Όλο το νησί της Λέσβου αγωνίζεται για να μην κλείσουν τα κέντρα υγείας

Αγώνας των κάτοικων Πλωμαρίου, Άντισσας και Καλλονής για να μην κλείσουν τα κέντρα υγείας.



Οι κάτοικοι της περιοχής, για το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Δε διαπραγματεύονται οι κάτοικοι του Πλωμαρίου και των τριγύρω χωριών το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου από την περιοχή. Οι κάτοικοι όχι μόνο δε συζητούν το ενδεχόμενο «λουκέτου», που συνδέεται με το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ζητούν, όπως και εκείνοι της Καλλονής, την αναβάθμισή του γιατί εξυπηρετεί τους κατοίκους όχι μόνο του Πλωμαρίου, αλλά και των γύρω χωριών.
Όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από 30 χρόνια περίπου το Κ.Υ. Πλωμαρίου, η προοπτική ήταν να δημιουργηθεί εκεί ένα μικρό νοσοκομείο, σύμφωνα με τα όσα είπαν κάτοικοι αλλά και υπάλληλοι της μονάδας. Σε αυτό συνηγορούσε και το κτήριο το οποίο φτιάχτηκε για να φιλοξενηθεί το Κ.Υ., που ήταν πάρα πολύ μεγάλο και σύγχρονο για τα τότε δεδομένα και σε σχέση με τις αντίστοιχες μονάδες του νησιού. Ωστόσο, όχι μόνο ο στόχος αυτός δεν υλοποιήθηκε, αλλά σήμερα, έπειτα από αρκετά χρόνια, οι παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας γίνονται μετ’ εμποδίων, αφού υπάρχουν ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό.
«Θα είναι ντροπή τους αν προσπαθήσουν να κλείσουν τέτοιες κοινωνικές μονάδες», είπε ο Γιώργος Αράπογλου, προσθέτοντας ότι ο πληθυσμός της περιοχής και ειδικά οι ηλικιωμένοι θα είναι εκτεθειμένοι χωρίς την ύπαρξη του Κ.Υ. για την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ανάγκης.

«Θα μας καταδικάσουν…»

«Έχουν βάλει λουκέτο σε τόσες δημόσιες υπηρεσίες του Πλωμαρίου, τώρα αν το κάνουν και αυτό, θα μας καταδικάσουν», είπε η Πέρσα Λούπου, κάτοικος του Πλωμαρίου, τονίζοντας ότι το Κέντρο είναι ό,τι τους έχει απομείνει και πως βοηθά σημαντικά στο να συνεχιστεί η ζωή στην περιοχή αυτή, καθώς δεν αποκλείεται με την απομάκρυνσή του να αλλάξουν τόπο κατοικίας οι επόμενες γενιές. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η ύπαρξή του έχει επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, ενώ συνέδεσε την παρουσία της μονάδας και με τον τουρισμό, καθώς όπως εξηγεί είναι θετικό για τον τουρίστα να γνωρίζει ότι το μέρος που θα επισκεφτεί έχει Κ.Υ. για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που πάθει κάτι.
«Πού θα πηγαίνουμε εμείς που δεν έχουμε κανέναν;», είπε η Μυρσίνη Βελούτσου, αποτυπώνοντας στο ερώτημά της τα προβλήματα που συναντούν κατά κύριο λόγο οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι επισκέπτονται αρκετά συχνά τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. «Αν δεν υπήρχε το Κ.Υ., θα έπρεπε να δώσουμε 4,50 ευρώ περίπου για να πάμε στη Μυτιλήνη. Όμως έχουν όλοι λεφτά για το εισιτήριο;», είπε, επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο και τα οικονομικά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι συνταξιούχοι του νησιού.
«Αν δεν υπήρχε το Κ.Υ. και το προσωπικό του, τώρα μπορεί και να είχα πεθάνει», τόνισε ο Μανώλης Λούπος, αφού προηγουμένως διηγήθηκε το βράδυ εκείνο που η πίεσή του είχε ανέβει σημαντικά και χρειάστηκε να μείνει σχεδόν δύο ώρες στη μονάδα, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες έως ότου επανέλθει η πίεση στα φυσιολογικά όρια. «Αν δεν υπήρχε, τι θα έκανα; Θα έπαιρνα το αυτοκίνητο και θα κατέβαινα στη Μυτιλήνη με 24 πίεση; Δε νομίζω να έφτανα ζωντανός», κατέληξε στη δήλωσή του.
«Για κάθε γονιό είναι σημαντικό να ξέρει ότι σε περίπτωση που το παιδί του πάθει κάτι, θα του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες», είπε η Κυριακή Γεωργαντέλλη, μητέρα δύο παιδιών, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο απομάκρυνσης ή κλεισίματος της μονάδας θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Στα γύρω χωριά…

«Ακράσι, Παλαιοχώρι, Αμπελικό, Πλαγιά, Τρύγονας, ένα σωρό χωριά εξυπηρετεί το Κέντρο Υγείας. Οι άνθρωποι της ηλικίας μου που ζουν σε αυτά, δεν έχουν ούτε τις οικονομικές δυνατότητες, ούτε τη δύναμη, σωματική και ψυχική, για να κατεβαίνουν στη Μυτιλήνη και να γράφουν φάρμακα ή να εξεταστούν σε περίπτωση που τους πιάσει κάπου ένας πόνος», τόνισε ο Αντώνης Κεχαγιάς και προσέθεσε ότι κάποιοι θα πρέπει να φροντίσουν να καλυφθούν τα κενά με αγροτικούς ιατρούς, καθώς και με υγειονομικό υλικό, για να μην παρουσιάζονται προβλήματα στις μονάδες.
«Άμα κάποιος τραυματιστεί σοβαρά και το πλησιέστερο μέρος για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες είναι η Μυτιλήνη, σίγουρα θα έχει πεθάνει μέχρι να πάει», υποστήριξε η Ιωάννα Αληγιάννη, ενώ εκφράζοντας την προσωπική της άποψη, δεν απέκλεισε να είναι αυτός ο τελικός σκοπός κάποιων. Μάλιστα η ίδια θυμάται το διάστημα που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το Κ.Υ.. «Είχε γίνει με την προοπτική να γίνει νοσοκομείο, γιατί είχε τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Αλλά δυστυχώς...»

Ελλείψεις…

Στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου σημειώνονται ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Ειδικότερα, είναι κενές οι θέσεις δύο γιατρών Γενικής Ιατρικής, καθώς και δύο αγροτικών ιατρών. Ακόμη, υπάρχουν μέχρι τώρα τρεις κενές θέσεις σε Αγιάσο (στο τέλος του μήνα πρόκειται να έρθει μία αγροτική γιατρός), μία σε Ακράσι , μία σε Ίππειος και μία σε Σκόπελο.
Αλλά και οι βάρδιες των οδηγών των ασθενοφόρων βγαίνουν με δυσκολία. Σύμφωνα με τους αρμοδίους, χρειάζονται έξι για να μην παρουσιάζεται πρόβλημα και να μην απευθύνονται στα στελέχη τού ΕΚΑΒ, τα οποία σε περίπτωση που συμβεί κάτι, θα πρέπει να ξεκινήσουν από τη Μυτιλήνη για να πάνε στο Πλωμάρι για να παραλάβουν τον ασθενή. Ο φύλακας είναι ένας, ως εκ τούτου δεν μπορεί να βρίσκεται όλη τη μέρα στο Κ.Υ., άρα το ρόλο του αναλαμβάνει το υπόλοιπο προσωπικό.
Δε θα μπορούσαν να μην υπάρχουν ελλείψεις και σε υλικά, είτε πρόκειται για φάρμακα είτε άλλα αναλώσιμα που είναι απαραίτητα. Τα παραπάνω προβλήματα παρουσιάζονται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και παρά τις όποιες επισημάνσεις, η κατάσταση δεν έχει διαφοροποιηθεί.

Και στην καθαριότητα…

Ακόμα και στο θέμα της καθαριότητας υπάρχουν προβλήματα. Εκτός του ότι υπάρχουν δύο καθαρίστριες που δουλεύουν με μπλοκάκι εκ παραδρομής ανά δίμηνο, τα υλικά καθαρισμού σπανίζουν. Σύμφωνα με τους αρμοδίους, μία καθαρίστρια δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες τού Κ.Υ., ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω της έλλειψης καθαριστικών. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, η καθαρίστρια αναγκαζόταν να φέρνει από το σπίτι της καθαριστικό για τα τζάμια και χλωρίνη, καθώς δεν υπήρχαν στη μονάδα.

Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Καλλονής θεωρούν αδιανόητο το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας της περιοχής

Ένα νέο Κέντρο Υγείας, προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα που έχουν να κάνουν με τον πληθυσμό που εξυπηρετείται εκεί, αλλά και τις ανάγκες αυτού, ζητούν οι κάτοικοι της Καλλονής και των γύρω χωριών, που θεωρούν την παρουσία της πρωτοβάθμιας αυτής μονάδας υγείας καίριας σημασίας για τη ζωή τους και την ασφάλειά τους. Παράλληλα χαρακτηρίζουν καταστροφικό το κλείσιμο του Κ.Υ., καθώς το ενδεχόμενο αυτό παραμένει ανοιχτό όσο ακόμη δεν έχει ψηφιστεί το σχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που εξυπηρετεί το Κ.Υ. Καλλονής, όπως αυξημένος είναι και ο αριθμός των περιστατικών σε σύγκριση με τα υπόλοιπα τρία Κ.Υ. του νησιού. Δεδομένων τούτων, τόσο οι κάτοικοι της περιοχής, όσο και το προσωπικό που εργάζεται σε αυτό, επισημαίνουν ότι η μονάδα πρέπει να αναβαθμιστεί έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες, ενώ θα πρέπει να καλυφθούν κάθε είδους κενά που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του Κ.Υ..

«Οτιδήποτε συμβεί, πρώτα ερχόμαστε εδώ και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, μας στέλνουν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Αν κλείσουν το Κ.Υ. Καλλονής, τι θα κάνουμε, θα πρέπει με το παραμικρό να πηγαίνουμε στη Μυτιλήνη; Και αν συμβεί κάτι επείγον, ένα τροχαίο για παράδειγμα, δε θα πρέπει να παρασχεθούν στον τραυματία οι πρώτες βοήθειες;», είπε ο Κώστας Παφλιώτης από τη Φίλια, που βρισκόταν το μεσημέρι της Κυριακής στο Κ.Υ. Καλλονής γιατί είχε προκύψει ένα πρόβλημα υγείας και, όπως είπε, ήταν η πλησιέστερη μονάδα υγείας που μπορούσε να τον εξυπηρετήσει.

«Μας καταδικάζουν»

«Αν κλείσουν το Κ.Υ., είναι σα να μας καταδικάζουν», είπε η Κατερίνα Βερβέρη, κάτοικος Καλλονής, που βρισκόταν στη μονάδα καθώς δεν αισθανόταν καλά στην υγεία της. Προσέθεσε ότι οι γιατροί αλλά και το προσωπικό φροντίζουν να εξυπηρετούν τον κόσμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ έσπευσε να επισημάνει ότι δεν είναι μόνο οι κάτοικοι της Καλλονής που εξυπηρετούνται από αυτό, αλλά και κάτοικοι των τριγύρω περιοχών. Η ίδια είναι νεφροπαθής και όπως τόνισε, θα έπρεπε να υπάρχει μονάδα στο Κ.Υ. Καλλονής που να εξυπηρετεί τους νεφροπαθείς προκειμένου οι τελευταίοι να μην είναι αναγκασμένοι να κατεβαίνουν από Σίγρι ή Ερεσό ως τη Μυτιλήνη όταν τα μεταφορικά έξοδά τους δεν καλύπτονται όπως γινόταν παλιά (πλέον καλύπτεται μόνο ένα μέρος).
«Από το μισό νησί εδώ έρχονται», είπε ο Βασίλης Καραμήτρος, που διατηρεί κατάστημα απέναντι από το Κ.Υ., και τόνισε ότι αρκετές φορές έρχονται ασθενείς από περιοχές όπου υπάρχουν άλλα Κ.Υ., όπως Άντισσα και Πολιχνίτο, επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη της μονάδας.


«Δεν πρέπει να κλείσει»

«Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείσει», είπε ο Κώστας Χατζηκυριάκος και προσέθεσε: «Αλλιώς είναι αν κάποιος τραυματιστεί, είτε πάθει εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο, να πάει πρώτα στο Κ.Υ. για να σταθεροποιηθεί κάπως η κατάστασή του και αλλιώς είναι να φύγει κατευθείαν για το Νοσοκομείο, όταν η απόσταση είναι σημαντική.»
«Είναι σημαντική η ύπαρξή του, νιώθεις ότι έχεις μια ασφάλεια δίπλα σου όταν σου συμβεί κάτι. Αν το κλείσουν, τι θα γίνει όλος αυτός ο κόσμος;», είπε ο Γιάννης Γεωργίου.
Η Αγγελική Πετρή, που κατοικεί στα Δάφια, επισκέπτεται όπως είπε αρκετά συχνά το Κ.Υ. Καλλονής, καθώς γράφει φάρμακα για το σίδηρό της. «Αν κλείσει το Κ.Υ., τι θα κάνουν όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που πηγαίνουν εκεί για να γράψουν τα φάρμακά τους; Θα πρέπει να μετακομίσουν σε άλλη περιοχή για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, πράγμα που συνεπάγεται ότι θα επιβαρυνθούν οικονομικά, όταν ήδη αρκετός κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.»

Ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας

Στο Κ.Υ. Καλλονής οι απαιτήσεις του κόσμου έχουν αυξηθεί, όπως επισημαίνει ο επιμελητής Α΄ Γενικής Ιατρικής, Δούκας Μ. Ζεϊμπέκης, που μιλώντας στο «Ε» είπε: « Έχουμε σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι, όσον αφορά στην προσέλευση των ασθενών στο Κ.Υ.. Άρα οι ανάγκες και οι απαιτήσεις του κόσμου έχουν αυξηθεί στα πρωινά ιατρεία, στη συνταγογράφηση, καθώς και στα επείγοντα περιστατικά.» Το γεγονός αυτό συνηγορεί στην αλλαγή του οργανογράμματος που υπάρχει και κάλυπτε τις ανάγκες της περιοχής προ 20ετίας, και προσαρμογή αυτού στα νέα δεδομένα.
Οι θέσεις όλων των γιατρών είναι καλυμμένες. Όσον αφορά στους αγροτικούς, ούτε εδώ υπάρχει πρόβλημα, με εξαίρεση το κενό της Άγρας που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις των αγροτικών είναι καλυμμένες σε χωριά της περιοχής, εν τούτοις οι κάτοικοι αυτών δεν εξυπηρετούνται καθημερινά, καθώς οι γιατροί πηγαίνουν σε άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχουν αγροτικοί για να εξυπηρετήσουν και τους εκεί κατοίκους. Οι γιατροί Ελπινίκη Χατζοπούλου και Βασίλης Βλάτσιος, οι οποίοι υπηρετούν στο Πολυϊατρείο της Πέτρας, είπαν σχετικά: «Αν και στο συγκεκριμένο Ιατρείο υπάρχουν δύο γιατροί - εμείς οι δύο -, το Ιατρείο ανοίγει δύο με τρεις φορές την εβδομάδα γιατί πηγαίνουμε Σκουτάρο, Λαφιώνα, Άντισσα, για να καλύψουμε κι άλλες ανάγκες.»

Με λειψούς οδηγούς…

Την Κυριακή το μεσημέρι υπήρχαν έξω από το Κέντρο Υγείας δύο ασθενοφόρα, ωστόσο κανένας οδηγός για να μεταφέρει ασθενή σε περίπτωση που χρειαστεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, με τέσσερις οδηγούς οι βάρδιες δε βγαίνουν. Μία θέση έχει μείνει κενή εδώ και ενάμιση χρόνο και ακόμη δεν έγιναν ενέργειες από τους αρμοδίους, για να καλυφθεί. Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας καλύπτει τις ανάγκες τού Κ.Υ. όταν παρουσιάζονται προβλήματα στις βάρδιες. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα πρέπει να περιμένει μισή ώρα περίπου για να έρθει το ασθενοφόρο τού ΕΚΑΒ από τη Μυτιλήνη και άλλη μισή για να τον οδηγήσει στο Νοσοκομείο, άρα χάνεται μία ώρα, μία ώρα κρίσιμη για τη ζωή του ασθενούς. Να προσθέσουμε ότι τα ασθενοφόρα τού Κ.Υ. καλύπτουν μια περιοχή που εκτίνεται έως το Μανταμάδο, τη Μήθυμνα, το Σκαλοχώρι, αλλά και την Άντισσα, όταν υπάρχουν εκεί προβλήματα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε, βάρδιες καλύφθηκαν από στελέχη τού ΕΚΑΒ, ενώ και με πρωτοβουλία της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου κάποιες βάρδιες κάλυψαν οδηγοί του στρατού. Θα ήταν παράληψη να μην αναφέρουμε ακόμη ότι δύο ασθενοφόρα που υπήρχαν σε Πέτρα και Μόλυβο για τις ανάγκες των περιοχών αυτών, σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.
Ελλείψεις υπάρχουν και σε φύλακες, ο αριθμός των οποίων όπως επισημάνθηκε δεν επαρκεί για τις ανάγκες της μονάδας.

Και χωρίς υλικά…

Οι απαιτήσεις που υπάρχουν σε υλικό, λόγω της κίνησης στο Κ.Υ., είναι αυξημένες και πολλές φορές τα υλικά που έχουν παραγγείλει οι υπεύθυνοι της μονάδας, δεν είναι όσα φτάνουν τελικά στο Κ.Υ.. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ασθενείς αγόρασαν από φαρμακείο γάζες ή επιδέσμους, καθώς δεν υπήρχαν στη μονάδα. Ελλείψεις παρουσιάζονται κατά καιρούς και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι ασθενείς παραπέμπονται στο Νοσοκομείο ή στο παράρτημα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας για κάποιες εξετάσεις, ενώ αν υπήρχαν τα υλικά, δε θα χρειάζονταν να παραπεμφθεί ο ασθενής. Πολλές παραπομπές δε θα γίνονταν, αλλά και τα έξοδα για το σύστημα υγείας θα ήταν μειωμένα, αν υπήρχε και δεύτερη ακτινολόγος. Αν και το οργανόγραμμα προβλέπει μόνο μία θέση, κατά γενική ομολογία στο Ακτινολογικό Εργαστήριο χρειάζεται ακόμη ένα άτομο.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόβλημα παρουσιάζεται και στη γραφική ύλη. Ενδεικτικά στο Ιατρείο Πέτρας οι ασφαλισμένοι πηγαίνουν φύλλα χαρτιού μεγέθους Α4 γιατί οι γιατροί δεν έχουν χαρτί για να εκτυπώσουν τις συνταγές!

«Όχι» στο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Άντισσας

Κάθετα αντίθετοι είναι οι κάτοικοι της Άντισσας, αλλά και των γειτονικών περιοχών, στο ενδεχόμενο κλεισίματος του Κέντρου Υγείας Άντισσας. Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως υποστηρίζουν, θα μπουν σε κίνδυνο άνθρωποι, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις ατόμων που γλύτωσαν τη ζωή τους επειδή τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο Κ.Υ. Άντισσας μέχρι να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Το Κέντρο Υγείας Άντισσας άνοιξε τις πόρτες του το 1986 και από τότε οι κάτοικοι της δυτικής Λέσβου εξυπηρετούνται καθημερινά εκεί όσον αφορά στις παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το ενδεχόμενο κλεισίματός του προκαλεί πανικό σε όλους, αφού όπως όλο λένε τίθενται άμεσα σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων.

«Θέλουν να μας πεθάνουν»

«Μέχρι να πάει κάποιος στη Μυτιλήνη, θα έχει πεθάνει, είναι 70 χιλιόμετρα από εδώ έως την πρωτεύουσα. Εμείς το έχουμε ζήσει, ξέρουμε πολλούς ανθρώπους, συγγενείς, φίλους, που γλύτωσαν από το θάνατο επειδή υπάρχει εδώ το Κ.Υ. και οι γιατροί τούς φρόντισαν. Εάν το κλείσουν, είναι σα να μας καταδικάζουν σε θάνατο», είπε ο κ. Λουκής Λουκής, τονίζοντας ότι αν προσπαθήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο, οι κάτοικοι του χωριού αλλά και των γειτονικών θα αντιδράσουν.
«Αντί να το κλείσουν, θα πρέπει να το αναβαθμίσουν και να φροντίσουν να καλύψουν όλες τις θέσεις που παραμένουν κενές, ειδικά εκείνες των αγροτικών γιατρών που η απουσία τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα», είπε η κ. Ελένη Πασλή, επισημαίνοντας ότι η ζωή τους θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη αν κλείσει το Κ.Υ. Άντισσας, ειδικά για τους ηλικιωμένους που δεν είναι εύκολο να πάνε στην Καλλονή ή στη Μυτιλήνη για να εξυπηρετηθούν.

«Θα τους πάρει και θα τους σηκώσει αν προσπαθήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Πέτρος Τσουκαλάς, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
«Έχουν την εντύπωση ότι αν κάποιος πάθει κάτι στο Σίγρι, θα προλάβει να φτάσει στη Μυτιλήνη αν οι γιατροί εδώ δεν του δώσουν τις πρώτες βοήθειες; Θα πεθάνει στο δρόμο! Αυτό θα συμβεί!», δηλώνει αγανακτισμένος και προσθέτει ότι ήδη μαζεύονται υπογραφές από όλους όσοι εξυπηρετούνται από το Κ.Υ., για να μην κλείσει.

«Θα ερημώσει»

«Είναι σημαντικό για το χωριό μας - και όχι μόνο - η ύπαρξή του. Σε περίπτωση που μπει λουκέτο, θα δημιουργηθεί φόβος και ανασφάλεια σε πολλούς και δεν αποκλείεται σιγά - σιγά να σβήσουν τα χωριά της δυτικής Λέσβου, ο πληθυσμός των οποίων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια», είπε η κ. Βικτώρια Πανταχού, ενώ προσέθεσε ότι η ύπαρξη του Κ.Υ. επηρεάζει άμεσα και έμμεσα την τοπική οικονομία

Ανάλογη ήταν και η δήλωση της κ. Σούλας Ρουμελιώτη, που τόνισε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, ουσιαστικά θα σημαίνει ότι για να γράψει κάποιος φάρμακα ή να κάνει εξετάσεις, ή σε περίπτωση που πάθει κάτι, θα πρέπει να πάει έως την Καλλονή, που βρίσκεται 30 περίπου χιλιόμετρα μακριά, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά περισσότερα έξοδα για τον ασφαλισμένο.

«Το Κέντρο Υγείας σώζει ζωές», τόνισε ο κ. Ιωάννης Βεϊλής, επισημαίνοντας ότι δε θα επιτρέψουν σε καμμία περίπτωση να καταδικαστούν οι κάτοικοι της περιοχής σε θάνατο με αυτό τον τρόπο. Το ίδιο υποστήριξε και ο κ. Μανώλης Χαραλαμπάκης, ο οποίος είπε ότι όλοι θα ξεσηκωθούν σε περίπτωση που επιχειρήσουν να κλείσουν το Κ.Υ. Άντισσας.

Ο κ. Στρατής Στεριανός, κάτοικος της Τζίθρας, δε θέλει καν να σκέφτεται το ενδεχόμενο κλεισίματος, γιατί οι συνέπειες στις ζωές πολλών ανθρώπων, ειδικά των ηλικιωμένων, θα είναι καταστροφικές. Ο κ. Αριστείδης Λεόντιος, που μένει για πολλά χρόνια στο ίδιο χωριό, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη υποστήριξε ότι όλα αυτά τα σχέδια έχουν ένα συγκεκριμένο στόχο, τη μείωση του ηλικιωμένου πληθυσμού. Συγκεκριμένα είπε: «Θέλουν να μας πεθάνουν για να μειωθεί ο αριθμός των συντάξεων. Αυτό θέλουν!»

Στο Κέντρο Υγείας…

Την ίδια στιγμή, στο Κέντρο Υγείας παρατηρούνται ελλείψεις κυρίως όσον αφορά στο προσωπικό.
Αναλυτικότερα, υπάρχουν μόνο τρεις αγροτικοί γιατροί από τους οκτώ που πρέπει να έχει, όπως είπε η αγροτική γιατρός Ιωάννα Πολυπαθέλλη, που υπηρετεί στο Κ.Υ. Άντισσας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στη συνταγογράφηση των ασφαλισμένων στα χωριά όπου υπάρχουν κενά. Σε αυτά πηγαίνουν γιατροί μια φορά κάθε μία ή κάθε δύο εβδομάδες, για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι. Ο Βασίλης Βλάτσιος, αγροτικός γιατρός που υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας Καλλονής, βρισκόταν την Κυριακή στο Κ.Υ. Άντισσας. Το Κ.Υ. Καλλονής «δανείζει» αγροτικούς γιατρούς προκειμένου να βγουν οι βάρδιες.

Ακόμη, δεν υπάρχει οδοντίατρος και παιδίατρος, και όσον αφορά στις θέσεις γιατρών Γενικής Ιατρικής, είναι καλυμμένες οι τρεις από τις τέσσερις.
Βέβαια, εκτός από τους γιατρούς, κενά παρατηρούνται, όπως είχε πει ο διευθυντής τού Κ.Υ. Άντισσας, Στρατής Παυλής, και σε άλλες θέσεις προσωπικού που είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία τού Κ.Υ..

Σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται και με τους οδηγούς των ασθενοφόρων, που είναι τέσσερις αντί για πέντε που προβλέπεται. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Κώστας Παπαμιχαλάκης που κάνει τη δουλειά αυτή από τότε που άνοιξε το Κ.Υ., σπάνια ήταν καλυμμένες οι θέσεις όλων των οδηγών, συνήθως ήταν τέσσερις. Όπως όμως επισημαίνει, παλαιότερα πληρώνονταν για τις επιπλέον ώρες που δούλευαν προκειμένου να μην υπάρχει κενό. Ωστόσο τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και σε περίπτωση που δουλέψει πέραν του ωραρίου του, δεν πληρώνεται.

Ακόμη, υπάρχουν μόνο δύο νοσηλευτές αντί για πέντε, φύλακες μόνο δύο, ενώ δουλεύει μόνο μία καθαρίστρια με δίμηνη σύμβαση, όταν προβλέπονται δύο μόνιμες θέσεις για τις καθαρίστριες. Όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι οι βάρδιες των νοσηλευτών δεν καλύπτουν όλο το 24ωρο, οπότε οι γιατροί κάποιες φορές καλούνται να κάνουν τη δουλειά αυτή, όπως και τη δουλειά του φύλακα, κυρίως την ημέρα.

Οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό, με αφορμή το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας, υποστηρίζουν ότι αν εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται, τότε οι επιπτώσεις στις ζωές των κατοίκων θα είναι πολύ σοβαρές.


Ρεπορτάζ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ