Να η ευκαιρία για νέο Κολυμβητήριο στην Μυτιλήνη

Συνολικά 200 εκατ. ευρώ θα διαθέσει σε πρώτη φάση το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το δανεισμό δήμων προκειμένου να κάνουν επενδύσεις σε έργα, μεταξύ των οποίων ως επιλέξιμα προκρίνονται και αυτά που αφορούν σε αθλητικές εγκαταστάσεις.


Με δεδομένο ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις δε φαίνεται εφικτό να χρηματοδοτηθούν από συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, το γεγονός ότι η Λέσβος χρειάζεται ένα σύγχρονο, ολυμπιακών διαστάσεων κολυμβητήριο, αλλά και την ωριμότητα που έχει σε επίπεδο μελετών η κατασκευή μιας τέτοιας υποδομής, ο Δήμος Λέσβου δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να επιδιώξει τη δρομολόγηση του έργου.

Άλλωστε, η συνετή οικονομική διαχείριση της παρούσας δημοτικής αρχής, που κατ' επανάληψη έχει ανακοινώσει την αντιμετώπιση μεγάλου μέρους των χρεών που κληρονόμησε, συναινεί στην άποψη πως «αντέχει» ο Δήμος, έχει τη δυνατότητα - κι όχι την πολυτέλεια βάσει της ανάγκης της νεολαίας του νησιού - να τολμήσει ένα δάνειο για να κατασκευάσει Κολυμβητήριο στη δική του έκταση στον Καρά Τεπέ, δίπλα απ' το βιολογικό καθαρισμό της Μυτιλήνης.

Χαμηλότοκα δάνεια

Στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τής ΚΕΔΕ, την Τετάρτη, παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, το κοινό πρόγραμμα συνεργασίας του πιστωτικού οργανισμού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για χρηματοδότηση δημοτικών έργων με ανταποδοτικό και αναπτυξιακό πρόσημο.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αντωνόπουλος, είναι διαθέσιμα προς δανεισμό κατ' αρχάς 200 εκατ. ευρώ, με χαμηλά επιτόκια, ήτοι 3,32% για το κυμαινόμενο και 5,26% για το σταθερό, 25ετούς διάρκειας. Τα έργα, μικρά ή μεγάλα, που είναι δυνατόν να ενταχθούν, αφορούν σε μεταφορές, οδικό δίκτυο, χώρους πρασίνου, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, αθλητισμού, πολιτισμού, εξοικονόμησης ενέργειας, οδοφωτισμού κ.ά..
Στο πρόγραμμα αυτό μπορεί να ενταχθούν και υπερχρεωμένοι δήμοι, εφόσον όμως πρόκειται για έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν, τα έργα είναι εφικτό να χρηματοδοτούνται στο 100% του προϋπολογισμού τους. Σε περίπτωση που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, η χρηματοδότηση από το παραπάνω πρόγραμμα και το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να ξεπερνά το 90% του προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο 10% θα μπορεί να καλύπτεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών.

Σε περίπτωση που το έργο δεν είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χρηματοδοτεί το 50% και το υπόλοιπο 50% θα χρηματοδοτηθεί απ' το Ταμείο Παρακαταθηκών.

Στο ίδιο πρόγραμμα υπάρχει ειδική πρόνοια χρηματοδότησης των δήμων για την εκπόνηση μελετών - που θα γίνεται σε συνεργασία με την ΠΕΤΑ -, ενώ προβλέπεται ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων που θα συναφθούν, να είναι στα 25 έτη και η υλοποίηση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν, να διαρκέσει τρία έτη.

Να ρισκάρει...

Η Μυτιλήνη, πάνω από μια δεκαετία τώρα, επιδιώκει - και οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν ασχοληθεί σοβαρά σ' αυτή την προοπτική - να αποκτήσει ένα σύγχρονο κολυμβητήριο με πισίνα 50μετρη, ολυμπιακών διαστάσεων, που δε διαθέτει το υφιστάμενο και κλειστό εδώ και μήνες πλέον.

Σ' αυτή την προσπάθεια και αφού πέρασε ανεκμετάλλευτη η προοπτική χρηματοδότησης απ' το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» που ενίσχυε την κατασκευή αθλητικών έργων, διαθέτει ορισμένα πλεονεκτήματα που πρέπει κάποια στιγμή ο Δήμος να εκμεταλλευτεί, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία να κάνει το έργο.
Πρώτα απ' όλα, έχει ιδιόκτητη έκταση, στην οποία υπάρχει πρόβλεψη στο εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μυτιλήνης για τη χωροθέτηση κολυμβητηρίου στην περιοχή δίπλα στο βιολογικό καθαρισμό στον Καρά Τεπέ.
Ομοίως έχει σε τελικό στάδιο ωρίμανσης έτοιμη τη σχετική μελέτη, οπότε διά των τεχνικών του υπηρεσιών ο Δήμος μπορεί σε χρόνο-ρεκόρ να δημοπρατήσει, αν διαθέτει την πίστωση, το έργο. Το οποίο έργο, σημειωτέον, μπορεί κάλλιστα να υλοποιηθεί σε περίοδο τριετίας.

Όλα αυτά δείχνουν πως η δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο μπορούν να εξετάσουν τους όρους δανεισμού και αν δεν υπάρχουν «μικρά γράμματα» που ενδεχομένως υποθηκεύουν δυσβάστακτα το Δήμο, να ρισκάρουν και να επιδιώξουν τη χρηματοδότηση για νέο κολυμβητήριο.


Πηγη Εφημεριδα Εμπρος