Παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη Συνταγή της Μυτιλήνης- ΣΕΛΙΝΑΤΟ

Το Σελινάτο είναι ένα από τα πιάτα που συνηθίζουν οι νοικοκυρές της Μυτιλήνης να φτιάχνουν για το γεύμα των Χριστουγέννων.


Όπου σταθείς και όπου βρεθείς στο νησί η παρουσία του είναι έκδηλη. Σε πρώτη φάση φλερτάρεις μαζί του οπτικά δίνοντας έμφαση στο χρώμα αλλά και στο άρωμα του. Σε δεύτερη πάντως κλίμακα το δένεις άψογα με ντόπιο χοιρινό και γαρνίρεις με φρεσκοχτυπημένο αυγολέμονο. Και όσο οι ευχές δίνουν και παίρνουν, τα ποτήρια τσουγκρίζουν η ανάγκη το πιάτο να μην αδειάσει στιγμή είναι περισσότερο από επιτακτική. Χρόνια πολλά και φέτος με πινελιές παράδοσης αποτυπωμένες σε ένα αχνιστό πιάτο γεμάτο σελινάτο, το σήμα κατατεθέν του λεσβιακού εορταστικού τραπεζιού…

ΥΛΙΚΑ:

2 κιλά σέλινο και σέλερι αν θέλετε.
1 κιλό χοιρινό
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο
2 αυγά
1 λεμόνι
κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καλοπλένουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα.Τα νεροβράζουμε μία φορά και τα αφήνουμε στην άκρη. Αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει και μία δύο ημέρες πριν και να τα φυλάξουμε στο ψυγείο. Σωτάρουμε το κρέας και το κρεμύδι σε λίγο ελαιόλαδο.Το σβήνουμε με ένα ποτηράκι λευκό κρασί, ρίχνουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δύο ποτήρια νερό. Όταν βράσει το χοιρινό αποσύρουμε και στο ζωμό ρίχνουμε τα σέλινα.Τα γυρίζουμε αρκετές φορές για να βράσουν ομοιόμορφα. Δοκιμάζουμε και αφού έχουν βράσει καλά, προσθέτουμε το κρέας και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Μη βλέπετε το ζουμάκι και σας φαίνεται πολύ. Φροντίστε να είναι μπόλικο.


πηγή : www.lesvoskitchen.gr