ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ «Άτυχης ο πρωτοσέλιδος τίτλος εφημερίδας για τους θαλάμους απολύμανσης»

ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ «Άτυχης ο πρωτοσέλιδος τίτλος εφημερίδας για τους θαλάμους απολύμανσης»


Λίγες μέρες μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο Φαρμανονήσι και τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων - παιδιών και γυναικών προσφύγων - ο τεράστιος πρωτοσέλιδος τίτλος του φύλλου της Δευτέρας 27/1/2014 της εφημερίδας  «Τα Νέα της Λέσβου» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ατυχής.
Η αναφορά της εφημερίδας με πηχυαίους τίτλους και με τόσο έντονο και δραματικό τόνο σε κρούσματα ψώρας που εντοπίσθηκαν σε κάποιους από τους πρόσφυγες στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας είναι δυσανάλογη με το μέγεθος του προβλήματος.
Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να ενεργοποιούν τα φοβικά και ρατσιστικά αντανακλαστικά μερίδας πολιτών σε μια περίοδο ανόδου του φασισμού και του ρατσισμού. Επιδιώκουν άραγε κάτι τέτοιο;
Οι θάλαμοι απολύμανσης που αναφέρονται στον υπέρτιτλο του κυρίως θέματος παραπέμπουν και ταξιδεύουν το νου του ανθρώπου σε  θαλάμους κάποιων άλλων ιστορικών περιόδων.
Επί της ουσίας: η ψώρα δεν είναι αποκλειστικά ασθένεια των προσφύγων, αλλά συναντάται - όχι σπάνια - και στο γενικό πληθυσμό, σε χώρους όπου συγχρωτίζονται πολλοί άνθρωποι, η δε θεραπεία της - όπως εκτενέστατα αναφέρει και η εφημερίδα στις εσωτερικές της σελίδες - είναι απλή και σύντομη.
Ως εκ τούτου καλό θα ήταν τα ΜΜΕ τα οποία πραγματικά επιθυμούν να "ενημερώνουν" να μη χρησιμοποιούν "πιασάρικους" τίτλους, αλλά να σέβονται τους κώδικες δεοντολογίας και ηθικής.


¨Χωριό¨ του όλοι μαζί