Μούσια και prestige: Πώς ξεκίνησε η «τριχωτή μόδα»

Η «τριχωτή» μόδα που όρισε τα μούσια ως νέο sex appeal και έχει καταλάβει ολόκληρο τον κόσμο κάνοντας τα γένια must σε κάθε άνδρα, έχει τις ρίζες της βαθύτερα απ' ότι νομίζαμε, φτάνοντας μάλιστα μέχρι την εποχή των σπηλαίων.


Το έξυπνο infographic που σχεδίασε ο Ινδός ακτιβιστής Αλανκαρ Βισαλ χρησιμοποιώντας επιστημονικές μελέτες από τη διαδικτυακή βιβλιοθήκη onlinephd.org και παρουσίασαν οι Economic Times, ακολουθεί την πορεία αυτής της μόδας διαμέσου των αιώνων φτάνοντας στις ρίζες των προγόνων μας.

Οπως αναφέρεται στο σχεδιάγραμμα, τα μούσια παράγονται από την ουσία διυδροτεστοστερόνη η οποία μάλιστα αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες, οδηγώντας σε πυκνότερα μούσια και ταχύτερη ανάπτυξή τους.

Ωστόσο αυτή η μόδα φαίνεται να πηγάζει από την εποχή των σπηλαίων, όπου τα μούσια ήταν σημάδι ανδρισμού και ισχύος για τα μέλη της φυλής, ενώ τους κρατούσαν ζεστούς αλλά και προστατευμένους από τις κατά-πρόσωπο επιθέσεις.

Στα αρχαία χρόνια επίσης τα μούσια θεωρούνταν ένδειξη τιμής και υψηλής θέσης και κόβονταν μόνο ως ατιμωτική τιμωρία. Την θεωρία αυτή, όμως, ανέτρεψε το 345 πΧ ο Μέγας Αλέξανδρος, σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα, απαγορεύοντας στους στρατιώτες του να αφήνουν μούσια γιατί φοβόταν ότι θα τους εμποδίζουν στις μάχες.

Από τότε τα μούσια έρχονταν και έφευγαν από τη μόδα τους επόμενους αιώνες αφήνοντας ορισμένα χαρακτηριστικά ιστορικά παραδείγματα. Στον Μεσαίωνα το να αγγίξεις τα γένια κάποιου ήταν προσβλητικό και συχνά οδηγούσε σε μάχη, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν στις Κέλτικες φυλές, ο Οτο ο μέγας ο οποίος ορκιζόταν στα γένια του όταν έλεγε κάτι σημαντικό. Τέλος τον 19ο αιώνα ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν έφερε και πάλι τα γένια στη μόδα κάνοντας τα must για κάθε διανοούμενο Αμερικάνο.

Στη σύγχρονη εποχή, τα στατιστικά επιβεβαιώνουν το συνδυασμό του τριχωτού προσώπου με τη φήμη των «κακών παιδιών», αφού το 98% των επιτυχημένων ανδρών που περιλαμβάνονται στη λίστα Forbes είναι ξυρισμένοι κόντρα, ενώ το 98% των τυχοδιωκτών, μαχητών και περιθωριακών έχουν πλούσιο μούσι.

Τέλος, όσο για τις προτιμήσεις των γυναικών, το σχεδιάγραμμα επισημαίνει ότι σε μεγάλο ποσοστό , οι γυναίκες θεωρούν ότι οι άνδρες με μούσια δείχνουν πιο σοφοί, πιο δυναμικοί, πιο αρρενωποί και πιο ισχυροί.

(Πατήστε πάνω στο σχεδιάγραμμα για μεγέθυνση)



Πηγή: iefimerida.gr