Άρθρο διατροφής «Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ»


«Η τροφή είναι προϋπόθεση για τη ζωή και πρέπει να παρέχει ενέργεια, αλλά και οργανικές και ανόργανες ουσίες για το σχηματισμό των συστατικών του σώματος και τη διατήρηση των λειτουργιών του» Η σωστή διατροφή πρέπει να εξασφαλίζει την επαρκή πρόσληψη ενέργειας για την επίτευξη ενός ενεργειακού ισοζυγίου, καθώς και επαρκής ποσότητες θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη, την καλή φυσική κατάσταση και τη διατήρηση της υγείας. Ο άνθρωπος σε κάθε ηλικιακό στάδιο, έχει συγκεκριμένες ανάγκες από θρεπτικά συστατικά, τα οποία προσλαμβάνει από την τροφή του. Όμως, ενώ ποσοτικά οι ανάγκες αυτές διαφέρουν από στάδιο σε στάδιο, η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη σε κάθε ηλικία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην παιδική ηλικία, που το παιδί είναι ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης και της ανάπλασης ιστών. Ειδικότερα στην ηλικία των 9-11 ετών το παιδί μπαίνει σε ένα στάδιο εντονότερης ανάπτυξης, στο οποίο για ορισμένα παιδιά ξεκινούν ήδη οι προεφηβικές αναπτυξιακές διαδικασίες. Η διατροφή, και ιδιαίτερα η παιδική διατροφή οφείλει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Στις ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου είναι γνωστή η Μεσογειακή διατροφή, η οποία χαρακτηρίζεται από άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, όσπρια, καρποί), ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα, γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες και ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Μια τέτοια διατροφή, όπως έχει αποδειχτεί και επιστημονικά καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της παιδικής διατροφής.

Σωστή διατροφή πρέπει να γίνεται από τη βρεφική ηλικία και ιδιαίτερα στην παιδική, καθώς σε αυτό το στάδιο της ζωής του ατόμου διαμορφώνονται οι συνήθειές του και το σώμα του, σε αντίθετη περίπτωση αυξάνονται οι κίνδυνοι για παχυσαρκία, που είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα, σε σημείο τέτοιο ώστε να προκαλεί κίνδυνο για την υγεία. Ερευνητικά αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία εκτός, από την περίσσεια της ποσότητας του σωματικού λίπους, συνεπάγεται και πλήθος ψυχοσωματικών και κοινωνικών επιπτώσεων στα πάσχοντα άτομα
Αναφορικά με την πρόσληψη του πρωινού, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας. Η κατανάλωση πρωινού από την παιδική ηλικία αυξάνει την πιθανότητα διατήρησης και βελτίωσης του τρόπου διατροφής. Οι διεθνείς συστάσεις υπαγορεύουν τη μη παράληψη του πρωινού γεύματος όχι μόνο για την αντιμετώπιση του υπερβάλλοντος βάρους αλλά και για την πρόληψη εμφάνισης αυτού.
Μαθαίνουμε σωστές διατροφικές συνήθειες από την παιδική μας ηλικία, για να είμαστε υγιείς ενήλικες!

κιν. 6957409594
efi.nik@hotmail.com

Όλα τα άρθρα της κ Νοικοκύρη μπορείτε να τα βρείτε κάτω στις ετικέτες και στην ετικέτα «Άρθρα Διατροφής»

Προσφορά:


Πρόγραμμα διατροφής από 15-20 ευρώ (επισκέψεις κατ οίκον) και για αυτούς που είναι εκτός Αθηνών προγράμματα δια αλληλογραφίας!!!
Το καλλίγραμμο σώμα, είναι πάνω απ όλα υγεία!!! κιν. 6957409594