Ο Σουηδικός Ving εντάσσει στο πρόγραμμά του για το 2014 τη Λέσβο

Τουριστική... κούρσα και το 2014


Του  Χάρη Ντιγριντάκη  από τον Κόσμο του Επενδυτή

Ο ούριος άνεμος πνέει ήδη για τις τουριστικές αφίξεις του 2014. Κύριες πηγές άντλησης τουριστών για την Ελλάδα αφήνουν σημάδια νέου ανοίγματος της στρόφιγγας προς την Ελλάδα, υποδηλώνοντας νέα άνοδο της τάξης του 10-15% το προσεχές έτος. Στο κλίμα ευφορίας φαίνεται ότι εισέρχεται και η απούσα μέχρι πρότινος Αθήνα, αφού υπάρχει ζήτηση και από τη ρωσική τουριστική αγορά για το νέο έτος.

Ήδη οι ξένοι tour operators έχουν δεσμεύσει περισσότερες πτήσεις τσάρτερ για Ελλάδα κυρίως από τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Σκανδιναβία και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως και την Ουκρανία. Με βάση το δεδομένο ότι ο αερομεταφερόμενος τουρισμός αντανακλά το 67% των αφίξεων στη χώρα μας, ήδη προδιαγράφεται ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα το οποίο μόνο εσωτερικές αναταραχές και ενδεχόμενα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας δύνανται να το απομειώσουν. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου του γερμανικού κολοσσού TUI, Peter Long, ότι μόνο ο συγκεκριμένος tour operator θα φέρει τουλάχιστον 300.000 τουρίστες περισσότερους το 2014, ενώ επίσης δεν είναι τυχαίες κινήσεις μικρότερων Τ.Ο.s οι οποίοι παίρνουν θέσεις για τη νέα σεζόν.

Το προσεχές έτος η Ελλάδα πήρε τελικώς αυξήσεις της τάξεως του 3 έως 10% ανάλογα την ποιότητα ή τη θέση του ξενοδοχείου, εξέλιξη που υποδηλώνει και νέα αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό. Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννη Ρέτσο, απλά μένει να επαληθευθούν. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, τώρα που σταθεροποιείται το κλίμα για την Ελλάδα και γίνεται διακριτή απ
όλους η συμβολή του τουρισμού στην ανάκαμψη της οικονομίας, η πολιτεία οφείλει να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στον τομέα της προβολής που θα δώσουν ώθηση στο θετικό κλίμα της χώρας. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού Αλέξανδρος Βασιλικός τονίζει ότι η Αθήνα είναι 40% κάτω σε τιμές, σε σχέση με το 2008 και η οριακή άνοδος που υπάρχει είναι καθαρά λόγω τιμών. Ο κ. Βασιλικός σημειώνει ότι αν δεν γίνουν λάθη που θα αμαυρώσουν τη γενική εικόνα των Αθηνών, η πρωτεύουσα μπορεί να υπολογίζει αύξηση στις τιμές σε ποσοστό 4%, ενώ ήδη παρατηρείται ζήτηση και για μικρά συνέδρια.

Άνοδο πάνω από 15% πρέπει να αναμένει η Ελλάδα το 2014 από τη ρωσική αγορά, υποστηρίζει με δήλωσή της στον
Ε η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Tour Operators της Ρωσίας (ATOR) Μάγια Λομίτζε. Όπως αναφέρει, το μπλακ άουτ της Αιγύπτου και η κούραση των Ρώσων για γειτονικές στην Ελλάδα χώρες θα δώσουν νέα ώθηση στην κίνηση προς την Ελλάδα. Η κ. Λομίτζε εκφράζει την ικανοποίησή της για τη διευκόλυνση εκδόσεων βίζας από τις ελληνικές προξενικές Αρχές στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης, αφού η ζήτηση κατά τη γνώμη της θα διευρυνθεί μετά και τις επενδύσεις που κάνουν Ρώσοι tour operators στη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη. 


ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ 

Εν τω μεταξύ, επισφραγίζεται η ιδιαίτερα ανοδική τάση που είχε φέτος η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γενικού προξενείου στη Μόσχα, το εννεάμηνο ο αριθμός θεωρήσεων που εκδόθηκαν πλησίασε τις 900.000 (881.990) εμφανίζοντας αύξηση της τάξης του 57,5%. Ειδικά ο Σεπτέμβιος κινήθηκε με πρωτόγνωρα υψηλούς ρυθμούς, με έκδοση 105.260 θεωρήσεων και αύξηση 62,7%!
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι φέρος υπερδιπλασιάστηκαν οι βίζες πολλαπλών εισόδων που χορηγήθηκαν σε Ρώσους, ξεπερνώντας τις 318.000 και αύξηση 115%.
Αυτήν την περίοδο, κατά μέσο όρο, το Γενικό Προξενείο εκδίδει περίπου 2.000 θεωρήσεις ημερησίως και φαίνεται ότι και το πρώτο 15θήμερο του Οκτωβρίου θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες της ρωσικής αγοράς, όπως η Ural Airlines, έχουν ενημερώσει την ΥΠΑ ότι θα επεκτείνουν το πτητικό τους έργο μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου προς συγκεκριμένους προορισμούς. 


ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΟΛΛΑΝΔΟΣ... 

Εν τω μεταξύ, στον απόηχο του
κανονιού από τον oλλανδικό τουριστικό οργανισμό OAD Reizen, υπάρχει θετική εξέλιξη από την ολλανδική αγορά - η οποία τα τελευταία χρόνια εμφάνιζε η κάμψη προς την Ελλάδα-, καθώς η Transavia ανοίγει για την περίοδο του 2014 τον προορισμό της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα πλάνα της εταιρείας, θα ξεκινήσει τρεις πτήσεις την εβδομάδα προς τη Θεσσαλονίκη, από τις 17 Απριλίου, και πιθανότατα θα αυξήσει περαιτέρω τη συχνότητα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Παράλληλα, ξεκινάει και πτήσεις από το Αϊντχόβεν, προς την Αθήνα, τρεις πτήσεις την εβδομάδα, από τις 18 Απριλίου. 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ 


Σταθερά αυξητική τάση καταγράφει η ζήτηση για ελληνικούς προορισμούς στις σκανδιναβικές αγορές. Πέραν της στρατηγικής επιλογής tour operators, όπως ο Αpollo Kuoni, να επεκτείνουν την περίοδο στην Ελλάδα έως και τα τέλη Νοεμβρίου, πολύ θετικές είναι οι ενδείξεις και για το 2014. Οι tour operator Ving, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του, προγραμματίζει αύξηση της δυναμικότητας για τους ελληνικούς προορισμούς σε ποσοστό 40%, κυρίως από τη σουηδική αγορά, για την επόμενη περίοδο, είτε ενισχύοντας περαιτέρω προγράμματα και πτήσεις προς προορισμούς όπου ήδη πετάει με charter είτε προσθέτοντας νέους προορισμούς.
Μεταξύ των νέων προορισμών, ο Ving εντάσσει στο πρόγραμμά του για το 2014 τη Λέσβο, την Αλόννησο και τη Σύμη. Παράλληλα, θα αυξήσει πτήσεις για Ρόδο από Borlange, Norrkoping, Jonkoping και Lulea καθώς και νέα charter από το Karlstad, ενώ νέες πτήσεις προγραμματίζονται για την Κρήτη από Jonkoping, Vaxjo και Orebro. Επιπρόσθετα, ενισχύει την προσφορά για Μύκονο και Σύρο. Ταυτόχρονα και ο Apollo ανακοίνωσε προ ημερών ότι θα προσθέσει τη Μύκονο στους νέους προορισμούς του για τη θερινή περίοδο του 2014.