν αισθανόμαστε άσχημα όταν κάποιος μας κρίνει για κάτι που κάναμε; Ειδικά όταν αυτό έχει αρνητική χροιά οι συναισθηματικές επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες! Πόσο, άραγε, επηρεάζετε η ψυχή μας, που ασκείτε συνεχώς κριτική, χωρίς μέτρο και όριο;

Η συνήθεια είμαι μαγική λέξη αλλά ταυτόχρονα δέσμια των εννοιών της! Η Μελίνα, ο Άρης, η Ευγενία.  θέλουν να ξεφύγουν από τα στερεότυπα, πού τους επέβαλλαν να ζουν. Πόσοι άνθρωποι, ζουν το ίδιο;  Πόσους ανθρώπους, τους βασανίζουν σκέψεις; ''Να χωρίσω; Έλα, μωρέ, το επίθετό του φέρνω, σιγά, θα γυρίσει σε εμένα.''

Προς Θεού, δεν χωρίζω τους ανθρώπους, απλώς οι γυναίκες είμαστε πιο ευάλωτες! Θέλουμε να είμαστε το επίκεντρο του κόσμου του, η καλλίγραμμη γυναίκα του, όπως λέει και η Ασπασία στο βιβλίο.

Το συμπέρασμα; Οι ψυχές, στο βιβλίο ''όταν πονάει μια ψυχή'', ζητούν  ένα διάλλειμα... να ζήσουν, έστω και για λίγο, μια παράλληλη ζωή όπου η μία θα επιδρά στην άλλη, χωρίς όμως να την αγγίζει. Σαν τα παιχνίδια του λούνα παρκ, πού γεύεσαι τα ίδια αισθήματα χαράς, τρόμου- ανάλογα τι θα δοκιμάσεις να σε ψυχαγωγήσει- και έχεις έναν κοινό σκοπό με τόσους άλλους ανθρώπους: να περάσεις όμορφα!
Αυτό εξάλλου, είναι κι η μαγεία της ζωής ή αν θέλετε το αλατοπίπερο της!

2: Όσο αφορά την συγγραφή βλέπουμε ότι στα έργα σας παρουσιάζετε μια πλευρά σκοτεινή στην οποία όμως κυριαρχούν τα όνειρα και η ελπίδα. Μήπως μέσα από την συγγραφή παρουσιάζετε τα δικά σας όνειρα και μια αδιέξοδο που και εσείς ψάχνετε να βρείτε;

Σαφώς και ο κάθε συγγραφέας μέσα από τα βιβλία του προσπαθεί να βρει μια διέξοδο και να παρουσιάσει τις καταστάσεις όπως αυτός θέλει. Πάντοτε με γοήτευε η γκάμα της ανθρώπινης υπόστασης, με τις λεπτές συναισθηματικές αποχρώσεις. Δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να ταυτιστεί και να κεντήσει τους ήρωες απολαμβάνοντας την κάθε συλλαβή του βιβλίου.

3: Πιστεύετε πώς έχει κάτι το τρομακτικό η υπόθεση της δημοσιότητας; Αντέχετε το βάρος της, σε κάθε νέο σας βιβλίο;

Για την ώρα, δεν αισθάνομαι κανένα βάρος. Κάθε πρωτιά με κάνει να χαίρομαι σαν παιδί που ανοίγει ένα καινούριο δώρο.  Με κάνει να αισθάνομαι δικαιωμένη και δικαιώνει φυσικά και τον εκδότη μου, που μ' εμπιστεύτηκε. Τώρα, όσον αφορά τη δημοσιότητα, δεν έχει αλλάξει σε τίποτα στους ρυθμούς μου ή τις συνήθειές μου. Όταν κάθομαι στον υπολογιστή  να γράψω κάτι καινούριο δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο, παρά μόνο αυτό που γράφω.

4:Αντικειμενικά, πως θα χαρακτήριζες εσύ τον εαυτό σου;

Ονειροπόλα, τελειομανής, ανυπόμονη.

5: Πως ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής;

Από ένα παιδικό στην τηλεόραση, εκεί πού τα μολύβια, οι γόμες, οι κούκλες κτλ, περίμεναν τη νύχτα, για να ξεκινήσουν τις ιστορίες τους. Ήμουν 7 χρονών, κι όμως, έγραφα τα παραμύθια μου, μέχρι τα δεκαοχτώ μου πού έγραψα το πρώτο μου μυθιστόρημα.

6: Η ανάγνωση παίζει ρόλο στη ζωή σας; Κι αν ναι, πόσο επηρεάζει αυτό στο γράψιμο σας;

Φυσικά! Ανοίγουν, οι ορίζοντες του μυαλού. Πλάθεις, έτσι, τις δικές σου ιστορίες από την εμπειρία της κάθε ανάγνωσης. Γεμίζεις μπαταρίες και εφόδια, κυρίως για τη ζωή! Καθόλου. Ο κάθε συγγραφέας, έχει το δικό του <<στυλ>>, ας το ονομάσω, έτσι. Απλά, παίρνει ερεθίσματα.

7:  Έχετε επηρεαστεί από την εποχή της πνευματικής και οικονομικής κρίσης που διανύουμε;

 Σαν  άνθρωπος ναι, όπως όλοι μας. Σαν συγγραφέας όμως όχι. Θα έλεγα ότι τα βιβλία μου είναι ο τρόπος διαφυγής μου από μια πραγματικότητα που με θλίβει και με αγχώνει.

8: Πιο λογοτεχνικό σας έργο έχετε αγαπήσει πιο πολύ και ποιος χαρακτήρας θα θέλατε να ήσασταν;

Αν και η μελαγχολία της νύχτας με έχει αγγίξει βαθιά στη ψυχή, ομολογώ γοητευμένη από τον Βενέδικτο στα Λευκά Περιστέρια. Ο Βενέδικτος ερωτεύεται την ασθενική Λαλλένια και θυσιάζεται με όλη τη σημασία της λέξεως. Θα έλεγα πώς ταύτισα τον εαυτό μου, μαζί του, και ίσως αντιδρούσα έτσι, κι εγώ σε μία τέτοια περίπτωση.

9: Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες;

Αγάπη, ευτυχία και ελπίδα!

Βιογραφικό Σημείωμα Ηλιάνας Βολονάκη

Η Ηλιάνα Βολονάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει στέλεχος Τραπεζικών Υπηρεσιών και έκανε τις πρώτες της συγγραφικές της απόπειρες στις κόλλες των οικονομικών της βιβλίων! Γράφει σε εφημερίδες: Το βήμα της γυναίκας, ελεύθερη ζώνη, palmografos.com, lefkadanet, freepen.gr. Ήταν ραδιοφωνική παραγωγός στον άνεμο 9,37. Επίσης, είμαι μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου.

Βιβλία της:
Μελαγχολία της νύχτας, Λευκά περιστέρια, Το κέντημα του δράκου, Όταν πονάει μια ψυχή